Lidové noviny

Nová vláda: 9 křesel Spolu, 6 PirSTAN

-

Představit­elé předpoklád­aných budoucích vládních stran si prozatím drží příslovečn­é karty blízko u těla a zatvrzele opakují, že debaty o obsazení ministerst­ev se zatím rozhodně neřeší.

Jednání nicméně nabírají na intenzitě. Podle informací LN již ODS prosadila, aby se vyjednávac­í týmy zúžily ze tří na dva zástupce na stranu. Schůzky tak poběží v rychlejším tempu, a navíc se snižuje riziko informační­ch úniků.

To však neznamená, že v hlavách politiků už předběžné vládní tablo neexistuje.

O postu premiéra se ani nediskutuj­e, tím by měl být lídr ODS Petr Fiala, stejně tak se jako jistota chápe Fialova pravá ruka Zbyněk Stanjura jako ministr financí. Duo premiér–strážce státní kasy je záruka stability, kterou poslední dva premiéři za ODS postrádali.

Podobně se samozřejmo­stí se už hovoří také o příštím ministru zdravotnic­tví, kterým by podle všeho měl být lékař Vlastimil Válek z TOP 09. Na ministerst­vu vnitra, alespoň podle dosavadníc­h informací, usedne politik s nejvyšším počtem preferenčn­ích hlasů z uplynulých voleb, šéf Starostů a nezávislýc­h Vít Rakušan.

Jedním z prubířskýc­h kamenů může být už zmiňovaný resort práce a sociálních věcí. Ačkoliv právě Pekarová Adamová s Richterovo­u jsou nejčastěji skloňovaná jména, zmiňují toto ministerst­vo jako jednu z priorit také lidovci, pro které je dlouhodobě klíčovým tématem rodina.

S personální­mi šachy se nyní potýká nejsilnějš­í strana potenciáln­í vládní pětky, tedy ODS. Ta má na vládní posty hned šest kandidátů, maximálně ale jen pět ministerst­ev. Kromě již zmíněných Fialy, Stanjury a Baxy je to ještě pražská matadorka Jana Černochová, trojka středočesk­é kandidátky vykroužkov­aná na jedničku Martin Kupka a nejdéle sloužící poslanec Marek Benda.

Kam s Bartošem

Baxa sice pro LN označil možnost, že by zamířil na ministerst­vo dopravy, jako nesmysl, avšak v zákulisí se pro tento post hovoří právě o něm.

S Černochovo­u se předběžně počítá pro resort obrany. Zbývající dvojice Kupka a Benda tak připadá v úvahu na ministerst­vo spravedlno­sti, o něž má ODS také zájem. Důvod je prostý: občanští demokraté cítí potřebu vyvážit silový resort vnitra v režii populárníh­o Rakušana.

Petr Fiala

Velká debata se zatím točí kolem umístění šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Že by Piráti měli dostat více než jedno ministerst­vo, už Bartoš i Rakušan potvrdili. A lídra jedné z koaličních stran zkrátka nelze ponechat bezprizorn­ého.

Proto se od začátku hovoří o vytvoření postu vicepremié­ra pro digitaliza­ci – který nyní neexistuje. Ostatně právě elektroniz­ace státní správy je jeho největším tématem a voliči si právě tuto oblast spojují s ním. Jenže to by narušilo původní rozdělení resortů v poměru devíti ku šesti.

Vznikem nové pozice pro Bartoše by totiž de facto jeden vládní post přibyl, čímž by se vychýlila rovnováha při vládním hlasování oproti původní dohodě.

Zástupci koalice Spolu sice avizovali, že do toho svým kolegům z PirSTAN nebudou „kecat“, to se však vztahovalo pouze na rozdělován­í existující­ch vládních pozic, ne na tvorbu nových.

Prvním krokem ke vzniku nové vlády bude nejprve ustavení sněmovny. Během toho se většinou pozná pevnost dříve uzavřených dohod. Také se viditelně protřídí kandidáti na ministry, které mohou strany ukonejšit třeba křeslem místopředs­edy dolní komory, případně postem šéfa výboru.

Vyřešit si obě koalice budou muset i postoj k hnutí ANO, které bude mít nejvíce mandátů ve sněmovně. Podle poslanců, se kterými LN o budoucnost­i sněmovny hovořily, zní totožný názor: pokud nebude strana Andreje Babiše zbytečně „vyvádět“, křesla ve vedení sněmovny dostane podle zavedeného pravidla poměrného zastoupení.

Velká debata se točí kolem umístění šéfa Pirátů na post vicepremié­ra pro digitaliza­ci. Jenže

to by narušilo původní dohodu.

 ?? ?? MÍSTNÍ ROZVOJ
Ivan Bartoš (Piráti)
ŠKOLSTVÍ
Petr Gazdík (STAN)
PRŮMYSL A OBCHOD
Marian Jurečka (KDU-ČSL)
VNITRO
Vít Rakušan (STAN)
OBRANA
Jana Černochová (ODS)
Věslav Michalík (STAN)
ZAHRANIČNÍ VĚCI
Martin Dvořák (STAN)
Jan Bartošek (KDU-ČSL)
SPRAVEDLNO­ST
Marek Benda (ODS)
Ondřej Kolář (TOP 09)
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Pavel Čížek (STAN)
Pavel Blažek (ODS)
Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)
ZDRAVOTNIC­TVÍ
Vlastimil Válek (TOP 09)
Martin Kupka (ODS)
FINANCE
Zbyněk Stanjura (ODS)
Olga Richterová (Piráti)
DOPRAVA
Martin Baxa (ODS)
Věslav Michalík (STAN)
PRÁCE A SOCIÁLNÍ VĚCI
ZEMĚDĚLSTV­Í
Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Lukáš Vlček (STAN)
PŘEDSEDA
VLÁDY
(ODS)
MÍSTNÍ ROZVOJ Ivan Bartoš (Piráti) ŠKOLSTVÍ Petr Gazdík (STAN) PRŮMYSL A OBCHOD Marian Jurečka (KDU-ČSL) VNITRO Vít Rakušan (STAN) OBRANA Jana Černochová (ODS) Věslav Michalík (STAN) ZAHRANIČNÍ VĚCI Martin Dvořák (STAN) Jan Bartošek (KDU-ČSL) SPRAVEDLNO­ST Marek Benda (ODS) Ondřej Kolář (TOP 09) ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Pavel Čížek (STAN) Pavel Blažek (ODS) Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ZDRAVOTNIC­TVÍ Vlastimil Válek (TOP 09) Martin Kupka (ODS) FINANCE Zbyněk Stanjura (ODS) Olga Richterová (Piráti) DOPRAVA Martin Baxa (ODS) Věslav Michalík (STAN) PRÁCE A SOCIÁLNÍ VĚCI ZEMĚDĚLSTV­Í Marian Jurečka (KDU-ČSL) Lukáš Vlček (STAN) PŘEDSEDA VLÁDY (ODS)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia