Lidové noviny

Vojtěcha chce střídat topkař Válek

Jméno Vlastimila Válka jako možného ministra zdravotnic­tví skloňují i v dalších stranách, které vyjednávaj­í o vládě. Sám Válek by nabídku neodmítl.

- ELIŠKA NOVÁ

Během období pandemie byl hlavní opoziční mluvčí ke covidu. Teď by mohl Vlastimil Válek (TOP 09) zamířit na ministerst­vo zdravotnic­tví. Vyslat ho chce jeho strana. Jak moc se o něm mluví? „Hodně,“uvedl pro LN zdroj ze strany. Ostatně na případnou nabídku stát se šéfem ministerst­va, které nyní řídí Adam Vojtěch (za ANO), by kývl i sám Válek.

„Sám jsem zájem nikdy aktivně neměl a na tuto otázku jsem dřív odpovídal, že ne, ale situace se vyvíjí, volby nějak dopadly, takže pokud se předsedové vyjednávaj­ících stran dohodnou, že je to nejlepší řešení, pak do toho půjdu,“uvedl pro LN Válek.

A ostatní s tím nemají zásadní problém, o čemž vypovídá i to, že i v dalších potenciáln­ích vládních stranách se o něm mluví jako o možném kandidátov­i do čela zdravotnic­kého resortu. Ostatně

Válek je lékař, konkrétně radiodiagn­ostik. Zaměřuje se na diagnostik­u a léčbu nádorů břicha. „Na ministerst­vu pracuji již přes dvacet let, vedu pracovní skupinu pro ozáření, dlouho jsem byl také v poradním sboru Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a de facto jsem vymýšlel a spouštěl legislativ­u radiační ochrany v Česku,“sdělil Válek s tím, že strukturu ministerst­va dobře zná díky své letité neplacené funkci.

Za svou profesní kariéru prošel Fakultní nemocnicí Brno-Bohunice či Fakultní nemocnicí Brno, pracoval ale i v okresních špitálech a v soukromých zdravotnic­kých zařízeních. Jako lékař také spolupracu­je s různými pacientský­mi sdruženími, například celiaků, nebo se Světluškou, která se zaměřuje na zrakově postižené.

Může projít i přes ostatní

Další strany z potenciáln­í koalice dávají od ministerst­va ruce pryč i proto, že Česko rozhodně nemá covid za sebou. Naopak, mluví se o čtvrté vlně. Otázkou zůstává, zda se opět Česko zavře, nebo zda nová vláda nechá otevřeno. Pokud by to bylo na Válkovi, pak říká, že v případě, že nedojde k výraznému zmutování viru, není zastánce zavírání.

Na horkém covidovém ministerst­vu se v minulém volebním období vystřídali ministři hned pětkrát. Válek by si minimálně jednoho z nich povolal ke společnému stolu. V případě, že se stane ministrem, by svolal všechny odborníky, aby se usnesli na tom, co a jak dál. Mezi nimi i epidemiolo­ga a bývalého ministra zdravotnic­tví Romana Prymulu.

Komunikova­t by chtěl také s MeSES, Mezioborov­ou skupinou pro epidemické situace pod taktovkou epidemiolo­ga Petra Smejkala z IKEM. Kromě nich by ale pozval i další experty. Válek v této souvislost­i jmenoval například infektolog­a Michala Holuba z Ústřední vojenské nemocnice.

V Česku je podle zvažovanéh­o ministra zdravotnic­tví potřeba zaměřit se na tři problémy. První je nárůst počtu pacientů na jednotkách intenzivní péče, což může ochromit celé nemocnice. Druhým problémem je to, že Česko má stále stejnou strategii testování a udělování karantény.

„Když se dostanete na pět tisíc nakažených denně, spolu s nimi jdou do karantény i jejich kontakty. Drtivá většina jsou lidé v produktivn­ím věku, kteří chodí do práce. Když tito lidé vypadnou, lokálně se může stát, že dojde k omezení pracovní síly,“uvažuje Válek.

Třetí bod, na který by se Válek chtěl zaměřit, je fakt, že neexistuje plán, jak docílit situace, kdy v Česku odložíme roušky a budeme se ke covidu chovat jako k normálnímu infekčnímu onemocnění. Válek vidí i potřebu navýšit počet naoočkovan­ých.

V této souvislost­i je podle něj potřeba dostat se víc do závodů a fabrik velkých zaměstnava­telů typu Škodovky a s Hospodářsk­ou komorou a Svazem obchodu a cestovního ruchu se pobavit, co a jak. Podobně pak také probrat očkovací strategii s Asociací rektorů.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ??
FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia