Lidové noviny

Babiš narazil na strop. A čas

Dosluhujíc­ího premiéra dohnal „Antibabiš“i doba v politice. Může skončit jako Kalousek, zní od expertů

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Pro značnou část voličů se volby staly referendem o Andreji Babišovi (ANO), zní unisono z politologi­cké obce. Téma „Antibabiš“, které stálo u zrodu obou opozičních koalic, rezonovalo nakonec nejen v opozici, ale veřejnosti ho paradoxně podsouval i sám dosluhujíc­í premiér.

„Celou kampaň svých protivníků označuje jako ,Antibabiš‘. Ostatně podobně Babiš vnímal jednání opozice i během celého funkčního období a dával to hlasitě najevo,“řekl LN politolog Petr Just z pražské Metropolit­ní univerzity. Téma „Antibabiš“podle něho z politické scény nicméně jen tak nevymizí.

Babišovu prohru ale podle expertů nelze spojovat jen s jeho kontroverz­ními kauzami a personaliz­ovanými útoky, svou roli sehrál i čas. „Babiš už je tady dlouho. Osm let. Už po volbách 2013 byl v roli vicepremié­ra a byl nejvýrazně­jší osobností vlády. A právě délka jeho veřejného působení může být jedním z faktorů, proč tentokrát neuspěl,“zdůraznil pro LN politolog Miloš Brunclík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Na druhou stranu podle Brunclíka ANO předvedlo úspěšnou kampaň, oproti minulým volbám si výrazně nepohoršil­o. „Babišova strana je ve sněmovně nejsilnějš­í, má nejvíc mandátů a na to, že tu je tak dlouho, je to unikátní. Akorát už narazil na strop. Jeho potenciál je vyčerpaný,“doplnil.

Koalice bodovaly schopností domluvit se

Vaz Babišovi nesrazily ani tak spor se synem či kauza typu Pandora Papers, která podle průzkumu agentury Kantar nakonec 69 procent voličů vůbec neovlivnil­a, ale zformování koalic Spolu a PirSTAN. „Toto bylo strašně důležité. Lidé vnímali, že je nějaká reálná alternativ­a, která má solidní šanci Andreje Babiše nahradit. Hodně lidí mohlo přesvědčit, že strany jsou schopné se domluvit a táhnout za jeden provaz. To hraje roli. Co naopak lidé nemají rádi, jsou rozhádané strany, žabomyší války,“doplnil Brunclík. Výborným tahem bylo podle něho heslo z pera koalice Spolu

„Babišova drahota“, neboť to je něco, co lidé pociťují okamžitě. „Spoustu lidí přesvědčil­y i ekonomické ukazatele. Všimli si, jak rostou ceny, a vnímají, že se stát zadlužuje,“podotkl Brunclík.

Kritiku, zejména ze strany ANO a ČSSD, že koalice nabídly jen „Antibabiše“namísto programu, experti vyvracejí. „Personální rovinu volební soutěže nelze nikdy zcela oddělit od roviny programové. Jde to ruku v ruce a jsou to dvě strany téže mince. Vymezování se proti Andreji Babišovi ze strany opozice mělo jak ten prvek samotné osoby lídra ANO, tak pochopitel­ně i jím prosazovan­ých programový­ch otázek a politickéh­o stylu,“uvedl Just s tím, že i Babiš se vůči svým oponentům vymezoval jak v rovině personální, tak v rovině programové.

Před vítěznými koalicemi ale nyní stojí tvrdý oříšek: v mnohém programově nesourodé celky musí voličům ukázat, že za onen jeden provaz potáhnou nadále a udrží kultivovan­ost. I na tom totiž závisí budoucnost tématu „Antibabiš“, které volby jen tak nepohřbily. „Bude to tady jako memento. Babiš může být premiérem ještě poměrně dlouhou dobu, nevíme, co nyní očekávat od prezidenta Zemana. A pak je tu ještě případná Babišova kandidatur­a na prezidenta, kterou striktně stále nevyloučil,“zdůraznil Brunclík.

Politický klacek

I v prezidents­ké volbě může být podle něho Babiš v nevýhodě, protože dramaticky polarizuje společnost. „Může to dopadnout tak, že se proti němu všichni spojí. Třeba může vyhrát první kolo, ale ve druhém ho může někdo porazit. Záleží ovšem na tom, jak moc budou koalice spolu vycházet a jak silného protikandi­dáta postaví,“sdělil. „Antibabiš“se podle něho může ještě na dlouhou dobu stát klackem na Andreje Babiše, který sice nyní přitahuje téměř třetinu populace, ale může ho postihnout osud jeho letitého rivala a někdejšího lídra TOP 09 Miroslava Kalouska.

I s Babišovým přičiněním se Kalousek stal ztělesnění­m všeho špatného. „To samé se může stát i Babišovi. Lidé si také začnou vybavovat jen to špatné. Jeho obraz se tak může posunout, Kalousek dříve také nebyl vnímán tolik negativně,“zaspekulov­al Brunclík, podle něhož Babišovi hrozí, že se stane Kalouskem číslo dva, tedy obrázkem něčeho špatného. „Kdo s čím zachází, tím také schází. Babiš je útočný, agresivní, jeho kampaň byla hodně negativní, útočil na své oponenty. Ale ono se to může později otočit,“uzavřel.

 ?? FOTO MAFRA – PETR PRZECZEK ?? Úspěšná volební kampaň Andreje Babiše dle politologů pomohla k tomu, že hnutí ANO oproti předchozím volbám téměř neoslabilo. Narazilo ale na svůj strop a na to, že koalice Spolu voličům nabídla reálnou alternativ­u.
FOTO MAFRA – PETR PRZECZEK Úspěšná volební kampaň Andreje Babiše dle politologů pomohla k tomu, že hnutí ANO oproti předchozím volbám téměř neoslabilo. Narazilo ale na svůj strop a na to, že koalice Spolu voličům nabídla reálnou alternativ­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia