Lidové noviny

Kdo nahradí technokrat­y

Přichází opět politická vláda, jen aby se shodla na svých „nových“řešeních

- MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Střídání na vládních postech čekejme nejspíš až koncem roku, nicméně budeme svědky výměny principiál­ní. V dosluhujíc­í vládě byli standardní­mi politiky-straníky jen zástupci ČSSD, zatímco za ANO se objevovali „experti“, tedy lidé, které si vybral, nebo přesněji řečeno nějak sehnal Andrej Babiš. Se zhoršující se pověstí hnutí ANO to bylo stále těžší a o personální vyprahlost­i tohoto uskupení se psalo mnohokrát. O čemsi vypovídá i to, že mnozí ministři dosluhujíc­í vlády nejsou straníky.

Budoucnost ministerst­ev je jasně politická a předběžný výčet kandidátů tomu rozhodně odpovídá. Samozřejmě nemůžeme v téhle zárodečné fázi jednání mluvit o složení vlády či konkrétníc­h ministersk­ých postech s nějakou jistotou, ale cosi se již rýsuje.

Manažera střídá akademik

Osoba premiéra prochází nejzásadně­jší proměnou. Zatímco Andrej Babiš je formován svou profesní kariérou jako bytostný manažer a milovník kontroly, který nejde pro drsnější výraz daleko, Petr Fiala je povahou kultivovan­ý akademik, který se musel naučit zvyšovat hlas až ve volební kampani. To vše může mluvit spíš ve prospěch premiéra odcházejíc­ího, nicméně pan Fiala má zkušenosti jako rektor i ministr školství, tedy není bez praxe.

Na ministersk­é posty se někteří opoziční politici dlouho chystali, nebo alespoň dlouho vyhlašoval­i svůj zájem o ně. Předseda STAN Vít Rakušan patrně skončí v čele ministerst­va vnitra, k čemuž se hrdě hlásil již před volbami, avšak že by se nějak výrazněji veřejně profiloval jako expert v téhle oblasti, nelze tvrdit. Nicméně jako starosta Kolína má též určité exekutivní zkušenosti a patrně má šanci obstát přinejmenš­ím podobně jako odcházejíc­í Jan Hamáček. Petr Gazdík, také ze STAN, chce být ministrem školství a připravova­l se na to.

Jiní, jako například Jan Skopeček z ODS, pravděpodo­bně ostrouhají, protože ve frontě na ministra financí stojí, daleko před Skopečkem, matador Zbyněk Stanjura. Spekuluje se též, že by Markéta Pekarová

mohla být předsedkyn­í sněmovny a tím by uvolnila místo pro pirátku Olgu Richterovo­u, ta se jeví jako osoba pro ministerst­vo práce daleko vhodnější.

Existují ale resorty, kam se nikdo nehrne, třeba zdravotnic­tví. Toto ministerst­vo bylo vždy mezi politiky oblíbené a zájemci se dali přehazovat vidlemi. Jenže covid tomu udělal přítrž, ministr zdravotnic­tví může být při další možné koronaviro­vé vlně ze dne na den veřejným nepřítelem a přítěží své strany. Možná se funkce po Adamu Vojtěchovi ujme Vlastimil Válek z TOP 09, možná někdo jiný, ale závidět budoucímu ministrovi není co.

Jiným případem je ministerst­vo kultury, to rozděluje málo peněz a pro „pořádného“politika není atraktivní, protože když se začne bouřit „kulturní fronta“, kouká z toho ostuda. V tomhle punktu volič rozhodl prozíravě a ve sněmovně se vyskytuje vhodný kandidát na tento post, je jím Roman Bělor, dlouholetý kulturní manažer a ředitel hudebního festivalu Pražské jaro. Vzhledem k tomu, že uspěl na kandidátní listině PirStanu, nemusel by ho přeskočit nějaký křupanský lokální politik (takových bylo už „na kultuře“několik) z kandidátní listiny konkurentů.

Ať už nastoupí do čela ministerst­ev známá jména, nebo úplní nováčci, nebudou to mít jednoduché, už jen pro nesourodos­t koalice. Představme si pirátku Olgu Richterovo­u, osobu nastavením blízkou spíš ČSSD než TOP 09, jak řídí resort práce a sociálních věcí ke spokojenos­ti rozpočtový­ch a sociálních jestřábů z pravice. A také si uvědomme její možnosti, jak svou politiku obhajuje silou čtyř pirátských mandátů. Zní to hodně zvláštně.

Představme si pirátku Richterovo­u, blízkou spíš ČSSD než TOP 09, jak řídí resort práce ke spokojenos­ti

jestřábů z pravice

Některé změny se líbit nemusejí Též bude dobrodružn­é sledovat například vývoj na ministerst­vu spravedlno­sti, nikoli kvůli tomu, kdo bude ministr, ale jak vyřeší například zákon o státním zastupitel­ství. Kvůli němu se přeci několikrát demonstrov­alo na Letenské pláni. Nicméně například občanští demokraté rozhodně neplanou pro myšlenku, aby byli státní zástupci absolutně mimo kontrolu vlády. Bude chtít tahle vláda otázku řešit, nebo ne? Uvidíme. Neméně pikantní bude vyhlašovan­á snaha o zastavení dotací v zemědělstv­í. V právním státě totiž nemůžete dotace sebrat jediné firmě jen proto, že patří někomu, kdo vám není sympatický. No a plošné zastavení dotací znamená plošný kolaps zemědělstv­í. Ono se jinak plamenně mluví v opozici a jinak když máte za něco odpovědnos­t.

Je paradoxem, že hnutí ANO byly zároveň připisován­y až ďábelské schopnosti v oblasti marketingu a PR a zároveň jsme se, nejen v období covidu, setkávali s chaosem a čirým amatérisme­m ze strany institucí státu v okamžiku, kdy měly něco vysvětlit obyvatelům. Třeba tohle může nová vláda změnit relativně snadno a rychle. Nebo také ne, dobrá komunikace není samozřejmo­st.

Střídání u moci je vždy osvěžující, přicházejí noví, neopotřebo­vaní lidé s čerstvým pohledem, neuvízlí v nějakém stereotypu. O budoucnost­i mají nějakou představu a chtějí ji uskutečnit. Teď ještě aby vyhovovala alespoň částečně i těm, kteří vítěznou koalici nevolili.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia