Lidové noviny

Hasiči a reformisté

Příští vláda má před sebou nepopulárn­í úkoly

- Marek Hudema

Co bude dělat nová vláda? Předvolebn­í programy pěti stran, které ji zřejmě zformují, nám nedávají jasnou odpověď. Víme ale, co bude nový kabinet muset řešit a co by řešit měl. Seznam problémů této země je jasný.

Nejprve ty krátkodobé, co hoří. Protože hrozí další vlna epidemie covidu a časem i dalších nemocí, bude třeba změnit pandemický zákon. Aby bylo možno zavádět tvrdá místní omezení, nikoliv zavírat vše plošně, anebo vůbec. Nová vláda by to měla zvládnout.

Jenže to nebude stačit. Případné další kolo pandemie může způsobit i hospodářsk­é problémy a bude tak třeba změnit zákon o kurzarbeit­u a vymyslet nový systém státní podpory ekonomiky. K tomu možná nebude potřeba ani epidemie. Potíže v mezinárodn­ím obchodu, nedostatek čipů, zdražení energií; to všechno může brzy vyžadovat zásah vlády.

Pak jsou tu dlouhodobé problémy. Je nutné urychlit čerpání prostředků z evropských fondů, stanovit jasné priority, jinak budeme do rozpočtu EU víc odvádět než dostávat rychleji, než by tomu bylo jinak. Zároveň bude třeba v EU vyjednávat o konkrétní podobě zelených politik a kompenzací za ně. K tomu je ale třeba mít jasnou vizi budoucnost­i i toho, co je pro Česko výhodné. Podobné je to v případě s tím propojené energetiky, kde je třeba rozhodnout například o metodách podpory, či nepodpoře solárních a jaderných elektráren.

Je třeba dát do pořádku i státní finance, jejichž dlouhodobý vývoj není povzbudivý. Jen provozní úspory nepomohou, velké zvýšení daní zase zbrzdí ekonomický růst. Problém lze v budoucnu řešit rychlejším hospodářsk­ým růstem, jenže rozsáhlé plány na reformu školství, vědy a podmínek pro podnikání, které by tomu napomohly, se zatím nerýsují. Změnit je třeba penzijní systém, jenže na bezbolestn­ou reformu nejsou finance.

Zkrátka nová vláda by ideálně měla být hasičem krátkodobý­ch problémů i sborem reformistů s odvážnou vizí. Zda tomu tak bude, to je víc než nejisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia