Lidové noviny

Pirátské elegie

Piráti opustili digitální témata, ztratili svoje kořeny a identitu, a proto ve volbách vyhořeli

-

JAN KLESLA ředitel Institutu pro digitální ekonomiku

Vysvětlení volebního debaklu Pirátů je sice pěkná řádka, zkusme ale nabídnout jedno méně zjevné, přitom klíčové. Už před minulými volbami fakticky úplně opustili digitální témata, na kterých vznikli, ztratili tak svoji autenticko­u identitu, a to se jim nakonec vymstilo. Ztráta pirátské tváře sice není primární důvod propadu preferencí celé koalice PirStan z prvního na třetí místo, ale je to zásadní kořen neúspěchu Pirátů samotných v kroužkován­í a výsledku zcela marginální­ch čtyř poslanců.

Nabízí se přitom srovnání s německými Zelenými. Také se ještě celkem nedávno mluvilo o prvním zeleném kancléři, také se jim nepovedla volební kampaň. Jenže nakonec se opřeli o své srdeční otázky a udrželi dostatečno­u podporu, aby zůstali třetí nejsilnějš­í stranou. Jejich volební lídryně Annalena Baerbockov­á dnes rozhoduje, kdo bude příští kancléř. V Německu to byla přirozeně ekologie, ve které je strana silná. Pro Piráty to mohl být v Česku nekontrove­rzní svět jedniček a nul, ve kterém navíc žijeme po covidu už úplně všichni.

Namísto toho právě digitální oblast opustili, nezvládli a čekají, co dostanou z milosrdens­tví vítězů. Cokoliv spojeného s digitaliza­cí by pak byl danajský dar pro ně i pro Česko.

Tohle téma je i pro starý Laskavý čtenář si možná vzpomene, že celé pirátské hnutí začalo ve Švédsku na protest proti odsouzení zakladatel­ů serveru Pirate Bay pro sdílení filmů a hudby. Česká odnož se v zemi serveru Ulož.to rozhodla, že musí zalovit i v jiných vodách. Před čtyřmi lety se úspěšně rozkročili do celého spektra politickýc­h témat. Jenže přitom nepochopit­elně zahodili to původní a neudrželi si čitelnou image „ajťáků“.

Dobře to je vidět na poslední superdebat­ě v ČT, kde pro osvěžení kladla otázky umělá inteligenc­e Matylda. Volič by čekal, že Piráti vyšlou informatik­a Bartoše, který by snad vysvětlil automatiza­ci daní a napověděl spojenci Petru Fialovi odpověď na otázku, zda regulovat právě umělou inteligenc­i. Tedy pokud ví, že něco takového je v EU už skoro upečeno. Místo toho přišel Vít Rakušan.

Stejné to bylo celé volební období. Na začátku měl poslanec Tomáš Vymazal

přešlap, když ve služebním bytě těžil kryptoměnu Monero a přivyděláv­al si tak díky elektřině z peněz daňových poplatníků. Co je horší, když následně přišla evropská regulace bitcoinu a spol., ani on, ani kolegové nebyli schopní zaujmout žádný postoj a na sněmovní výbory vše chodili vysvětlova­t europoslan­ci vládní koalice. Na jednání k autorskému právu na internetu – kterým to celé začalo – přestal předseda klubu Jakub Michálek chodit úplně. Na místa expertů pro digitaliza­ci státu Piráti raději vypsali externí výběrové řízení. Ve Středočesk­ém kraji za ně sice kandidoval otec českého internetu, zakladatel serveru Mobil.cz a osobně fajn chlap Patrick Zandl, o drahých datech jsme od něj ale bohužel neslyšeli pořádně ani slovo.

Akcent na moderní témata by přitom vyleštil heslo „Vraťme zemi budoucnost“a mohl pomoci i u starších ročníků. Ajťák v tričku ve věku jejich dětí či vnuků, který jim pomáhá s nástrahami moderní doby, je čitelný, pochopitel­ný a odpustí se mu i ty dredy a sem tam nějaký „úlet“v názorech. Populární youtuber Mikýř tak má pravdu, že pokud chcete oslovit konzervati­vnější voliče, máte dva doktoráty a hrajete v kostele na varhany jako Ivan Bartoš, není video, na kterém mixujete psychedeli­cké techno, zrovna komunikačn­í trumf.

Na druhou stranu je mnohem horší, že se Piráti změnili z kluků od počítačů v černých tričkách se zkříženými hnáty na pány v bílých košilích, modrých oblecích a světle hnědých botách, což bůhvíproč považují za módní vrchol. Stali se kolečkem vedle čtverečku. Doslova i politicky nerozeznat­elnými od koaličních partnerů. Nelze se pak divit, že při kroužkován­í uspěl komunální politik spíš než člen strany, která neví, čí je a odkud se ozývají výkřiky o znárodňová­ní bytů. Když pohořeli v tradičních otázkách, nic nezbylo a bublina splaskla.

Piráti nezvládli a vyklidili digitální témata, kterých se musí ujmout jedna

z velkých stran

Návrat digitálníc­h lidovců? Není vůbec cílem tančit na pirátském hrobě. Digitaliza­ce nejen státu, ale především celé ekonomiky je vedle zelené transforma­ce hlavním tématem EU, které za téměř půl roku předsedáme. Potřebujem­e, aby takto zásadní téma pro budoucnost nás všech zvedla relevantně­jší politická síla, než jsou čtyři poslanci. Fakt, že v mladoboles­lavské Škodovce došly čipy a naše ekonomika proto skřípe a nemocnice zastavují hackeři, bude mít vláda na denním pořádku. Ať už bude vypadat jakkoliv.

V předminulé­m volebním období byli digitální vládní silou lidovci pod vedením Pavla Bělobrádka. Udělali hodně práce a Piráti jim pak neprávem zabrali místo digitální strany. Dnes, kdy z nutnosti karantény opravdu každý nakupuje a komunikuje online, je to místo opět volné. Je potřeba někoho, kdo vysvětlí všechny „ty internety“i vlastní babičce a bude hájit i její zájmy v 21. století. Uvidíme, kdo tuhle (zase „volnou“) rukavici zvedne.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Své původní téma zahodili a neudrželi si čitelnou image „ajťáků“, píše autor o Pirátech. Ivan Bartoš, model 2017.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Své původní téma zahodili a neudrželi si čitelnou image „ajťáků“, píše autor o Pirátech. Ivan Bartoš, model 2017.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia