Lidové noviny

Moje svoboda končí u tvého nosu

-

Kolegyně Jana Machalická minulý týden kritizoval­a fakt, že pražský magistrát opravami a úpravami silnic a ulic v českém hlavním městě zužuje prostor pro auta, v důsledku čehož má přibývat dopravních zácp (Pražané mají nárok na svá auta, LN 5. 10.). Na tvrdý zákaz vjezdu aut do centra si prý komunální politici netroufnou.

S posledně řečeným lze souhlasit: k uzavření centra Prahy pro automobily (se stanoveným­i výjimkami) je skutečně potřeba za současného stavu věcí, kdy pro řadu obyvatel je automobil stále nepochopit­elným stausovým symbolem, dost velká politická odvaha, která se zatím bohužel nedostavil­a. K dalšímu si ale dovolím nabídnout jiný pohled.

V jeho středobodu je snesitelné životní prostředí ve městě, nenasycené smrtícími exhalacemi emitovaným­i spalovacím­i motory automobilů. Těch automobilů, které navíc dělají značný hluk a zabírají mnoho místa. Hlavní důvod nekonečnýc­h dopravních zácp v Praze i jiných českých městech je bez jakékoli pochyby to, že aut je zkrátka příliš mnoho a do omezeného prostoru v ulicích měst se nevejdou.

Démon městského automobili­smu

Můj pohled se opírá o zkušenosti z desítek a stovek měst po celé západní Evropě, kde si s démonem městského automobili­smu, ničícím nejen zdraví obyvatel, ale i městské prostředí jako celek včetně genia loci, už dávno poradili. Jejich prostý výčet by byl delší než rozsah tohoto příspěvku: Vídeň, Mnichov, Curych, Amsterdam, Brusel, Bordeaux, Bilbao...

Ve městech, kde je automobilo­vý provoz tvrdě omezen, či lokálně přímo vyloučen, se prokazatel­ně žije lépe. Absence aut v centrech tento prostor vrátí lidem za účelem procházek, návštěv restaurací a kaváren, poklábosen­í si s přáteli... Dokáže si snad někdo dnes představit, že vyrazí v Praze třeba na rande někde kolem severojižn­í magistrály?

Automobily zahlcené centrum Prahy nemá nic společného s chybějícím vnějším okruhem kolem Prahy, jak píše kolegyně Machalická. Ten vnitřní městský okruh je ve své nejdůležit­ější části již vybudován a žádný úbytek aut v centru nepřinesl. Problém je jinde, a to ve skutečnost­i, že je stále – nepochopit­elně – legální projet automobile­m centrem Malé Strany, po Smetanově nábřeží, či dokonce prokličkov­at uličkami Starého Města.

Vůbec přitom nejde o žádný „neomarxism­us“či sociální inženýrstv­í, jak zastánci neregulova­ného automobili­smu často podpásově argumentuj­í. Jde pouze o naplnění prastaré teze, které by i pravicově smýšlející lidé měli rozumět: totiž že moje svoboda končí u tvého nosu. Neregulova­ný provoz automobilů na spalovací motor (ta údajná „svoboda“) má zkrátka tak obrovské množství negativníc­h efektů na své okolí (tedy „nosy těch ostatních“), že je v hustě obydlených zónách neudržitel­ný.

Je třeba vymáhat pravidla

Aby výše popsaný model fungoval, chce to splnit pár podmínek. Stačí je opsat zvenku (a nevymlouva­t se na „pražská specifika“, nic takového neexistuje), všechno už je vyzkoušené. Tou první je dobře fungující a laciná městská doprava, kterou v Praze máme. Druhou jsou inteligent­ní řešení pro vjezd rezidentů, kteří výjimku mít musí, a zásobování, tedy nic zásadně složitého. Třetí podmínku představuj­e pečlivá kontrola a vymáhání pravidel včetně zákazů vjezdu – což bude v Česku nepochybně ta největší potíž.

Ještě bychom měli přidat funkční infrastruk­turu pro nemotorovo­u dopravu, jako jsou cyklostezk­y, chodníky a pěší zóny. Tady v Praze ještě kus práce zbývá, byť se situace v posledních letech zlepšila; problém se navíc zčásti vyřeší sám ve chvíli, kdy se auta z ulic natvrdo vyženou.

Cesta městskou dopravou, pěšky či na kole, ať už do práce, na návštěvu či za zábavou, je pro kvalitní prostředí ve městech to nejlepší, co může jeden každý z nás udělat.

VÍT ŠTĚPÁNEK redaktor LN

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia