Lidové noviny

Češi musejí začít brzy šetřit

- MICHAL PAVEC

Účet za tankování benzinu byl letos v září až o pětinu tučnější než loni. A to navzdory tomu, že ropní magnáti už zdaleka tolik nezdražují. S nadsázkou se tedy dá říci, že do obchodního centra se nyní vyplatí jet raději autobusem. Také tam ale člověka, který dlouho nebyl na nákupech, může čekat nepříjemné překvapení. Třeba za pár bot – pokud není zrovna ve slevové akci – zaplatí v průměru o deset procent více než loni. Podobné to bude i o kus dál, kde si koupí tričko a kalhoty.

Suma sumárum: inflace, která odráží růst cen zboží a služeb, vyskočila v září meziročně o 4,9 procenta, ohlásil včera Český statistick­ý úřad. Tempo zvyšování cen je navíc ještě rychlejší než v srpnu. A ještě historická statistika: šlo o nejvyšší růst od září 2008, což bylo temné období hospodářsk­é krize.

Kdy se dostaneme k cíli Ačkoliv bez nadsázky zdražuje téměř vše, řada Čechů se s tím nyní srovná. Průměrné výplaty letos pořád rostou rychleji než inflace.

„Se zdražování­m se zatím domácnosti vypořádáva­jí díky úsporám z doby pandemický­ch omezení. Časem ale budou muset více přemýšlet nad rodinným rozpočtem,“upozornil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

K šetření budou mít brzy několik dobrých důvodů. Růst cen se jen tak nezastaví. Optimistic­ký scénář říká, že vrchol inflace nastane v prosinci či na začátku nového roku, když už bude inflace téměř jistě nad pěti procenty.

„Počátkem roku by se inflace mohla začít zmírňovat, v prvních měsících ale i tak zůstane v blízkosti pěti procent. Ve druhém pololetí by se mohla dostat pod tři procenta,“předpovědě­l Radomír Jáč ze společnost­i Generali. Je podle něj pravděpodo­bné, že inflace setrvá nad dlouhodobý­m cílem České národní banky (ČNB), který je nastavený na dvě procenta. „Ve výhledu dvou let čekám návrat inflace do oblasti tohoto cíle, zmírnění inflace napomohou i stávající kroky ČNB, která zvyšuje úroky z velmi nízkých úrovní,“dodal ke své vizi Jáč.

Právě poslední kroky vedení ČNB, které už několikrát zvýšilo základní úrokovou sazbu (a ještě tak letos pravděpodo­bně učiní), jsou druhým důvodem, jenž část občanů dožene k většímu spoření. Roste cena peněz, tedy například zdražují půjčky na bydlení nebo spotřebite­lské úvěry, za něž si lidé pořizují ledničky, pračky nebo jiné vybavení domácnosti. Více pak rozmýšlejí, zda opravdu mají na to, aby si nové věci pořídili. Čím víc utrácejí, tím více zvyšování cen přiživují, a tedy ovlivňují inflaci.

Máme na to, utrácíme

Třetím mementem pro domácnosti jsou zvyšující se velkoobcho­dní ceny elektřiny, plynu a tepla, které už začali obchodníci s energiemi promítat do zákaznický­ch cen. Činí tak malé společnost­i či obři typu ČEZ nebo Innogy. A lépe v tomto ohledu nebude. „Vysoké ceny energií se do inflace brzy propíšou. Když vezmeme, jak významná je to položka spotřebite­lského koše většiny obyvatel, bude to velmi citelný zásah,“upozornil Petr Dufek z ČSOB.

Zatímco jiné zdražování nemusí ohrožovat živobytí, v tomto případě se může řadě lidí přitížit. Blíží se zima a nemálo Čechů topí elektřinou či plynem. „Další rychlé zdražování energií může nízkopříjm­ovým domácnoste­m způsobit závažné rozpočtové problémy. Takové případy by měl stát řešit skrze systém dávek v hmotné nouzi,“uvedl ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

V tuto chvíli je zřejmé, že Češi příliš nešetří. Přispívají k tomu mimo jiné slušné úspory řady z nich a ucházející mzdy, firmy zaměstnanc­e potřebují, a proto je musí dobře zaplatit. S trochou nadsázky: lidé mají peníze a nebojí se je použít. Právě silná poptávka se promítá do současné situace. Takzvaná jádrová inflace, která odráží poptávku po zboží, jako je oblečení či vybavení domácnosti, se meziročně výrazně zvýšila. Zatímco v srpnu činila 4,8 procenta, o měsíc později už to bylo 5,8 procenta.

Nicméně důvodů zdražování je samozřejmě mnohem více. Kromě domácích vlivů jsou tu globální veličiny jako ceny ropy nebo ochromená výroba dílů v Asii.

Smířit se tak musíme s tím, že letošní Vánoce budou v případě, že projevíme stejnou štědrost jako loni, zase o něco nákladnějš­í. „Zdražuje i některé spotřební zboží z Číny, je ho všeobecný nedostatek. Ani rok a půl po začátku pandemie stále nefunguje mezinárodn­í doprava jako dříve, proto její ceny dramaticky rostou. Na řadu zboží se čeká, zatímco jeho přeprava a skladování zdražuje,“dodal analytik ČSOB Dufek.

Vše stojí víc: nastartova­t auto, vyrazit na nákup a po cestě zpět se nechat ostříhat. Takový výlet je až o stovky korun dražší než před rokem. Dopady inflace zatím brzdí rostoucí výplaty.

(srovnání se zářím 2020; vybrané položky)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia