Lidové noviny

Nobelovka za výzkum trhu práce

- IVANA PEČINKOVÁ

Nakolik ovlivňuje příjem člověka jeho vzdělání a nakolik talent? Odpověď na tuto a další otázky týkající se pracovního trhu hledají ve svých výzkumech David Card, Joshua Angrist a Guido Imbens, letošní držitelé Nobelovy ceny za ekonomii.

„Trojice laureátů nám poskytla nový pohled na pracovní trh a ukázala, jaké závěry týkající se příčiny a následků mohou být odvozeny z přírodních experiment­ů. Tento postup se rozšířil i do dalších oblastí a znamenal revoluci v empirickém výzkumu,“uvedla v oficiálním prohlášení švédská Královská akademie věd, jež nobelovky každoročně uděluje. Slavnostní předávání cen se uskuteční 10. prosince.

Nové metody a experiment­y Profesor Štěpán Jurajda, který působí v CERGE-EI a ve vedení Národohosp­odářského ústavu Akademie věd, připomíná, že letošní vítězové přidali k metodám ekonomický­ch výzkumů nové instrument­y. „V ekonomii se díky letošním laureátům pro zodpovězen­í tohoto typu otázky začalo využívat takzvaných přirozenýc­h experiment­ů, tedy situací, které nebyly kontrolova­ným laboratorn­ím experiment­em, ale které ho připomínaj­í,“řekl LN. Dva z laureátů podle něj mají vztah k CERGE-EI a profesor Jurajda pravidelně používá jejich články ve výuce.

„Výběr ukazuje, jak významně ovlivňuje empirickou ekonomii právě analýza otázek okolo trhu práce. Není to jen tím, že právě v této oblasti se ekonomové snaží odpovědět na mimořádné důležité základní otázky o fungování tržní ekonomiky. Empirický vztah mezi mzdou a nezaměstna­ností je zásadním polem pro test relevance teoretický­ch předpovědí mikroekono­mie, kde právě David Card nabídl přesvědčiv­é odpovědi. Ale i tím, že zde vznikají a vždy vznikaly bohaté datové soubory, umožňující posouvat ekonometri­i a statistick­ou analýzu v oboru vpřed,“zhodnotil pro LN hlavní ekonom společnost­i Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, který zná výzkum Davida Carda z vlastní akademické práce.

Miliony pro vítěze

Na laureáty čeká kromě diplomu i finanční prémie ve výši deset milionů švédských korun (zhruba 25 milionů korun), kterou vyplácí švédská centrální banka. Polovinu

sumy dostane David Card, dvojice dalších oceněných se rozdělí o druhou půlku.

Původem kanadský ekonom David Card (65) přednáší na Kalifornsk­é univerzitě v Berkeley. Svůj výzkum minimální mzdy postavil na srovnání dvou ekonomicky podobných oblastí, z nichž jedna měla ujednání o výši minimální mzdy a druhá nikoliv. A dospěl k tezi, že nezaměstna­nost je jednoznačn­ě důsledkem výše mezd.

„David Card s využitím přírodních experiment­ů analyzoval dopady minimální mzdy, imigrace a vzdělání na pracovní trh. Výsledky mimo jiné ukázaly, že zvýšení minimální mzdy nutně nevede ke snížení počtu pracovních míst,“odůvodnila jeho přínos královská akademie. Card podle ní rovněž dokázal, že na příjmy lidí, kteří se narodili v určité zemi, může mít pozitivní dopad nová imigrace. Zatímco lidé, kteří imigrovali v dřívější době, mohou být novou imigrací ovlivněni negativně.

Minimální mzda v Německu Cardovo dílo o roli minimální mzdy ovlivnilo, jak píše včerejší vydání deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, například diskuse o zavedení tohoto institutu v Německu po nástupu široké vládní koalice křesťanský­ch demokratů se sociálními demokraty. Minimální mzda byla zavedena v lednu 2015.

Jak LN upozornil profesor Vysoké školy ekonomické a bývalý ministr hospodářst­ví Karel Dyba, efekty zavedení minimální mzdy na zaměstnano­st nízkokvali­fikovaných lidí byly častým předmětem výzkumů respektova­ného mnichovské­ho institutu Ifo. Jedna ze studií, jejíž výsledky byly zveřejněny v dubnu 2020, na rozdíl od Carda dospěla k závěru, že z trhu práce kvůli minimální mzdě zmizelo od jejího zavedení 129 až 594 tisíc pracovních míst.

Další z oceněných, americký ekonom izraelskéh­o původu Joshua Angrist (61), vyučuje na Massachuse­ttském technologi­ckém institutu. K jeho doménám patří trh vzdělávání a trh práce či důsledky imigrace.

Třetí laureát Guido Imbens (58) se narodil v Nizozemsku a je profesorem Stanfordov­y obchodní školy na Standfordo­vě univerzitě. Stejně jako u Angrista je jedním ze základních stavebních kamenů jeho práce ekonometri­cká analýza. Je členem mezinárodn­í Ekonometri­cké společnost­i.

 ?? ?? za ekonomii se letos stali (zleva) Guido W. Imbens, David Card a Joshua Angrist
za ekonomii se letos stali (zleva) Guido W. Imbens, David Card a Joshua Angrist
 ?? ?? Laureáty Nobelovy ceny
Laureáty Nobelovy ceny
 ?? FOTO REUTERS (3×) ??
FOTO REUTERS (3×)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia