Lidové noviny

Povinné, ale bolavé tři body

- JAROSLAV BERÁNEK

Čeští fotbalisté v předposled­ním kvalifikač­ním duelu o postup na mistrovstv­í světa vyhráli na neutrální půdě v Kazani nad Bělorusy 2:0 a stále jsou ve hře o druhé místo ve skupině.

Bělorusko ČESKO

Bylo to hodně skličující. Na tribunu usedli jen náhradníci obou týmů a desítka novinářů, v uzavřených boxech se skryla velmi omezená skupina čestných hostů a to bylo všechno. Ponuré zahájení ještě podtrhla minuta ticha za oběti leteckého neštěstí na území Tatarstánu, v jehož metropoli Kazani se utkání hrálo.

Možná i to se podepsalo na pomalém rozjezdu českého týmu, který na první nebezpečno­u akci nechal čekat diváky až do 22. minuty. První úder však byl rovnou gólový. Postaraly se o něj dvě nejvýrazně­jší tváře české sestavy.

Záložník Sadílek, který ukazoval Bělorusům důraz i herní přehled, našel levačkou v malém vápně volného Schicka, ten obhodil gólmana a poslal míč ke vzdálenějš­í tyči.

„Mohl jsem dát ještě jednoho góla (běžel sám na brankáře), každopádně gól a asistence, takže ano, mohu být spokojený. Jsme rádi, že to máme za sebou, terén nebyl dobrý, nebylo to ideální, ale už jsem hrál i na horších,“řekl v rozhovoru pro ČT Sport kanonýr Bayeru Leverkusen.

Po remíze s Walesem udělal trenér Šilhavý čtyři personální změny a proti papírově slabšímu soupeři poskládal ofenzivněj­ší sestavu. Hložek přenechal místo na levém křídle Vydrovi a přesunul se na pozici podhrotové­ho hráče, kde měl zvýšit údernou sílu.

Prázdným stadionem se od počátku nesly pokyny českého trenéra: „Nahoru! Nahoru!“Šilhavý hnal hráče do útoku, jenže ten se vinou nepřesnost­í často tříštil.

Až Schickův gól, kterému předcházel zajímavý Peškův dribling, běloruský zámek odemkl, a ještě než doběhla první půlhodina, měli Češi další dvě nadějné příležitos­ti.

Vydra si naběhl za obranu na výbornou Čelůstkovu přihrávku, ale při snaze obhodit si brankáře o míč přišel. Schick o chvíli později ze zpětné přihrávky pálil jen do brankáře Pavljučenk­a.

Běloruský tým se soustředil především na defenzivu, ale po zisku míče několikrát ukázal, že jeho rychlá kombinace může být nebezpečná. Naštěstí pro český tým ale nebyl úspěšný v zakončení.

Po přestávce se český tým přeskupil. Hložek se vrátil na levé křídlo, Vydra pustil na hřiště Pavelku a místo nejofenziv­nějšího záložníka připadlo Sadílkovi. Hře to prospělo, soupeř se ocitl pod narůstajíc­ím tlakem.

Hned v první minutě těsně minul branku Pešek, po Sadílkově kolmici šel Schick sám na brankáře, dloubákem ho přehodil, jenže netrefil ani on.

Povedená pasáž vedla k druhému gólu. „Čtyři na čtyři,“křičel trenér Šilhavý na své svěřence, kteří se ve velkém počtu hnali dopředu.

Na zteč vyběhl i stoper Zima, ale do kombinace se nakonec nezapojil. Pešek míč posunul na Schicka, který si marně hledal střeleckou pozici, a tak k zakončení vyzval Hložka. Sparťan si nechal míč dojít za obránce a levačkou ho napálil i s jemnou tečí beka pod břevno.

„Jsem rád, že to tam padlo, první reprezenta­ční gól, cením si toho,“usmíval se sparťanský talent v pozápasové­m rozhovoru.

Největší běloruskou šanci zmařil Wiesner, který stihl tečovat Pečeninův centr směřující na volného Lisakoviče. I díky tomu soupeř dohrál utkání bez jediné přímé střely na Vaclíka.

Na druhé straně ještě v úplném závěru Wiesner a Souček donutili k zákrokům brankáře Pavljučenk­a, Schickovu ránu z přímého kopu odblokoval­i obránci.

Češi tak zůstali ve skupině E o skóre druzí za suverénní Belgií, vyhráli ale i o skóre třetí Velšané, kteří vybojovali tři body za výhru 1:0 v Estonsku.

Bale a spol. v posledním listopadov­ém bloku zápasů přivítají doma Bělorusy a Belgičany, Češi zakončí kvalifikac­i s Estonci.

 ?? FOTO REUTERS ?? Premiérová trefa. Velký talent českého fotbalu Adam Hložek právě prostřeluj­e běloruskéh­o brankáře Pavla Pavljučenk­a, čímž zvýšil v Kazani na konečných 2:0. Zároveň to byl pro sparťanské­ho útočníka ve dvanáctém reprezenta­čním zápase první gól v národním dresu.
FOTO REUTERS Premiérová trefa. Velký talent českého fotbalu Adam Hložek právě prostřeluj­e běloruskéh­o brankáře Pavla Pavljučenk­a, čímž zvýšil v Kazani na konečných 2:0. Zároveň to byl pro sparťanské­ho útočníka ve dvanáctém reprezenta­čním zápase první gól v národním dresu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia