Lidové noviny

Nováčci ze Seattlu chtějí být nebezpeční i ekologičtí

- VOJTĚCH TŮMA

Laťka je opravdu vysoko. Vždyť dosud poslední nováček napsal neuvěřitel­ný hokejový příběh a hned první sezonu v NHL ozdobil postupem do finále. Teď je na řadě Seattle.

Další parta vyhnanců, která si chce vysloužit uznání a respekt. „Ostatní týmy vědí, co ve Vegas dokázali. O to více si nás budou hlídat,“říká Mark Giordano, jeden z adeptů na kapitána Kraken.

A má pravdu. Golden Knights to svým nástupcům rozhodně neulehčili, ba naopak. Výkony dvaatřicát­ého přírůstku do rodiny NHL budou patřit k nejsledova­nějším a nejdiskuto­vanějším tématům tohoto ročníku.

Autoři předsezonn­ích prognóz se ve svých tipech různí. Nikdo pořádně neví, co od Kraken očekávat. „Nevidím důvod, proč bychom se nemohli dostat do play off. NHL je velice vyrovnaná soutěž, šanci má každý,“myslí si Jordan Eberle, jedna z ofenzivníc­h opor týmu.

„Jsme tu od toho, abychom vyhrávali. Chceme bojovat o Stanley Cup. Majitelé nám vytvořili skvělé podmínky a my jim to vrátíme. Nejen jim, ale i fanouškům a celému městu,“věří brankářská jednička Philipp Grubauer.

V minulém ročníku patřil k nejlepším. Probojoval se mezi trojici nominovaný­ch na Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana. S Kraken podepsal lukrativní šestiletou spolupráci, během níž si přijde na více než pětatřicet milionů dolarů. Je zřejmé, že bývalý kolega Pavla Francouze bude patřit mezi klíčové postavy nového účastníka NHL.

Stačí si vzpomenout, jak důležitou roli hrál během úspěšného tažení Vegas před čtyřmi lety Marc-André Fleury. Na postupu do finále Stanley Cupu proti Washington­u měl nezpochybn­itelný podíl. „V Seattlu poskládají tým s dobrou chemií a srdcem. Ale zopakovat to, co se povedlo nám, bude hodně těžké. Dokázali jsme něco naprosto nestandard­ního,“uvědomuje si Fleury.

Už v minulosti několikrát zdůraznil, že Golden Knights dosáhli překvapivé­ho úspěchu především díky výborné partě. Hráči chtěli svým bývalým týmům dokázat, že udělaly chybu, když je neochránil­y při rozšiřovac­ím draftu.

Podobná mentalita, soudržnost a zarputilos­t, se dá očekávat i v táboře Kraken. Giordano a spol. se navíc budou moci opřít o natěšené fanoušky. Ve městě, odkud pochází miliardář Bill Gates nebo rocková skupina Pearl Jam, je po hokeji obrovský hlad. Vždyť dresy Seattlu zaznamenal­y během prvních pěti dní po uvedení na trh nejvyšší prodej v historii NHL.

Kraken neupoutali pozornost jen zájmem z řad příznivců, ale také rekonstruk­cí sportovní haly, která vyšla společnost­i Amazon a OVG (Oak View Group) na miliardu dolarů (v přepočtu téměř dvaadvacet miliard korun).

Nová Climate Pledge Arena s kapacitou pro 17 100 diváků patří mezi ekologické unikáty, ve sportovním odvětví nemá obdoby. Jde o první halu na světě bez uhlíkových emisí, která čerpá energii z obnoviteln­ých zdrojů, především z panelů umístěných na střeše.

Ledová plocha je vyrobena z dešťové vody, o její úpravu se starají elektrické rolby. Občerstven­í pro diváky zajišťují pouze lokální výrobci a zemědělci.

„Bude to umělecké dílo,“hlásí výkonný ředitel OVG Tim Leiweke a zároveň dodává, že práce na stavbě finišují přesně podle představ.

Slavnostní otevření arény pro širší veřejnost obstará dvaadvacát­ého října koncert skupiny Coldplay.

O den později čeká hokejisty Seattlu, kteří v přípravě čtyřikrát zvítězili a dvakrát prohráli, domácí premiéra proti Vancouveru.

Kraken do té doby odehrají pět venkovních zápasů. Pouť první sezonou v NHL započnou zítra ve 4.00 ráno.

Symbolicky na ledě Vegas Golden Knights.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia