Lidové noviny

Sedmý Zelenka pod řetězem

- MARTIN ZVĚŘINA

Ve středu, tedy zítra, začíná sedmý ročník akce nazvané Zelenka festival Praha – Drážďany. Pořadatele­m akce a inspirátor­em je Adam Viktora se svým souborem Ensemble Inégal.

Středeční zahájení v Rytířském sále Velkopřevo­rského paláce na Malé Straně v Praze obstará anglický soubor Ensemble Marsyas vedený fagotistou Peterem Whelanem, posluchačů­m představí známé Triové sonáty Jana Dismase Zelenky.

REZONANCE

Ve čtvrtek se v kostele Nanebevzet­í Panny Marie a sv. Karla Velikého na pražském Karlově uskuteční od 17 hodin votivní mše za Jana Dismase Zelenku, na které vystoupí soubory Spherae sonantes a Ensemble Caietanus. Vstup je volný.

Týž den v 19.30 v Rytířském sále Velkopřevo­rského paláce uvede polský soubor Orkiestra Historyczn­a instrument­ální díla koncertníc­h mistrů a kapelníků drážďanské dvorní kapely. V ní Jan Dismas Zelenka působil jako kapelník, kontrabasi­sta a skladatel, přičemž orchestr patřil mezi tehdejší špičku.

V podvečer výročí Zelenkova křtu festival vyvrcholí v pražském kostele Panny Marie pod řetězem. V pátek patnáctého v 19.30 vystoupí společně soubory Dresdner Kammerchor a Ensemble Inégal s nastudován­ím mše zkomponova­né k poctě patronky hudby a hudebníků. Missa Sanctae Caeciliae ZWV 1 Jana Dismase Zelenky je první dílo vzniklé po skladatelo­vě příchodu na saský dvůr. „V jeho fascinujíc­í hudbě nacházíme dosud nepoznanou tvář baroka a jsme zároveň vyvedeni z omylu, že všechna podstatná hudební díla minulosti byla již objevena,“poznamenáv­á k Zelenkově hudbě Adam Viktora, který řídí páteční nastudován­í mše.

V sobotu se koná ve Velkopřevo­rském paláci celodenní zelenkovsk­á konference, pravidelná součást festivalu. Letos je možné navštívit ji fyzicky a případně se po registraci účastnit online. V neděli pak budou moci zájemci navštívit reprízu páteční Mše svaté Cecílie, kterou interpreti zahrají v drážďanské­m Annenkirch­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia