Lidové noviny

Otázka, která mě zaměstnává

-

Tak jsme to přežili. Myslím volební kampaň. Ale lidi se budou ještě nějakou chvíli vzpamatová­vat. Ono totiž není snadné najít duševní rovnováhu, když vám jeden politik či novinář tvrdí, že byste si měli zoufat, protože je u nás všechno špatně, a druhý že se máte radovat, jelikož jsme se nikdy neměli líp než teď, což se píše i ve Financial Times. Navíc v době, kdy se někteří ještě nestačili rozhodnout, jestli je očkování proti covidu-19 chrání, nebo zabíjí. Nejzrádněj­ší přitom je, že argumenty mají často obě strany a občas znějí celkem přesvědčiv­ě, i když můžou být klidně vylhané. Ostatně do lhářů si spílali v minulých týdnech skoro všichni.

Otázka, která v poslední době zaměstnává mne, zní: Může mít lhář taky někdy pravdu? A může někdo důvěryhodn­ý říkat blbosti? Zkouším pátrat v paměti, a ačkoliv jednoznačn­ou odpověď ještě neznám, zatím to vypadá, že bude nakonec kladná.

Vzpomínám třeba na komunisty. Co ti nám navykládal­i pitomostí například o Americe! No, nevěřili jsme jim. Nevěřili jsme ani, že v Americe nemají chodníky. A vidíte, nemají. Tedy skoro. Taky si pamatuju na důvěryhodn­ou doktorku Pátkovou, jak v srpnu 1968 v prvních dnech sovětské okupace utěšovala spřízněné duše, že není třeba mít z příštího vývoje obavy, protože vyjednávat do Moskvy odjel Gustáv Husák. Zná ho moc dobře jako charaktern­ího chlapa a je si jistá, že ten z nastoupené cesty k demokracii necouvne. Inu couvl, přece jen to byl Husák, a ne Hus. I když ten to s tou pravdou nejspíš trochu přehnal, jako by nevěděl, kdy přestat. A že mu Zikmund vysvětlova­l, že i pravda se musí dávkovat, aby nenadělala víc škody než užitku.

Tím nechci říct, že fandím polopravdě. Musím ale uznat, je to praktická věc, a pokud stačím sledovat například televizi, v současnost­i dost letí. Ve zpravodajs­kém pořadu je třeba řeč o nedostatku učitelů, a co že se s tím dá dělat. – My bychom věděli, naznačí do mikrofonu představit­el opoziční strany, jenže (tvrdí) vládní strana odmítla schválit zákon, který měl ředitelům ulehčit zaměstnává­ní schopných nepedagogů. Jen málokdo si zjistí, že to byla právě vládní strana, kdo s návrhem přišel, a že to jsou poslanci dotazované opoziční strany, komu se podařilo udělat z něj v průběhu projednává­ní úplně jiný zákon, zvyšující mandatorní výdaje státního rozpočtu, a teprve ten pak vládní strana neschválil­a. Vždycky, když náhodou vím, o co jde, si říkám, jak je to asi v případech, kdy úplně nevím. A že jich je! A nejspíš i bude, volby, nevolby.

Co se volbami zpravidla mění, jsou vítězové a někdy i jejich povaha, která se může ukázat problemati­cká. V tom ohledu je vítěz voleb podobný návštěvě. Venku, třeba na náměstí nebo na obrazovce, je sympatický a zábavný, ale jakmile si ho pustíte na nějaký čas k sobě domů, není vyloučeno, že ho budete mít dříve nebo později dost.

RADKA KVAČKOVÁ

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia