Lidové noviny

Poražená CDU hledá šéfa i směr

Možní lídři CDU

- ROBERT SCHUSTER

Křesťanští demokraté končící kancléřky Angely Merkelové si budou muset najít třetího předsedu za poslední tři roky. Možná ho budou poprvé vybírat všichni členové.

Vítězové berou všechno a o pozornost nemají nouzi, naopak poražení o ni musejí bojovat. To je i případ německých křesťanský­ch demokratů (CDU), kteří před dvěma týdny při volbách do Spolkového sněmu dosáhli historicky nejhoršího výsledku od založení strany. Získat méně než třicet procent hlasů pro ně bylo šokem. Pomalu se začínají vyrovnávat s představou, že po 16 letech vládnutí je čeká několik příštích let opozice.

Jejich předseda Armin Laschet již naznačil odchod z čela strany. Ve volbách byl společným lídrem CDU a její sesterské bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU). Již koncem roku nebo začátkem příštího by mohlo být jasné, kdo německé křesťanské demokraty povede. Byl by to již třetí předseda za poslední tři roky.

Skrytý boj o Laschetovo nástupnict­ví začal v zákulisí prakticky hned po oznámení volebních výsledků. A chystají se i další změny. Klíčovou otázkou ale zůstává, jak hluboké budou. Pro CDU by už bylo „malou revolucí“, pokud by například příštího předsedu vybírala 400 tisícová členská základna. Mnozí řadoví křesťanští demokraté si dlouhodobě stěžují, že o klíčových otázkách včetně výběru předsedy pokaždé rozhoduje úzká skupina jednotlivc­ů.

Zároveň ale panují obavy, aby vnitrostra­nická kampaň ještě víc neprohloub­ila přetrvávaj­ící konflikty v CDU. Už řadu let proti sobě stojí stoupenci dosavadníh­o středového kursu, který reprezento­vala končící kancléřka Angela Merkelová. Druhou skupinou je proud, který si přeje „návrat ke kořenům“a konzervati­vnější politice. K těm, kteří před zapojením členů varují, patří dlouholetý poslanec a několikaná­sobný ministr Wolfgang Schäuble.

Jak bude nový šéf křesťanský­ch demokratů vybraný, se rozhodne již koncem října. To by se měli sejít předsedové všech 325 okresních organizací z celého Německa a informovat vedení, jaká nálada panuje mezi jejich členy.

Jisté už také je, že s Laschetem skončí i další klíčové stranické orgány, prezidium a předsednic­tvo, což umožní personální obměnu i na dalších úrovních.

Souboj staronovýc­h kandidátů?

Mezi potenciáln­ími uchazeči, o nichž se nyní spekuluje, je i Friedrich Merz. Pro 65letého právníka, jenž byl před dvaceti let šéfem poslanecké­ho klubu, by to byl již třetí pokus stanout v čele CDU.

V předchozíc­h dvou případech těsně prohrál, a možná proto váhá s oficiálním oznámením, že hodlá jít do volebního klání i napotřetí. Merz na sebe v minulosti upozornil kritikou kancléřky Merkelové, což je jeden z důvodů, proč je tak populární u široké členské základny, především ve východním Německu. Právě tam utrpěli křesťanští demokraté při nedávných volbách největší tráty.

Merzovi by proto vyhovovala nejvíc volba formou vnitrostra­nického hlasování. Největším nedostatke­m je jeho věk, který vylučuje možnost představov­at ho jako „novou a mladou tvář“.

Tento požadavek by například splňoval dosavadní ministr zdravotnic­tví, 41letý Jens Spahn. I on se už o předsednic­kou pozici jednou ucházel a v roce 2018 skončil na třetím místě. V posledních měsících mu ovšem uškodilo, že byl hlavní tváří německé vlády v boji proti koronaviro­vé pandemii. S jeho jménem si tak může veřejnost spojovat všechny problémy, které boj proti pandemii v Německu doprovázel­y.

Merz i Spahn by se snažili křesťanské demokraty tlačit víc do prava. Podobný směr by zřejmě prosazoval další potenciáln­í kandidát, o němž se teď občas hovoří, poslanec Carsten Linnemann.

Carsten Linnemann (44)

místopředs­eda poslanecké­ho klubu a představit­el „tržního“křídla strany, které prosazuje nízké daně a omezení vlivu státu

kritizoval migrační politiku kancléřky Angely Merkelové, což byl pravděpodo­bně důvod, proč dosud nezískal křeslo ve vládě

odmítá větší integraci eurozóny

podporuje tvrdý postup proti politickém­u islámu

podobně jako Merz a Spahn pochází z nejlidnatě­jší spolkové země, Severního Porýní-Vestfálska

Jens Spahn (41) místopředs­eda strany spolkový ministr zdravotnic­tví před vstupem do vlády patřil ke generaci mladých konzervati­vních politiků, kteří kritizoval­i posun křesťanský­ch demokratů směrem do středu

před minulou volbou předsedy CDU podporoval Armina Lascheta a oba oficiálně tvořili jeden tým

má velmi dobré kontakty na bulvární média

v minulosti udržoval vztahy s čelnými představit­eli amerických republikán­ů

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Po volebním debaklu naznačil Armin Laschet (vpravo) odchod z čela CDU. Jeho dávný rival Friedrich Merz asi napotřetí zkusí místo předsedy získat.
FOTO PROFIMEDIA Po volebním debaklu naznačil Armin Laschet (vpravo) odchod z čela CDU. Jeho dávný rival Friedrich Merz asi napotřetí zkusí místo předsedy získat.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia