Lidové noviny

Znám své pacienty

-

PETRA BOMBEROVÁ KÁNSKÁ praktická lékařka

Je pátek po poledni a já si volám posledního pacienta. Paní Annu, znám již dlouho, prožila jsem s ní mnoho jejích zdravotníc­h obtíží, stejně jako jsem prožila zdravotní obtíže většiny členů její rodiny. Můj táta, také praktický lékař, znal její rodiče, ví, kde bydleli, s čím se léčili, na co zemřeli. Má přehled rodinného venkovskéh­o lékaře, který se buduje desetiletí a který bych také jednou chtěla mít. Je pátek po obědě, proto je čas na takové myšlenky.

Ptám se, co paní Annu trápí. Je jí dobře, odpovídá a usmívá se jako vždy. Jen ten tlak, ten zlobí. Dívám se do karty, ano ten tlak opravdu zlobí a vím, že s paní Annou to bude obtížné, stejně jako s jejím bratrem, nejstarším

OČIMA LÉKAŘE

synem, skoro všemi bratranci. A tak by šlo pokračovat, určitě to tak bylo i s jejími rodiči. Kdybych se zeptala táty, tak by mi to jistě potvrdil.

A možná by mi řekl, že lékařské rady neberou moc vážně, že léky moc neužívají, a i když ano, tak se u nich tlak kompenzuje obtížně, ale že to jsou hodní lidé a nemyslí to zle.

Jenže... Dívám se na paní Annu, toto vše mi víří hlavou a je mi jí trošku líto. Ale... Kompenzova­t tlak je potřeba, je to to jediné, co pro ni nyní mohu udělat, od toho jsem tu. Nádech. V počítači nalistuji kartu její maminky, tatínka.

Není to fér, ale ptám se, zda ví, na co zemřeli její rodiče. Už je to dlouho, tak odpovídá bez většího smutku, ano, ví. Něco se srdcem, možná mrtvice u táty. Tak nějak to bylo.

Souhlasím, ano, tak nějak to bylo. Když vám nasadím léky, mluvím pomalu a zřetelně, tak tomu asi nezabráním. To ona chápe a ví, že tu nebude navždy. Přikývnu a pokračuji, ale možná dokážeme společně zabránit tomu, aby se něco takového nestalo dříve, než je nutné. Možná spolu dokážeme zvýšit pravděpodo­bnost, že se něco takového nestane v následujíc­ích několika letech.

Zdá se, že tomu rozumí. Teď se usmívám já a přiznávám se, trošku rozpačitě. „My to bohužel neumíme vyléčit, nedokážeme zabránit všemu zlému. Ale umíme snížit rizika, trochu zabojovat, aby vám bylo lépe a získat tak cenné roky života. A to za to stojí, nemyslíte? Pro nic jiného to vlastně neděláme.“

Autorka je vedoucí lékařka služby Lékař online 24/7

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia