Lidové noviny

Když síla trhu pomůže aktivistům

- MARTIN HAMPEJS

Začátkem tohoto týdne přišla dánská společnost Lego s prohlášení­m, že začne odstraňova­t „genderové stereotypy“ze svých hraček. Přivedl ji k tomu exkluzivní průzkum v řadě zemí. Aktivisté jistě zajásali.

Výzkumníci zjistili, že zatímco dívky nemají problém s tím, hrát si s hračkami určenými pro chlapce, u kluků opačný trend nefunguje. „Sedmdesát jedna procent chlapců se obávalo, že by si z nich okolí dělalo legraci, kdyby byli viděni, jak si hrají s hračkami pro holky,“píše The Guardian.

Stejné obavy sdíleli i rodiče. „Mnohem více se ale bojí o své syny, aby si z nich někdo nedělal legraci, než o dcery,“konstatova­la pro list šéfka Institutu genderovýc­h studií Geeny Davisové Madeline Di Nonnoová. Právě její instituce výzkum vypracoval­a.

Podle studie, které se zúčastnilo na 7 tisíc respondent­ů a probíhala v Číně, Británii, Japonsku, Polsku, Rusku či České republice, se ukazuje, že rodiče stále ještě

ORBIS UNUS

tlačí kluky do sportu a dívky do tance či oblékaní panenek. Na to konto se dánský tvůrce stavebnic rozhodl, že je potřeba tyto zvyky změnit.

„Budeme se snažit udělat Lego mnohem více inkluzivní,“uvedla produktová a marketingo­vá šéfka společnost­i Lego Group Julia Goldinová. Nově se prý stejnou měrou „budou propagovat hračky, které vytváří prostorovo­u představiv­ost jako ty, které vedou ke starání se o druhé.“

Když dáme stranou ideologick­ou rovinu, tak se zdá, že je pro Lego vlastně jednodušší neblokovat si větší prodeje tím, že u daného produktu navodí dojem, že je určen jen pro jedno pohlaví.

Připomíná mi to anekdotu kolem vzniku Coca-Coly Zero. Prakticky stejný produkt jako Coca-Cola Light vznikl v době, kdy začalo být v módě omezování příjmu cukrů. Jenže marketing lehké koly byl původně cílený primárně na ženy, a tak ji muži nechtěli pít. Právě aby nevypadali zženštile. Nu a tak společnost přišla s „novým“produktem, aby si zvýšila zisky. A nějak si nemyslím, že v případě Lega jde o něco jiného, než navýšení prodejů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia