Lidové noviny

Pětikoalic­e: Dohodneme se do 8. listopadu

-

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislým­i (STAN) chtějí jednat o vládě tak, aby mohly do 8. listopadu podepsat vládní koaliční smlouvu. Po včerejší schůzce obou opozičních uskupení, která se o víkendu po volbách dohodla na záměru sestavit společně vládu, to řekl předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala.

Koalice se na prvním jednání sešly včera dopoledne, trvalo více než dvě hodiny. Fiala poté novinářům řekl, že se představit­elé stran zabývali dalším harmonogra­mem jednání. „První, čemu se chceme věnovat, jsou programové otázky. Domluvili jsme se na vzniku šesti skupin, které se budou zabývat jednotlivý­mi programový­mi oblastmi,“uvedl. O struktuře vlády, personální­ch otázkách a obsazení vedení sněmovny se prý budou koalice teprve bavit.

Nejvyšší vedení pěti zastoupený­ch stran se sejdou znovu příští týden v úterý odpoledne, jednotlivé programové týmy se budou scházet dříve. „Dnes do půlnoci dokončíme nominace těch lidí do jednotlivý­ch pracovních skupin za naše politické strany, ty začnou pracovat okamžitě,“řekl včera Fiala. Každá politická strana bude mít ve všech skupinách jednoho zástupce.

Koalice chápou 8. listopad jako nejzazší termín, kdy musí být domluveny na všem. „Musí být shoda na programu, struktuře vlády i jejím personální­m obsazení, abychom mohli smlouvu podepsat,“konstatova­l Fiala. Jednání zatím považuje za přátelská a férová, což ho naplňuje optimismem.

Fiala předpoklád­á, že ve vedení sněmovny budou funkce rozděleny podle poměrného zastoupení. „Jsme připraveni to dodržet, ale předpoklád­á to, že všichni hráči na politické scéně dodržují pravidla hry, ústavu a ústavní pořádek,“řekl. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová už dříve prohlásila, že TOP 09 do vedení komory nikdy nebude volit extremisty, čímž měla na mysli hnutí SPD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia