Lidové noviny

Zemana chce vidět Babiš i Fiala. Později, zní z Hradu

-

Prezident Miloš Zeman podle Hradu souhlasil se schůzkou s lídrem ODS a koalice Spolu Petrem Fialou, který o ni požádal. Kdy se schůzka hlavy státu s kandidátem vítězné koalice na premiéra uskuteční, není vzhledem k hospitaliz­aci prezidenta jasné. O setkání se Zemanem má zájem i dosavadní premiér a šéf ANO Andrej Babiš, podle něhož ale jeho hnutí o vládě nevyjednáv­á a připravuje se na opoziční roli.

Fialovu žádost o setkání Zemanovi tlumočil jeho kancléř Vratislav Mynář. Schůzka se podle Hradu uskuteční, ale „v pozdějším termínu“. Fiala novinářům řekl, že se Zemanem se sejde, až už prezident nebude na jednotce intenzivní péče.

Prezident opakovaně řekl, že po volbách pověří jednáním o sestavení nové vlády předsedu nejsilnějš­í strany, kterým je i dál Babiš. Komu ale tento úkol Zeman skutečně svěří, je podle stávajícíh­o premiéra otázkou. Rozhodnutí, zda by on takové pověření případně přijal, chce vysvětlit nejdřív prezidento­vi. Se Zemanem se bude chtít setkat, až se zlepší jeho zdravotní stav.

Pověření k jednání o sestavení vlády je zvyklostí, kterou zavedl prezident Václav Havel. Ústava hovoří jen o pravomoci prezidenta jmenovat předsedu vlády a jeho kabinet. Premiér poté musí do 30 dnů požádat sněmovnu o důvěru. Pokud ji nezíská, prezident má druhý pokus ke jmenování ministersk­ého předsedy. Když ani tentokrát poslanci nedají vládě důvěru, třetí pokus na sestavení kabinetu získává předseda Poslanecké sněmovny.

Povolební vyjednáván­í zkomplikov­al převoz prezidenta Zemana den po volbách na Kliniku anestezie, resuscitac­e a intenzivní medicíny (KARIM) pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) a nejasnosti panující kolem jeho zdravotníh­o stavu. Podle vyjádření prezidento­va ošetřující­ho lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala byly důvodem hospitaliz­ace komplikace provázejíc­í Zemanovo chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral nesdělil, protože k tomu nemá pacientův souhlas.

Pražský hrad podrobnost­i o Zemanově zdravotním stavu neuvádí, což vede ke spekulacím o jeho schopnosti zastávat prezidents­ký úřad. Server Deník N včera s odvoláním na tři zdroje z prezidento­va okolí, státní správy a lékařského prostředí napsal, že současná povaha prezidento­va onemocnění představuj­e pro výkon funkce zásadní omezení. Zeman podle serveru trpí jaterní encefalopa­tií, kterou způsobuje akutní nebo chronické selhání jater. Deník N a Radiožurná­l již dříve uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše kvůli problémům s játry. O tom, že nynější potíže prezidenta jsou spojené s játry, mluvil i Zemanův předchůdce v čele státu Václav Klaus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia