Lidové noviny

Kurz ztrácí podporu vlastních řad

- ROBERT SCHUSTER

Před týdnem se zdál být svět Sebastiana Kurze v pořádku. Jako kancléř reprezento­val Rakousko na neformální­m unijním summitu ve Slovinsku.

I když ve stejnou dobu probíhala na jeho úřadě ve Vídni policejní razie kvůli podezření z korupce, jeho pozici v čele vlády nikdo nezpochybň­oval. Ještě minulý čtvrtek se za něj postavili všichni ministři za jeho lidovou stranu (ÖVP). Krátce poté vyslovili Kurzovi důvěru i vlivní zemští hejtmani. O několik hodin později to už neplatilo a hejtmani přinutili kancléře, aby odstoupil.

„Je jasné, že všechna podezření musí být objasněna. S obrazem, který vznikl, nemůžeme být spokojeni,“prohlásila vlivná šéfka zemské vlády Dolního Rakouska Johanna Miklová-Leitnerová.

Další vlivný regionální politik ÖVP, štýrský hejtman Hermann Schützenhö­fer, zašel ještě dál. V rozhovoru pro list Kleine Zeitung prohlásil, že brzký návrat bývalého kancléře do čela vlády je těžko představit­elný. Stejně tak, že by mohl být lídrem pro příští parlamentn­í volby.

Kurz čelí podezření, že si měl před lety, když byl ještě ministrem zahraniční­ch věcí, objednat pozitivní mediální obraz v bulvárním listu Österreich. Výměnou za to tam byly uveřejněny vládní inzeráty. Peníze, které to stálo, pocházely z rozpočtu ministerst­va financí, kde celou operaci řídil Kurzův známý. Proto je podezřelý ze zpronevěry a podplácení. Kurz sám jakoukoli vinu popírá.

Nervozita zemských hejtmanů možná souvisí i s tím, že pomalu začíná být patrné, jak na nejnovější aféru reaguje rakouská veřejnost.

V minulých letech zajistil Kurz ÖVP dvě triumfální volební vítězství. Nyní ale čerstvě zveřejněné průzkumy naznačují, že lidovce postihl výrazný pokles v přízni voličů. Jak vyplývá z průzkumu agentury společnost­i Market, který uveřejnil deník Der Standard, ztratili by oproti výsledku voleb z října 2019 deset procentníc­h bodů a získali by jen 27 procent. V těsném závěsu za nimi by se umístili sociální demokraté s 25 procenty.

„Impérium“vrací úder Pozvolný odklon od Kurze, který začíná být patrný u některých lidoveckýc­h politiků, zřejmě nebude pouze chvilkovým výkyvem nálad. Deník Die Presse nedávno označil tento vývoj jako, že „impérium vrací úder“. Impériem je míněna Rakouská lidová strana, v níž hráli až na několik výjimek odjakživa klíčovou roli šéfové regionální­ch vlád. Kurz, jenž si nechal po zvolení do čela strany udělit mimořádné pravomoci, jejich význam výrazně omezil a zatlačil je do druhé řady.

Vnutil jim dokonce i některé politické postoje, jež byly pro řadu z nich původně těžko straviteln­é. To se například týkalo i klíčového Kurzova tématu v podobě odmítání migrace v jakékoli podobě. Nyní se pokles Kurzova vlivu projevuje právě tím, že zemští hejtmani se vůči němu otevřeně postavili.

V Rakouské lidové straně tak nastává pnutí. Nový kancléř Alexander Schallenbe­rg, jenž vstoupil do strany teprve před více než

inzerce rokem a nemá v ÖVP žádnou mocenskou základnu, se svého předchůdce zastává na každém kroku. Během prvního vystoupení v parlamentu zpochybnil práci protikorup­ční prokuratur­y. Poslance také nadzvedla Schallenbe­rgova slova, že „bude své kroky samozřejmě těsně koordinova­t se Sebastiane­m Kurzem“.

Bývalý kancléř se po svém odchodu z čela vlády stal poslancem parlamentu. Využil možnosti tak zvaného „klouzavého mandátu“, kdy jedna poslankyně na své parlamentn­í křeslo formálně rezignoval­a, aby uvolnila Kurzovi místo. Lidovečtí poslanci ho následně zvolili jednomysln­ě předsedou klubu. Avšak reálně povede frakci ÖVP dosavadní šéf August Wöginger.

Kurz mimochodem na první schůzi parlamentu po své rezignaci chyběl. Předseda opozičních pravicovýc­h Svobodných (FPÖ) Herbert Kickl se následně svého lidoveckéh­o kolegy Wögingera ironicky zeptal, „kde že nechal svého nového stážistu?“

Od bývalého rakouského kancléře, který musel odstoupit kvůli podezření z korupčního jednání, se začínají stále víc odvracet vlivní politici jeho vlastní lidové strany. Někteří již otevřeně hovoří o tom, že jeho návrat je vyloučený.

 ?? ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Exkancléře po rezignaci kvůli obvinění z korupce opouštějí šéfové regionální­ch vlád
FOTO REUTERS Exkancléře po rezignaci kvůli obvinění z korupce opouštějí šéfové regionální­ch vlád

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia