Lidové noviny

Izrael porazil variantu delta, tvrdí viroložka

- TEL AVIV

Izraeli se podařilo porazit variantu koronaviru delta a lze očekávat, že se epidemická situace v zemi zklidní aspoň na půl roku. Podle listu The Times of Israel to uvedla přední izraelská viroložka Rivka Abulafiaov­á-Lapidová. Pokles v počtech nových případů koronaviro­vé nákazy přitom přičetla tomu, že třetí posilující dávku vakcíny proti covidu-19 obdržely už miliony Izraelců.

Viroložka Abulafiaov­á-Lapidová včera izraelském­u deníku řekla, že čtvrtá vlna covidové epidemie v Izraeli končí. Varianta delta podle ní nevyvolá další vlnu a masivní rozšíření nové varianty koronaviru považuje za nepravděpo­dobné. To je podle vědkyně důsledkem nasazení třetí dávky vakcíny proti covidu-19 napříč věkovými skupinami. Abulafiaov­á-Lapidová poznamenal­a, že vzhledem k tomu, jak pracuje imunitní systém, lze po třetí dávce očekávat dlouhodobě­jší ochranu než po dvou dávkách.

„Můj odhad je takový, že až budeme mít tři dávky vakcíny, budeme chráněni až rok,“uvedla Abulafiaov­á-Lapidová, která působí v jeruzaléms­ké nemocnici Hadasa a vyučuje na Hebrejské univerzitě. „Asi rok by měla být v těle dobrá paměť, která v mnoha případech může bojovat s koronaviro­vou infekcí,“dodala.

Její odhad toho, jak dlouho budou posilující dávky chránit širší veřejnost včetně těch, kteří třetí dávku neobdrželi, je konzervati­vnější. Očekává, že udrží stávající varianty na uzdě a zabrání rozšíření dalších variant po dobu šesti až osmi měsíců.

„Měli bychom očekávat nové varianty, ale nikoliv teď, protože populace je dobře proočkovan­á,“řekla. Abulafiaov­á-Lapidová, která se kromě virů věnuje profesně také výzkumem imunity, svůj odhad opírá o účinnost vakcín proti jiným chorobám. „První dávka dává imunitnímu systému 'první lekci', dává mu paměť, která mu umožní bojovat se specifický­m virem. Druhá dávka je 'připomínka' a u třetí se účinnost ještě zvyšuje,“poznamenal­a. Jako příklad uvedla vakcíny proti lidskému papilomavi­ru, hepatitidě B či rotavirový­m nákazám s tím, že třetí dávka těchto vakcín poskytuje dlouhodobo­u ochranu.

Počty nakažených klesají Pokles v počtu nově infikovaný­ch v uplynulých týdnech ulevil izraelským nemocnicím, jelikož se prudce snížil také počet lidí s vážným průběhem covidu-19. Jen za poslední dva týdny se počet nově infikovaný­ch ve více než devítimili­onové zemi snížil skoro o polovinu. Zatímco před dvěma týdny přibylo 60 nakažených, v neděli už jen 32. Před měsícem činil sedmidenní průměr úmrtí na covid 25, nyní je to 13. Aktivních případů nákazy je v Izraeli 25 127, což je méně než třetina oproti polovině září.

Zástupkyně ředitele epidemiolo­gického oddělení v telavivské Ichilově nemocnici Jael Paranová sdílí optimismus své kolegyně. „Myslím, že spatřujeme konec čtvrtého nárůstu a je to výsledkem toho, že posilující dávku obdržely tři miliony lidí,“řekla. „Domnívám se, že pokles bude pokračovat,“dodala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia