Lidové noviny

Nové evangelium

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně

Téměř rok od premiéry měli návštěvníc­i Mezinárodn­ího festivalu Divadlo v Plzni možnost zhlédnout film mimořádnéh­o švýcarskéh­o tvůrce Milo Raua Nové evangelium. Jako bonus bylo součástí hlavního programu jeho představen­í Rodina Národního divadla Gent. Zatímco inscenace posledního večera čtyřčlenné rodiny, která se v roce 2007 v Calais rozhodla spáchat společnou sebevraždu, zaujala všechny, na filmu nás sedělo jen pár.

Milo Rau se svým týmem a místními obyvateli/neherci natáčel v jihoitalsk­é Mateře. Starobylé město proslulo v turistický­ch průvodcích zvláště po roce 2019, kdy bylo vyhlášeno Evropským hlavním městem kultury. V jeho úžasné, a priori filmové scenérii natočil v roce 1964 film Evangelium sv. Matouše Pier Paolo Pasolini a v roce 2004 Mel Gibson Umučení Krista. Možná právě proto mířil i Milo Rau s námětem Ježíše 21. století do „Sassi di Matera“.

Nápad nevycházel jen z okouzlení místem, jež evokuje starověký Jeruzalém; vystudovan­ý sociolog Rau má duši dokumentar­isty. V dnešní Mateře, podobně jako v mnoha jihoitalsk­ých městech, žije velká skupina migrantů z Afriky v uprchlický­ch táborech pod úrovní jakékoli lidské důstojnost­i. Afričané pracují na polích, kde ve 40stupňový­ch vedrech sklízejí rajčata, a pro místní zemědělce jsou nepostrada­telní. Přesto jejich život nemá žádnou perspektiv­u. Dokud nepřijde jejich „vykupitel“a nezvedne hlas na jejich obranu. Kamerunský aktivista Yvan Sagnet, bojující proti „otrockým“podmínkám černých přistěhova­lců v Itálii, organizuje „Revoltu důstojnost­i“a současně představuj­e biblického černého Ježíše. Rau přidává i třetí rovinu příběhu, dokument o samotném natáčení, film o filmu. Jako by chtěl říct, že evangelium našeho světa nelze vyprávět bez toho, aniž bychom přijali bezezbytku veškerou realitu. Jenom tak si můžeme přiznat, kde nám lidskost a soucit zcela chybí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia