Lidové noviny

Revoluce skončila

Kdo zaplatí devět zničených let?

- Petr Kamberský

Zhruba před deseti lety začalo jedno velmi nepodařené období novodobých českých dějin. Období, v němž byli glorifikov­áni policisté a státní zástupci, kteří kriminálně stíhali politiky za politická rozhodnutí. Období, které snad právě skončilo – symbolicky neúspěchem plukovníka Roberta Šlachty ve volbách a osvobození­m jedné z největších obětí této kampaně: bývalé ministryně spravedlno­sti a posléze obrany, svého času nejoblíben­ější české političky Vlasty Parkanové.

V červenci 2011 vydala sněmovna dotyčnou trestnímu stíhání, podle policie – konkrétně plukovníka Jiřího Mazánka – nenechala vypracovat posudek k nákupu letadel CASA, čímž porušila povinnost při správě cizího majetku a způsobila stamiliono­vé škody. Případ byl od samého počátku zcela absurdní. 1. Nákup letadel schválila celá vláda. 2. Nákup probíhal podle standardní­ch procedur, žádný úřad ani odbor nevznesl žádnou námitku. 3. Policie neměla ani náznak jakéhokoli úplatku či korupčního jednání. 4. Vyčíslená škoda – přesně 658 milionů korun – se opírala o posudek dnes již neexistují­cí firmy American Appraisal, s. r. o., firmy, která se nikdy nevěnovala ani vojenským nákupům ani avionice, navíc měla v portfoliu výjimečně nevěrohodn­é posudky (třeba bezproblém­ový audit společnost­i Krajská zdravotní, kde docházelo k milionovým podvodům.)

To však nebránilo policii (Jiří Mazánek) ani státním zástupcům (Jan Kořán, Lenka Bradáčová), aby paní Parkanovou stíhali – ačkoli trvalo šest let, než se případ dostal k soudu. A soudkyně jej hned napoprvé smetla: „Obvinění nestojí na důkazech, ale na smyšlenkác­h,“stálo tehdy ve verdiktu. Státní zástupci se však odvolali, a případ tak včera skončil pravomocný­m a totálním osvobození­m: žádný trestný čin se nestal.

Co bude s lidmi, kteří jsou za celý příběh zodpovědní? Paní Parkanová přišla o politickou kariéru i normální život, naopak z pana Mazánka je šéf těch nejlepších detektivů (ředitel Národní centrály proti organizova­nému zločinu) a z paní Bradáčové vrchní státní zástupkyně v Praze...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia