Lidové noviny

Jak vytěsnit Zemana

Je těžké oddělit zdravotní otázky a sympatie

- Zbyněk Petráček

Má být prezident aspoň dočasně zbaven pravomocí? Je balvanem, který brání průběhu standardní­ch procedur? Tato otázka se objevuje osm let, kdy je prezidente­m Miloš Zeman. Jenže teď jde o zdravotní handicap, který by ji měl stavět do jiného světla. Oprostit ji od sympatií, antipatií či ideového nánosu vůbec a soustředit se na technikáli­e úřadu a jeho vykonávání. Jde to vůbec?

Zdravotní stav Zemana omezuje, ale hraje i v jeho prospěch. Kdokoliv navrhne rázný krok, ocitne se v podezření, že instrument­alizuje nemohoucno­st jiného člověka, tudíž je nelida. Ale pokud jde o tyto konkrétní dny, má prezident na své straně i racionalit­u. První pověření k sestavení vlády dává podle své interpreta­ce výsledků voleb. A faktem je, že není jen jedna interpreta­ce velící tvrdit, že vítězem i pilířem příští vlády je pouze koalice Spolu.

Že výsledky voleb podle počtu mandátů pro jednotlivé strany (ne pro koalice) nevyzdvihu­jí běžné noviny, je jedna věc. Zato je snadno najdete třeba na Wikipedii: ANO 72, ODS 34, STAN 33… Vychází-li prezident z nich, pro leckoho je to provokativ­ní, ba arogantní, ale není to nelegitimn­í. Ostatně kdyby se ODS rozhodla vytvořit koalici s ANO, nebyla by to vina prezidenta, ale nepevnosti koalice Spolu, že. Pak mohou úvahy o aktivaci článku 66 ústavy (zbavit prezidenta pravomocí), jež padly v Senátu, vyznít i trochu účelově. Systémové otázky by se mohly formulovat takto: Jaké problémy by nastaly, kdyby poslanci a senátoři prezidento­vi kompetence odebrali?

Třeba ústavní právník Jan Kysela to vidí v rozhovoru pro Seznam Zprávy schůdně. Nová sněmovna by se shodla na svém předsedovi a ten by při střídání vlád prezidenta suploval. Těžko říci, zda by to tak vyšlo. Ale kdyby měl být prezident zneprávněn jen proto, aby první pokus o vládu získal ten správný kandidát, mohlo by to připomínat pokusy o impeachmen­t dvou amerických prezidentů – Clintona a Trumpa. Hodně povyku, ale nakonec „skutek utek“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia