Lidové noviny

Jelenka. Žena, která o sobě mluví činem

- MILAN UHDE dramatik a spisovatel

Poznali jsme se v polovině šedesátých let při letmém setkání v Klubu spisovatel­ů na Národní třídě. Skutečně jsme se seznámili v červnu 1974, kdy mě její manžel Pavel Kohout pozval na návštěvu. Jejich byt s okny, která poskytují výhled na hradní Matyášovu bránu, povzbuzova­l k úvahám o politice. Propadli jsme jim s Pavlem bezmezně a poté přešli na literaturu. Oba jsme jí byli posedlí. Co píšeš? Kde tě budou hrát? Debata vyvrcholil­a nabídkou, která změnila můj život. Spočívala v tom, že mě Pavel spojí se svým západoněme­ckým nakladatel­em a já mu pošlu nové hry.

Jelenka pokuřovala, upíjela červeného vína a mlčela. Jen občasným pousmáním dávala najevo, že naše řeči sleduje, ale vášeň pro ně nesdílí. Tak předznamen­ala představu, kterou jsem si o ní vytvořil. Věděl jsem, že je vzdálená příbuzná slavné rodiny Mašínů, i když se o tom nikdy slovem nezmínila. Jejím oborem byly zásadní postoje.

Když ji jako signatářku Charty 77 chtěli policejní úředníci zadržet, zamkla se v autě, klaksonem upozorňova­la, že se na ni dobývá nezvaný mužský, a nakonec se násilníkov­i bránila, jak uměla, zkrátka estébáka v sebeobraně kousla.

Spříznění s členem legendární protinacis­tické skupiny Tři králové tak doložila skutkem historicky nesrovnate­lným, ale neméně charakteri­stickým. Stejně jako odbojovému hrdinovi a jeho synům jí nic neříkal zákon, který občanům bezprávníh­o státu ukládá chovat se k sluhovi násilí jako k veřejnému činiteli. Začali ji trestně stíhat. Husákovské soudy posílaly takové provinilce do vězení.

Řízení bylo přerušeno, protože manželé Kohoutovi dostali mezitím povolení k pobytu v Rakousku. Vraceli se pro jistotu o několik dní před uplynutím stanovené lhůty. Jelenka si jela pro rozsudek a pro výzvu k nástupu trestu. Zpátky do republiky je však nepustili. Trestně stíhaná chartistka aspoň potvrdila, co o ní nejbližší přátelé věděli: že je statečná. Domů se směla vrátit až po listopadu.

Úspěchy kvalitního scénáře Vždycky si počínala tak, že věcem života dávala přednost před literaturo­u.

Pavel ovšem vytrvale připomínal její autorské výkony. Vzpomínám si na film Sedm zabitých (1965) podle jejich společného scénáře, příběh dívky, která sedm nocí za sebou tráví pokaždé s jiným partnerem. Ve stejném roce vzniklý společný scénář Hodina tance a lásky jsem zhlédl v televizi, a to v roce opožděné premiéry – 2003. Nápady svaté Kláry jsem si přečetl jako samizdat a potom v knižní podobě (2004), zatímco filmové ztvárnění Vojtěcha

Jasného (1980) mi uniklo. Zato jsem v roce 1993 s obvyklou chutí viděl a příležitos­tně v reprízách rád vídám další scenáristi­cké dílo obou manželů, seriál Konec velkých prázdnin (2000). Drama P. F. 77 (2003) a tragikomed­ii podle Pavlova románu Cizinec a krásná paní (2011) jsem ocenil jako úspěchy kvalitního scénáře.

Zdálo se mi, že Jelenčinu tvůrčí ruku pokaždé rozpoznává­m. Dívenka v Nápadech svaté Kláry, která předem věděla, co se stane, byl a je pro mě jeden z nejnesporn­ějších dokladů: tak vystavěla autorka charakter i některých jiných protagonis­tek – s velkým smyslem pro detail dívčích nebo ženských konfliktů se světem.

Rozhodujíc­í poznání jsem však prodělal nad knihou Skrytá hvězda Jelena Mašínová (Větrné mlýny 2011). Editorem a původcem byl Pavel. Našla se příležitos­t pobýt v tichu pracovny s několika Jelenčiným­i texty, povídkami, scénářem a rozhlasový­mi hrami – s telefonní Smrtí motýlů (1982, v Českém rozhlase 1993) a Ádaeda (Český rozhlas 1991), na níž jsem obdivoval, jak se vyrovnala se psím hrdinou a jeho mužským protějškem, a srovnával, jak psí téma zvládl Pavel. Co text v té knize, to zážitek.

Po listopadu jsem pochopil, že se osobitá spisovatel­ka a dramatička Jelena Mašínová od všech známých kolegyň a kolegů liší odtažitým vztahem k veřejné publicitě, nechutí k rozhovorům o své tvorbě a svých osudech a názorech. Člověk o sobě mluví činem, a dost.

Pozdrav k jejímu dnešnímu životnímu jubileu proto neukončím pokusem zábavně vyprávět o jejím soukromí. Jsem šťastný, že ji znám. Obdarovala mě přátelství­m. Jelenko, díky.

 ?? FOTO ČTK ?? Jubilantka a její manžel Pavel Kohout (v roce 2007). Jeleně Mašínové je dnes osmdesát let.
FOTO ČTK Jubilantka a její manžel Pavel Kohout (v roce 2007). Jeleně Mašínové je dnes osmdesát let.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia