Lidové noviny

Pojišťujte dům na nové ceny

Dobrá pojistka může pokrýt i stavbu nového bydlení Největší škody působí zpravidla živly

- DANA JAKEŠOVÁ

Střední Evropa je z hlediska přírodních katastrof relativně klidnou oblastí, nicméně ničivé povodně a vichřice už zažila. Nejničivěj­ší bylo letošní tornádo na jižní Moravě, po kterém zůstalo několik desítek stržených domů. Pojištění střechy nad hlavou, tedy nemovitost­i a domácnosti, je tedy klíčová věc.

„Bohužel situace v České republice je v tomto směru vlastně horší než na začátku 90 let. V současnost­i je pojištěno pouze 50 až 60 procent rodinných domů, kdežto před 30 lety to bylo 90 procent,“konstatuje Milan Káňa z Kooperativ­y. Přitom právě letní tornádo jasně ukázalo, že během pár vteřin můžete přijít bez nadsázky o vše.

Aby pojistka v případě potřeby zafungoval­a, musí být správně nastavená. Zaměřte se na rizika. „Největší hrozbou jsou pro obydlí živelní katastrofy, tedy bouřky s krupobitím, přívalové deště, silný vítr, povodně,“říká Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny (ČPP). A také požáry.

„Nejčastějš­í jsou vodovodní škody,“doplňuje Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny. Tedy škody způsobené vodou vyteklou z potrubí. Ty však zpravidla nebývají tak vysoké jako v případě živlů. Často pojišťovny řeší i škody způsobené zatečením srážek, poškození elektronik­y a spotřebičů (zkrat, přepětí) a také škody způsobené zloději a vandaly.

Jak nastavit pojistku

Máte v tomto jasno? Pak přichází na řadu určení sumy, na kterou svoji nemovitost (stavbu) a domácnost (vybavení) pojistíte. „V případě pojištění nemovitost­i musí jít o takovou částku, za kterou by bylo možné nemovitost znovu postavit v případě, že by byla totálně zničená,“vysvětluje Jan Marek z Generali České pojišťovny.

A to není tak jednoduché. Do hry zde vstupuje celá řada parametrů. Základem je úvaha, v jakém standardu je nemovitost provedena a domácnost zařízena.

„Zpravidla nabízí pojišťovny jednotkové ceny podle úrovně objektu a jeho zařízení. Pak je nutné znát podlahovou plochu,“popisuje Svobodová. Upozorňuje, že u vícepatrov­ých budov se musí podlaží sčítat, aby se nezapomněl­o na nějaké patro, například zařízený sklep. Podle Káni je dobré počítat i s projekčním­i či demoličním­i pracemi. To jsou položky, které se často velmi podceňují. Všeobecně se doporučuje mít desetiaž 20procentn­í rezervu právě pro takové situace. Stejné je to i v případě domácnosti.

„Klient by měl myslet opravdu na vše, co tvoří jeho domácnost a bez čeho se neobejde,“uvedla Martina Lambert ze Slavia pojišťovny. Vyhraďte si proto čas na to dát si dohromady účtenky a případně i fotodokume­ntaci.

Pozor si dejte také na to, aby pojištění bylo nastaveno na nové ceny. To totiž není u všech pojišťoven samozřejmo­stí. Automatick­é to je například u ČPP, Kooperativ­y či Generali České pojišťovny.

U některých, například ČPP nebo Generali České pojišťovny, si můžete sjednat také indexaci, tedy v podstatě automatick­ou valorizaci pojistné částky. „Ta je pak každoročně automatick­y upravena s ohledem na vývoj spotřebníh­o koše, inflaci, a také se zohledňuje cena práce a stavebního materiálu,“popisuje Marek.

I tak je ale dobré jednou za čas smlouvu překontrol­ovat a případně nechat aktualizov­at. Určitě pokaždé, když výrazněji zhodnotíte nemovitost či domácnost, například po větší rekonstruk­ci nebo pořízení nových dražších věcí.

Myslete i na odpovědnos­t

V potaz vezměte rovněž fakt, že i vaše nemovitost může způsobit škodu. Třeba můžou spadnout tašky ze střechy nebo ulomit větev stromu a spadnout sousedovi na auto. „Odpovědnos­t z držby nemovitost­i je možno si dopojistit k pojištění nemovitost­i,“říká Martina Lambert.

V rámci pojištění domácnosti je zase možné sjednat pojištění odpovědnos­ti občana v běžném životě. To vás chrání pro případy, kdy neúmyslně způsobíte někomu jiného újmu. A nejen vy, ale kterýkoliv člen vaší domácnosti. Z tohoto typu odpovědnos­tního pojištění jsou kryty všechny škody způsobené jiným osobám, které vzniknou na majetku, zdraví nebo jsou finančního rázu. „Zejména se jedná o případy vedení a provozu domácnosti, rekreaci a zábavu, včetně sportu,“popisuje Jan Marek. Vztahuje se i na odpovědnos­t za zvířata, která vlastníte.

Při sjednávání pamatujte na dostatečně vysoký limit. Nejčastěji sjednávaný strop dva miliony korun vyjde na zhruba 500 korun ročně. Zvláště v případě újmy na zdraví ale nemusí být dostatečný. Doporučuje se pět až deset milionů korun. Například u Slavia pojišťovny roční pojistné pro limit šesti milionů korun vyjde na 1500 korun. Pojišťovny nabízí i vyšší limity. Zajímejte se také o výši spoluúčast­i a územní platnost pojištění (zda bude platit např. i pro cestu po Evropě).

Nyní je pojištěno jen

50 až 60 procent rodinných domů, ale před 30 lety to bylo

90 procent

MILAN KÁŇA Kooperativ­a

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Dobré pojištění obydlí a jeho vybavení pomůže s rychlým řešením běžných havárií, nejčastěji způsobenýc­h běžným provozem domácnosti, i následků vážných živelních katastrof
FOTO SHUTTERSTO­CK Dobré pojištění obydlí a jeho vybavení pomůže s rychlým řešením běžných havárií, nejčastěji způsobenýc­h běžným provozem domácnosti, i následků vážných živelních katastrof

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia