Lidové noviny

Nejdražší bývá náhrada poničeného zdraví

- DANA JAKEŠOVÁ

Kdo, kdy a za co nese odpovědnos­t? Řeč práva je v tomto směru pro laiky poměrně složitá. Podstata je ale jasná. „Každé jednání, které činíme a které nějakým způsobem ovlivňuje životy nás a lidí okolo, s sebou nese i notnou dávku odpovědnos­ti za způsobené následky,“říká advokátka Jana Sedláková z kanceláře Sedlakova Legal.

Odpovědnos­t máte i za své děti, zvířata, nemovitost­i i za škody, které způsobíte autem. Jinými slovy – dítě v obchodě rozbije drahé lahve s alkoholem? Zaplatíte to. Spadla při bouřce větev z vašeho stromu sousedovi na auto? Opět platíte. Pokousal někoho váš pes? Platíte. Zraníte někoho při jízdě na kole či lyžích? Platíte. A může jít o hodně.

Vyčíslení náhrad a škody Stanovení konkrétní částky není často vůbec jednoduché. Majetková škoda obecně totiž není jen to, o co poškozený přišel, ale také třeba ušlý zisk (o kolik se hodnota majetku poškozenéh­o nezvýšila, ačkoliv měla).

„Pokud požadujete náhradu majetkové škody podle občanského zákoníku, zákon v prvé řadě upřednostň­uje náhradu do předešlého stavu,“říká Sedláková. Ne vždy je to však možné. Pak tedy nastupuje náhrada škody v penězích. V případech, kdy je těžké škodu určit, nastupují často znalecké posudky, které zkoumají, k jaké škodě došlo a jak.

Kromě majetkové škody zná ale zákon i škodu nemajetkov­ou. Sem patří například zásah do cti, do soukromí nebo do zdraví. „V těchto případech pak má být zvoleno takové řešení, které má potenciál způsobenou újmu dostatečně účinně odčinit. Jestliže takové zadostiuči­nění není možné zvolit, má být poskytnuto v penězích,“popisuje advokátka.

Náhradu škody vám může přiřknout soud (nebo třeba arbitr). Lepší je ovšem většinou varianta, kdy se strany dohodnou samy. Pokud jsou tedy schopny se spolu domluvit. Mimosoudní dohoda totiž ušetří čas i náklady. Dohodu je přitom vhodné sepsat písemně. S jejím sepsáním vám může pomoci advokát nebo mediátor.

Zdraví je k nezaplacen­í

Ať už se k sumě dojde jakkoliv, jedno je jisté: budete ji muset uhradit. Třeba zmíněné rozbité lahve vás nejspíš nezruinují. Se škodou na autě už to může být horší. Největší „průšvih“ale představuj­í náhrady újmy na zdraví, ty se mohou vyšplhat na astronomic­ké sumy. „V těchto případech totiž budete povinni nahradit kromě peněžité náhrady, tedy tzv. bolestného, i způsobené duševní útrapy, náklady spojené s péčí o zdraví poškozenéh­o a jeho domácnost nebo také náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnos­ti,“vyjmenováv­á Sedláková.

Pokud by poškozeném­u vznikla „překážka lepší budoucnost­i“, například by dotyčný musel přestat sportovat, přišel by o přátele nebo by byl odkázán na pomoc druhých, museli byste mu nahradit i ztížení společensk­ého uplatnění. Tady už se snadno sumy šplhají na miliony korun. „Nedávno jsme řešili nehodu cyklisty, který srazil chodkyni, a vyplacené pojistné plnění přesáhlo částku 1,8 milionu korun,“uvedl Milan Káňa z Kooperativ­y.

Dobrá pojistka se vyplatí Škody na zdraví se ale mohou vyšplhat ještě mnohem výš. Proto je dobré mít možné důsledky situací, které v životě mohou nastat, podchyceny kvalitním pojištěním odpovědnos­ti. Konkrétní produkt volte podle toho, co chcete mít pojištěné.

Například škody, které způsobíte autem, řeší povinné ručení. Škody způsobené vámi, vašimi dětmi či domácími mazlíčky bude krýt pojištění odpovědnos­ti z běžného občanského života. V každém případě je nutné mít nastaveny dostatečné limity plnění.

Pokud by byl totiž limit nedostateč­ný, nebo jste pojištění, které by náklady spojené se škodnou událostí pokrylo, neměli vůbec, budete muset platit z vlastní kapsy. Kdybyste nezaplatil­i, může dojít až na exekuci.

„Splacení částky potom může soud či exekutor zajistit například srážkami ze mzdy, přikázáním pohledávky z vašeho bankovního účtu nebo i prodejem vaší nemovitost­i,“doplňuje Sedláková. Ve srovnání s tím je pár stokorun či při vysokých limitech tisíc korun ročně za pojistku dobrou investicí.

Za své chování nese každý odpovědnos­t. Pokud tedy vaší vinou dojde k zásahu do osobní či majetkové sféry někoho jiného, zaplatíte za to. Někdy klidně i miliony.

Nedávno jsme řešili

nehodu cyklisty, který srazil chodkyni, a vyplacené pojistné

plnění přesáhlo

1,8 milionu korun

MILAN KÁŇA Kooperativ­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia