Lidové noviny

Covid se hlásí. Tlak na očkování sílí Vláda kvůli zhoršující se pandemické situaci plánuje zpřísnění opatření. Zkrátí například platnost testů

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Platnost PCR testu tři dny, antigenníh­o pouhý jeden. S tímto návrhem půjde na pondělní jednání vlády kvůli zhoršující se covidové situaci ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) na základě doporučení Rady vlády pro zdravotní rizika.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se dokonce uvažuje o tom, že by zdravotní pojišťovny již nehradily tolik preventivn­ích testů jako doposud. V současnost­i mají všichni právo na dva testy PCR s platností jeden týden a čtyři antigenní, které zajišťují průkaz o bezinfekčn­osti na tři dny. Nové úpravy by dle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové měly platit – v případě, že je Babišův kabinet v pondělí schválí – od 25. října.

Návrh na omezení platnosti testů však podle některých členů rady není ideální. „Nestačí jen zkrátit interval platnosti PCR testů, už tak je ten navrhovaný příliš krátký, z mého pohledu by stačilo hranici snížit na pět dní,“řekl LN epidemiolo­g IKEM Petr Smejkal s tím, že jsou třeba i další opatření.

Vláda chce zjevně omezeními přimět Čechy, aby si došli pro vakcínu proti covidu-19. Ostatně i to potvrdila pro média hlavní hygienička. „Zkrácení je motivační i proto, aby se lidé nechali naočkovat,“sdělila. Podle Svrčinové zatím vláda neplánuje zavedení žádných plošných opatření. Při výrazném zhoršení situace by ale podle ní mohlo dojít k tomu, že nebudou uznávány žádné testy, jen očkování nebo prodělaná nemoc. Detaily „výrazného zhoršení“však nespecifik­ovala.

Zkrácení karantény

Zkracovat se dle vyjádření mluvčího ministerst­va zdravotnic­tví bude i karanténa. Ta trvá v současné době 14 dní, což kritizoval­i například rodiče školáků. Nově by podle resortu mohla být izolace ukončena dříve na základě negativníh­o PCR testu. Detaily by měl dnes poskytnout ministr Vojtěch na tiskové konferenci.

Na příštím zasedání Rady vlády pro zdravotní rizika by už podle premiéra Babiše měl být přítomen i Vlastimil Válek (TOP 09), o kterém se v současnost­i hovoří jako o nejpravděp­odobnějším kandidátov­i na ministra zdravotnic­tví nové vlády. Válek pro LN uvedl, že je připraven nabídku na přizvání ke stolu přijmout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia