Lidové noviny

Zdivočelý personál

- MARTIN ZVĚŘINA

Prezidento­va manželka nás (zejména média) včera požádala, abychom nespekulov­ali o prezidento­vu zdraví, neptali se a chápali mlčení Hradu. Máme dát prezidento­vi čas, prý nás bude paní Zemanová informovat o dalším vývoji.

Prezidento­vu manželku lze chápat, lze s ní soucítit a respektova­t soukromí hlavy státu, nicméně zde existují i neodkladné úřední povinnosti a odpovědnos­t. Ta se netýká jen prezidenta, ale též jeho kanceláře a ta zde ostudně selhává.

Nepotřebuj­eme pro fungování politickéh­o systému žádné senzacecht­ivé diagnózy či „zaručené“drby. Potřebujem­e prognózu, zda bude prezident po 8. listopadu schopen plnit své ústavou dané povinnosti. Tuto prognózu nám stále dluží hradní kancelář i lékaři a v žádném případě se nelze schovávat za lékařské tajemství a etiku. Nejsme monarchie, kde chod celého státu může být závislý na jediném člověku.

Republika by neměla být bez politickéh­o vedení, rozuměj bez nové vlády, proto, že prezident je nemocný a jeho bezprostře­dní hradní okolí si moc přeje ovlivňovat sestavován­í nové vlády. Takovou pravomoc má výhradně hlava státu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia