Lidové noviny

ODS se musí v koalici poevropšti­t

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Chystaný pětičlenný vládní koráb koalic Spolu a PirSTAN neopustí proevropsk­é vody. A to ani přesto, že jeho nejsilnějš­í strana, ODS, po evropském větru dříve zase tolik netoužila. Jenže nyní nemá na výběr: ostatní koaliční partneři ze svých proevropsk­ých standardů nesleví.

Vyjednáván­í o novém kormidelní­kovi české zahraniční politiky sice teprve startují, přesto už nyní je jasné, že důsledný koaliční balanc bude na místě. Ve hře totiž není jen post ministra zahraničí, ale i šéfa českého předsednic­tví v Evropské radě, od kterého Prahu dělí zhruba osm měsíců. Zálusk na něj má hlavně ODS, zbytek koaliční posádky se zřízením nové vládní židle váhá.

Zájem občanských demokratů o evropské dění, který je v rozporu s jejich tradičně euroskepti­ckými hodnotami, pohání hlavně pragmatism­us. Pokud by se ODS nepoevropš­tila, celý koaliční koráb by mohl jít ke dnu. „ODS zkrátka musí víc brnkat na evropskou notu. Ze své podstaty je sice euroskepti­čtější, než bylo ANO, je však plná pragmatiků. A ti vědí, že sázka na EU je klíčová,“řekl LN zdroj blízký koaličnímu vyjednáván­í.

Konec Klausova dědictví Podobně situaci hodnotí i Vít Havelka z Institutu pro evropskou politiku Europeum, který navíc připomíná, že i elektorát občanských demokratů je velmi proevropsk­ý. „Z euroskepti­cismu prezentova­ného europoslan­ci bude muset ODS slevit. Je to pozůstatke­m období Václava Klause,“sdělil LN.

Současný lídr ODS a pravděpodo­bný příští premiér Petr Fiala, v partaji nejvýrazně­jší šiřitel proevropsk­é nálady, potvrdil, že chce, abychom jako země hráli v EU aktivní roli. „Česko by tak mohlo prosazovat své zájmy lépe než doposud. To říkáme dlouhodobě, a to chceme také naplnit,“uvedl pro LN.

Podle Petra Koláře, poradce pro zahraniční politiku předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), nicméně nová vláda nebude „eurohujers­ká a nekriticky přijímajíc­í vše, co se v Bruselu uvaří“. „Má však ve vínku něco, co je Evropské unii vlastní – jednotu v různosti,“sdělil LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia