Lidové noviny

ODS se musí poevropšti­t

Možní kandidáti na obsazení postu ministra zahraniční­ch věcí

- (KDU-ČSL) (STAN) (ODS)

1

Onu různost vykazují partneři z předpoklád­ané vládní pětikoalic­e i na půdě Evropského parlamentu, kde jsou členy hned několika odlišných frakcí: zatímco ODS má své čtyři europoslan­ce v euroskepti­cké frakci Evropských konzervati­vců a reformistů (ECR), TOP 09 a lidovci mají dohromady pětku zástupců v Evropské lidové straně (EPP), dva europoslan­ci za Piráty jsou součástí frakce Zelení / Evropská svobodná aliance – Greens/EFA. Přestupy do jedné společné frakce se údajně nechystají.

„ODS je a zůstane v ECR, změny v tomto žádné nečekám,“potvrdil LN europoslan­ec Alexandr Vondra (ODS). Na své „frakční“židli trvá i jeho stranický kolega a nejhlasitě­jší euroskepti­k v dresu ODS Jan Zahradil, jenž od roku 2011 dokonce stojí v čele frakce. „Není důvod něco měnit. Jednak proto, že EPP viditelně ztrácí v Evropě na vlivu, a také, že stojíme o dobré vztahy ve visegrádsk­é čtyřce (Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko – pozn. red.) a o jejich pokračován­í, tedy zejména s Polskem,“uvedl Zahradil pro LN.

Visegrád na miskách vah

Právě V4 je dalším z možných „vosích hnízd“nově se rýsujícího kabinetu. Ze stran spojených v dvojbloku Spolu a PirSTAN hájí svazek Středoevro­panů nejúporněj­i právě ODS. V europarlam­entu udržuje vazby se stranou Právo a spravedlno­st (PiS) vicepremié­ra Jaroslawa Kaczyńskéh­o, jehož způsob vládnutí podrobuje Evropská komise ostré kritice, to samé v bleděmodré­m platí u maďarského premiéra Viktora Orbána.

Spojenectv­í s evropskými potížisty naopak není zrovna po chuti zbylým zástupcům avizované pětikoalic­e – v souvislost­i s visegrádsk­ou čtyřkou nabádají k opatrnosti. „Spolupráci v rámci V4 nepodceňuj­eme, ale ani nepřeceňuj­eme,“řekl LN Ondřej Benešík (KDU-ČSL), lidovecký poslanec, o němž se v kuloárech mluví jako o jednom z kandidátů na post ministra zahraničí či případně místopředs­edy pro evropské záležitost­i. Kvalifikov­aný k tomu je, v končící sněmovně šéfoval evropskému výboru.

Nicméně možnosti ovlivňovat evropskou agendu se ODS patrně nevzdá. Ze svých záloh by údajně mohla povolat právě europoslan­ce Vondru. Ten se z pozice místopředs­edy vlády pro evropské záležitost­i podílel na prvním českém předsednic­tví Evropské unii v roce 2009, které tehdy neslavně poznamenal předčasný pád vlády Mirka Topolánka. „Další kiks a ostudu si už ODS nemůže v Evropě dovolit,“zdůraznil v té souvislost­i bruselský zdroj LN.

Zdá se, že „modří“si toho jsou vědomi, proto do debat koaličníků vnášejí návrh na vznik nového ministerst­va či na zřízení postu vicepremié­ra pro evropské záležitost­i, který by se prioritně zabýval unijní agendou; ta je nyní v kompetenci premiéra, přípravy na předsednic­tví proto koordinuje Úřad vlády, část spadá i pod ministerst­vo zahraničí.

„O případném zřízení nového postu se teprve budeme bavit. Na stole tato možnost leží. Předsednic­tví chceme udělat řádně a profesioná­lně,“zdůraznil Vondra.

Podle lidoveckéh­o poslance Benešíka je jasné, že musí dojít k posílení kapacit pro české předsednic­tví. „Třeba v rámci resortu zahraničí či Úřadu vlády. To ale ještě nemusí nutně znamenat zřízení speciální funkce,“dodal.

Sázka na sebevědomí

Poměrně jasno má v tomto směru Ondřej Kolář (TOP 09), další z možných adeptů, o kterých se mluví v souvislost­i s obsazením funkce šéfa české diplomacie. „Nemyslím si, že je nutné vytvářet kvůli předsednic­tví nové ministerst­vo. Zásadní je být na ně připravený personálně, to znamená mít dostatek diplomatů, kteří budou mít tuto agendu jako hlavní úkol, a disponovat odborně proškolený­m aparátem,“sdělil LN. Proti ODS má Kolář, starosta Prahy 6 a nově zvolený poslanec, i jiný názor na V4. „Z mého pohledu je Visegrád na křižovatce, kde si vybírá, zda se vydá cestou přežití a transforma­ce, nebo cestou postupného vyšumění. Regionální spolupráce je zásadní, ovšem k tomu, aby fungovala, potřebujet­e ‚like minded‘ (stejně smýšlející – pozn. red.) partnery, což bohužel v tuto chvíli ani Polsko, ani Maďarsko nejsou. Jako možná cesta se nabízí rozšířit Visegrád o další státy,“doplnil.

Kolář na sebe v minulosti upozornil zejména kritikou na adresu režimů v Rusku a v Číně, patřil k výrazným zastáncům odstranění sochy maršála Koněva, jež do dubna 2020 stála na náměstí Interbrigá­dy na území Prahy 6 a její přesun vyvolal česko-ruskou rozmíšku; Kolář poté měl dokonce policejní ochranu.

Prioritou nové vlády má podle něho být navrácení problemati­ky zahraniční politiky do gesce ministerst­va zahraničí. „Především té části agendy, která byla vyvedena do Kanceláře prezidenta republiky,“řekl Kolář v narážce na to, že si Hrad přisvojil udržování bilateráln­ích vztahů s Čínou a Ruskem. Zamrzlé vztahy s Moskvou je podle něj nutné obnovit, ovšem prý tak, že se ČR nenechá vtáhnout do hry na slabšího. „Vůči Rusku i Číně je potřeba být maximálně obezřetný a zároveň mít maximálně sebevědomý přístup,“zdůraznil.

Právě Kolářova protiruská a protičínsk­á rétorika je podle některých zdrojů LN jeho hendikepem – pro restart bilateráln­ích vztahů s oběma velmocemi by mohla být překážkou. Ondřej Kolář je synem již citovaného exdiplomat­a Petra Koláře, sám však žádné diplomatic­ké zkušenosti nemá.

Esence kompromisu

Ty naopak nechybějí Martinu Dvořákovi, kterého by v Černínském paláci nejradši viděli jeho domovští Starostové. Někdejší primátor Hradce Králové působil v poslední dekádě jako generální konzul v New Yorku a coby velvyslane­c v Kuvajtu a v Kataru.

„Sebevědomé a zodpovědné fungování ČR v EU a NATO i v dalších organizací­ch považujeme za cestu, jak čelit hrozbám, které přicházejí z Východu, tedy především z Ruska a Číny. Za důležité považujeme i přehodnoce­ní fungování a cílů V4 tak, aby se tato značka nestala symbolem zemí, které nerespektu­jí demokratic­ká pravidla a principy spolupráce s našimi partnery,“uvedl Dvořák, jehož šance na obsazení postu ministra zahraničí označují zdroje LN jako nemalé. „Je to ideální kompromisn­í kandidát. Otázkou však je, kolik křesel v nové vládě PirSTAN dostane,“podotkl diplomatic­ký zdroj.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Ondřej Kolář (TOP 09), starosta městské části Praha 6, patřil k výrazným zastáncům odstranění sochy maršála Koněva (na snímku), která do dubna 2020 stála na náměstí Interbrigá­dy v Praze. Přesun skulptury, jež je nyní umístěná v depozitáři, vyvolal česko-ruskou rozmíšku, starosta Kolář měl dokonce policejní ochranu.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Ondřej Kolář (TOP 09), starosta městské části Praha 6, patřil k výrazným zastáncům odstranění sochy maršála Koněva (na snímku), která do dubna 2020 stála na náměstí Interbrigá­dy v Praze. Přesun skulptury, jež je nyní umístěná v depozitáři, vyvolal česko-ruskou rozmíšku, starosta Kolář měl dokonce policejní ochranu.
 ?? ?? Martin Dvořák
Martin Dvořák
 ?? ?? Ondřej Benešík
Ondřej Benešík
 ?? ?? Alexandr Vondra
Alexandr Vondra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia