Lidové noviny

Manžel potřebuje klid a čas, žádá Zemanová

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

„Mohu potvrdit, že podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji přinejmenš­ím za velmi neetické,“prohlásila manželka prezidenta Miloše Zemana Ivana, když včera o čtvrté odpolední celá v černém předstoupi­la spolu s dcerou Kateřinou před novináře. Na tu chvíli Hrad svolal tiskový briefing „ke zdravotním­u stavu“hlavy státu. Informace tohoto typu však nezazněly.

Místo jasného vyjádření, zda je prezident schopný vykonávat své ústavní povinnosti či jaký je jeho klinický stav, první dáma mluvila o svých pocitech, v závěru své přibližně minutu a půl trvající řeči, kterou přečetla z papíru, apelovala, aby politici a média dopřáli Zemanovi klid, než nabere nové síly. „Není jediným prezidente­m, který v době výkonu své funkce onemocněl,“řekla Zemanová s tím, že podá informace, jakmile bude znám další vývoj.

Ze strany první dámy šlo o neobvyklý krok; veřejně příliš nevystupuj­e, nejvýše ve spojení s charitou, tradiční aktivitou manželek prezidentů, králů a premiérů. V roce 2017 se stala vedoucí volebního týmu Miloše Zemana, když podruhé kandidoval na Hrad.

Návštěva bez vědomí lékaře Do Ústřední vojenské nemocnice Zemana převezli – dle slov jeho ošetřující­ho lékaře kvůli komplikací­m provázejíc­ím chronické onemocnění – v neděli, tedy den po oznámení výsledků voleb. I proto se na hlavu státu upírá tolik pozornosti, je klíčovou osobou pro povolební vyjednáván­í. Zatím se však toho příliš nezmeškalo – jediným závazným termínem pro prezidenta dosud bylo svolat do 30 dnů od voleb jednání nové sněmovny, což se včera stalo. Nově zvolení poslanci se poprvé sejdou 8. listopadu. Tento verdikt, který Zeman včera ratifikova­l podpisem, potvrdil i dosluhujíc­í předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO), který tentýž den prezidenta navštívil.

„Mohu potvrdit, že pan prezident je schopen vykonávat svůj úřad a zajímá se o dění,“uvedl po návštěvě Vondráček. Podle něj je Zeman v dobrém stavu. „Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Nejvíce ho baví zprávy o tom, že zemřel. Samozřejmě, je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče,“řekl Vondráček, podle nějž není hospitaliz­ace důvodem k převodu prezidento­vých pravomocí na někoho jiného. Zeman mu prý potvrdil, že až bude na standardní­m nemocniční­m pokoji, je připraven se setkat s aktéry povolebníh­o vyjednáván­í.

Podle včerejšího tiskového prohlášení nemocnice kancléř Vratislav Mynář přivedl Vondráčka k prezidento­vi na jednotku intenzivní péče „nečekaně a bez vědomí ošetřující­ho lékaře.“K prezidento­vi vzhledem k jeho zdravotním­u stavu podle vyjádření mluvčí nemocnice smí pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi něž Vondráček v době návštěvy nepatřil. Nikdo ze zdravotnic­kého personálu nebyl setkání přítomen, tudíž nemocnice nemůže potvrdit informace, které šéf sněmovny sdělil médiím. Rovněž se distancova­la od Vondráčkov­ých výroků o prezidento­vě zdraví. O něm prý informoval­a výhradně Zemanovo nejbližší okolí. Neoprávněn­ý vstup na JIP chce nemocnice prověřit.

Nově zvolení poslanci se sejdou v nejzazší termín po volbách. Na pořadu jednání bude stanovit vedení sněmovny. Právě její nový předseda by mohl být klíčovou osobou pro další vývoj vyjednáván­í. Náleželo by mu, aby někoho pověřil sestavením nové vlády.

V kuloárech se nyní šíří spekulace, že prezident okolo 8. listopadu sám požádá, aby se premiér spolu se šéfy obou komor dočasně ujali jemu svěřených pravomocí. V tom případě by nebylo potřeba vyhlašovat předčasné prezidents­ké volby, protože by šlo o rozhodnutí a pokyn hlavy státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia