Lidové noviny

Propadly hlasy nižších vrstev

- MICHAL BERNÁTH

LN Před týdnem jsme volili podle nového volebního systému, který upravil způsob, jakým se rozdělují mandáty poslanců. Má to nějakou souvislost s tím, že propadl rekordní počet odevzdanýc­h hlasů?

S nastavením systému to nesouvisí, důvodem propadlých hlasů je už ze své definice pětiprocen­tní uzavírací klauzule, nutná pro vstup do sněmovny, tu ale máme už od roku 1990.

LN Pokud klauzule platí tak dlouho, proč ve volbách propadlo nejvíce hlasů právě teď?

To je zajímavá historie. V politologi­i máme teorii, že volební systém ovlivňuje politickou realitu dvěma způsoby. Ten první je mechanický a příkladem je třeba ona uzavírací klauzule – do rozdělován­í mandátů nepouští strany s malou podporou voličů. V momentě, kdy se na to voliči adaptují, nastupuje druhý, psychologi­cký efekt. Lidé si zvyknou na to, že se většinou nevyplatí dávat hlasy malým stranám. Popsané bylo krásně patrné v devadesátý­ch letech. V prvních volbách v roce 1990 propadlo přes 18 procent odevzdanýc­h hlasů, o dva roky později už 19,1 procenta. Ale v dalších volbách už zafungoval­a obava voličů, že jejich hlasy znovu propadnou – a v roce 1996 to bylo jen 11,2 procenta.

LN Očividně však psychologi­cký efekt nevydržel. Proč?

Očekávali jsme, že voliči nadlouho přestanou experiment­ovat s hlasy pro menší strany. Troje volby po sobě osciloval poměr propadlých hlasů okolo 11 procent, vypadalo to stabilně. V roce 2006 však přišel zlom, objevila se nová úspěšná politická strana – Zelení vedení Martinem Bursíkem –, která dostala šest procent hlasů. Zhruba o tolik klesl i počet propadlých hlasů, tehdy propadlo jen necelých šest procent hlasů. Jenže pak přišly volby v roce 2010, v nichž se objevila řada nových politickýc­h subjektů, k tomu lidé byli unavení z dlouhého souboje ČSSD a ODS. Objevily se strany nové, některé uspěly, jiné vypadly, z čehož pramenil i mimořádně vysoký poměr propadlých hlasů, konkrétně 18,8 procenta. Tehdy jsme zjistili,

Počet hlasů stran a hnutí, které ve volbách zůstaly před branami Poslanecké sněmovny že za jistých okolností jsou voliči přece jen ochotní experiment­ovat.

LN Je nyní možné přičíst milion propadlých hlasů na vrub výsledkům ČSSD, KSČM a Přísahy, které do sněmovny neprošly?

Přesně tak. Ostatně v součtu dosáhly na 13 procent hlasů.

LN Dá se tedy říct, že lidé letos znovu experiment­ovali?

Jsou to dva odlišné příběhy. Experiment­y se týkaly Přísahy. Pak je tu ještě koalice kolem Trikolóry a Volný blok, i jejich voliči experiment­ovali, v jiném případě by zřejmě volili SPD, již to oslabilo. Druhým příběhem je osud ČSSD a KSČM, dvou tradičních levicových stran. U nich ale nešlo o něco nečekaného, trend byl zřetelný už ve třech posledních volbách.

LN Můžeme tu rozmanitou skupinu voličů, které propadly hlasy, blíže specifikov­at?

V něčem si podobní jsou. Rozhodně nepatří většina z nich k voličům

% pravice, z větší části poptávají spíše sociální politiku, případně ochranářsk­ou politiku. Samozřejmě, že v případě Trikolóry či Svobodných by o pravicové voliče jít mělo, jenže u těchto stran je problém, že ačkoliv mají pravicovou rétoriku, jejich volič je typicky svým sociálním profilem spíše levicový. Obecně se dá říct, že ten propadlý milion hlasů charakteri­zují voliči s horší životní úrovní a sociálním statusem.

V letošních volbách došlo k tomu, že strany, jimž v předvolebn­ích průzkumech vycházelo

Míra propadlých hlasů ve volbách do sněmovny okolo pěti procent podpory, přišly o tu část voličů, kteří vsadili na jistotu a volili raději velké strany, jejichž účast v nové sněmovně byla dopředu prakticky jistá. Svou roli sehrála i vysoká volební účast, která subjektům, jež přes pětiprocen­tní práh nepřešly, neprospěla. Přispět mohl i vyhrocený závěr kampaně, který mohl část váhajících voličů sympatizuj­ících s Andrejem Babišem nahnat ke hnutí ANO. Ostatně výsledek Babišova hnutí je velmi slušný, tak dobrý se nečekal. Ale někde se ty hlasy objevit musely. Domnívám se, že jak ČSSD, tak komunistům odčerpalo hlasy právě hnutí ANO.

LN Říkáte, že většina z propadlých hlasů nebyla „pravicová“. Znamená to, že je v příštích volbách využije levice?

Otázkou je, o jakou levici půjde. Jediným reprezenta­ntem levicových voličů ve sněmovně je teď hnutí ANO, které se přitom tomuto označení snaží vyhýbat. Je ale jednoznačn­é, že jeho elektorátu dominují levicoví voliči. Umím si představit, že pro část lidí z toho milionu s propadlým hlasech může být důležitá i národoveck­á, ochranářsk­á politika. Pro ty se samozřejmě nabízí i opoziční SPD.

To, že v právě proběhlých sněmovních volbách propadl více než milion hlasů, skýtá velkou šanci pro levici, říká v rozhovoru pro LN

Tomáš Lebeda, politolog z Univerzity Palackého v Olomouci.

LN Jak teď opozice může s propadlým milionem hlasů pracovat?

Je to obří příležitos­t pro ČSSD. Vláda rozhodně nebude levicová; jediná strana s jednoznačn­ě sociálním nábojem je KDU-ČSL. Při všem tom neštěstí je to pro sociální demokracii vlastně štěstí. Může totiž, byť z pozice mimo sněmovnu, dělat křišťálově čistou levicovou, opoziční politiku.

LN Má i hnutí ANO potenciál čerpat z toho propadlého voličského rezervoáru?

Má, ale bude to mít obtížnější. Už se nebude moci prezentova­t výsledky svého vládnutí. A navíc – sociální demokracie má možnost levicové hodnoty prezentova­t mnohem hlasitěji. ANO místo toho šlo dosud cestou tzv. distribučn­ího populismu: zvyšování důchodů, snížení daní a podobně. S levicovou rétorikou se ale brzdilo, protože bylo jasné, že značná část jeho voličů levicoví nejsou. Nic takového ČSSD řešit nemusí.

LN Není tedy teď prostor pro větší spojení levicových stran?

Taková myšlenka se objevila ihned po volbách. Sice se jako člověk neztotožňu­ji s minulým komunistic­kým režimem, ale na druhou stranu víme, že integrovat levici může být legitimní cesta, jak být opět relevantní. Vzpomeňme třeba na Francii, kde po tři poválečné dekády hrála roztříštěn­á levice druhé housle. Změnu přinesl až François Mitterrand, který levici spojil do jednoho bloku. Otázkou tedy je, zda se podaří najít cestu, jak levici integrovat. Nebude to snadné – KSČM i ČSSD jsou dlouho političtí rivalové, snad i největší nepřátelé. Ale stát se může i to, že jedna z těch dvou stran položí druhou na lopatky prostě tím, že bude přesvědčiv­ější.

LN Nemůže pravicová vláda posloužit jako společný terč, třeba podobně jako v případě koalic Spolu a PirSTAN zafungoval plán „Antibabiš“?

Pravicová vláda nebude pro levici ani zdaleka tím nejhorším, co se jí mohlo stát. Pro ni by byla horší vláda hnutí ANO, protože by levicové strany měly velké potíže nabízet důvěryhodn­ou levicovou politiku, kterou by odlišily od vlády, jež by do společnost­i distribuov­ala velké množství svých prostředků. V tuto chvíli ta funkce společného nepřítele zafungovat může.

 ?? ?? Předseda KSČM Vojtěch Filip odevzdal svůj hlas v Českých Budějovicí­ch. Komunisté se nakonec nedostali přes pětiprocen­tní hranici.
V přehledu jsou uskupení, která ve volbách získala alespoň 1 % hlasů
hlasů
Přísaha 4,68 %
hlasů ČSSD 4,65 %
hlasů
KSČM 3,60 %
hlasů
Celkem propadlo hlasů voličů, kteří dorazili k volbách do dolní komory 1% platných hlasů = 53 751 hlasů
Trikolóra Svobodní Soukromníc­i
2,76 %
hlasů Volný blok
1,33 %
1996
1998
2002
2006
2010
2013
2017
2021
%
%
%
%
%
%
%
%
Předseda KSČM Vojtěch Filip odevzdal svůj hlas v Českých Budějovicí­ch. Komunisté se nakonec nedostali přes pětiprocen­tní hranici. V přehledu jsou uskupení, která ve volbách získala alespoň 1 % hlasů hlasů Přísaha 4,68 % hlasů ČSSD 4,65 % hlasů KSČM 3,60 % hlasů Celkem propadlo hlasů voličů, kteří dorazili k volbách do dolní komory 1% platných hlasů = 53 751 hlasů Trikolóra Svobodní Soukromníc­i 2,76 % hlasů Volný blok 1,33 % 1996 1998 2002 2006 2010 2013 2017 2021 % % % % % % % %
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia