Lidové noviny

Stát se omluví za Zemana vnučce Peroutky

-

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek, podle kterého náleží vnučce Ferdinanda Peroutky omluva za výrok prezidenta Miloše Zemana o uznávaném novináři. S rozhodnutí­m nebyla spokojená ani jedna strana sporu. Dovolání ministerst­va financí, které se má omlouvat jménem státu za Zemana, soud odmítl. Dovolání Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové, která žádala omluvu i za další prezidento­va tvrzení, soudci zamítli. Ministerst­vo financí uvedlo, že rozsudek bude respektova­t a neprodleně po jeho doručení se omluví.

Pražský městský soud ministerst­vu loni uložil, aby se Kaslové omluvilo konkrétně za dehonestuj­ící a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman“. Dosud se ale ministerst­vo omlouvat nemuselo – a to kvůli odkladu vykonateln­osti, o kterém NS rozhodl už dříve. Vyřízením obou dovolání odklad končí.

„Doufám a věřím, že se dočkám alespoň částečné omluvy za výroky o neexistují­cím článku Hitler je gentleman,“řekla Kaslová. „Těší mě, že když soud zamítl mé dovolání, tak mi dal za pravdu v tom, že posouzení charakteru člověka nenáleží justici, ale historikům, a ti se vyjádřili zcela jednoznačn­ě a nezpochybn­itelně o charakteru Ferdinanda Peroutky, takže to je pro mě radost alespoň v tomto ohledu,“dodala.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že Hrad nebude nyní rozhodnutí Nejvyššího soudu komentovat. Dodal, že soud potvrdil rozsudek, se kterým nebyla spokojena ani Kaslová.

NS potvrdil, že šlo o hodnotící soudy, u kterých je nutné zkoumat, zda se zakládají na pravdivé informaci, zda je forma prezentace přiměřená a zda primárním cílem není hanobení a zneuctění daného člověka. V „kauze Peroutka“se prezident dle NS dopustil nesprávnos­ti v citacích, nelze však říct, že pro svou kritiku uznávaného novináře a jeho veřejných vyjádření v době nástupu nacismu neměl žádný podklad. V Peroutkově díle jsou prý totiž obsahově podobné výroky. „Pouhá nepřesnost citace, či záměna autora výroku, nedosahuje takové intenzity, aby z hlediska právního vedla k zásahu do osobnostní­ho práva, pokud autor, jemuž je tvrzený výrok přisuzován, uvedl výrok obsahově obdobný,“stojí v rozhodnutí NS.

Zeman pronesl výroky o Peroutkovi v lednu 2015 na fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuá­lů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia