Lidové noviny

Itálie zavedla povinné covid pasy pro pracující

Italové ode dneška nesmí pracovat bez „zelených pasů“. Odpůrci očkování hrozí blokádou přístavů a klíčových dopravních tahů.

- ROBERT SCHUSTER

Od dnešního dne mají všichni zaměstnanc­i v Itálii povinnost prokázat se na pracovišti tak zvaným zeleným pasem. Tak daleko zatím v boji proti covidu nezašla žádná země v Evropě.

Opatření se vztahuje na 23 milionů lidí nejenom ve státní správě, ale i v soukromých firmách. Do zaměstnání budou moct přijít pouze tehdy, budou-li očkovaní, prodělali covid nebo mají negativní koronaviro­vý test, který není starší 48 hodin. Kdo bude nařízení ignorovat a nejpozději do pátého dne se „zeleným pasem“neprokáže, riskuje, že nebude smět chodit do práce a nebude mu vyplacena mzda. Chybějící potvrzení nicméně nemůže být důvodem pro propuštění ze zaměstnání.

Vlna protestů Již v minulých dnech se proti plánovaném­u opatření na mnoha místech Itálie demonstrov­alo. Jen v Římě se v sobotu před týdnem sešlo několik desítek tisíc protestují­cích. A pro dnešek se počítá s protesty například u zaměstnanc­ů nákladní dopravy. Pracovníci přístavu v Terstu již avizovali, že ho zablokují, pokud vláda od záměru rozšířit povinnost prokázat se zeleným pasem neupustí.

„Jediným pro nás přijatelný­m řešením je zrušení povinnosti,“uvedl pro veřejnoprá­vní televizi RAI mluvčí přístavníc­h dělníků Stefano Puzzer. „Je nejvyšší čas zablokovat ekonomiku, což je možná jediný signál, který můžeme dát státu, aby si uvědomil, že opatření uvrhne do potíží spoustu lidí, kteří zůstanou bez peněz,“dodal Puzzer. Podle agentury RAI není přibližně 40 procent zaměstnanc­ů přístavu očkováno.

Pravicová Lega, která je součástí široké koalice premiéra Maria Draghiho a ke covid pasům nemá jednoznačn­ý postoj, již varovala, že nová povinnost by prý mohla vážně ochromit činnost bezpečnost­ních složek. Údajně až pětina příslušník­ů policie dosud nebyla očkována.

Před možnými komplikace­mi varoval i svaz italských dopravců Conftransp­orto. Poukazuje na to, že řada řidičů jsou cizinci, kteří mohou buď očkování odmítat, anebo mít potíže s uznáním vakcinace, jíž se podrobili doma. Ministerst­vo vnitra proto nabádalo firmy, aby vytvořily pro své zaměstnanc­e nabídku bezplatnýc­h testů, aby mohli zelený pas získat i ti, kteří například odmítají očkování.

Proti tomu se ovšem v minulých dnech ohradil ministr práce Andrea Orlando, podle něhož testy zdarma snižují ochotu lidí k vakcinaci.

Bude dost rychlotest­ů?

Nové opatření se může dotknout hlavně asi tří milionů lidí pracujícíc­h v profesích s nízkými příjmy, kteří zatím očkováni nebyli. Zároveň pro ně může být problém platit si test každý druhý den.

Odhaduje se, že kvůli nové povinnosti bude Itálie potřebovat každý týden přes jedenáct milionů rychlotest­ů. Pro srovnání, minulý týden jich bylo v celé zemi využito na 1,2 milionu. Jsou obavy, že jich bude málo a podraží. Vláda se proto zaručila, že jejich cena nepřekročí 15 eur (zhruba 380 korun).

„Požádali jsme vládu, aby výrazně stlačila ceny rychlotest­ů, a podpořila tak bezpečnost na pracovišti. Premiér Draghi nás ujistil, že se tím bude v příštích dnech zabývat,“prohlásil šéf druhé největší italské odborové centrály CSIL Luigi Sbarra.

Itálie patřila k zemím, které byly v Evropě nejvíce zasaženy koronaviro­vou pandemií. Celkem jí tam dosud podlehlo přes 131 tisíc lidí. Vláda v reakci na to spustila rozsáhlou očkovací kampaň. Ke včerejšímu dni obdrželo aspoň jednu dávku očkovací látky zhruba 85 procent Italů starších 12 let. Od září je osobám starším 60 let nebo lidem s chronickou nemocí podávána třetí dávka.

„Je nejvyšší čas

zablokovat ekonomiku, což je možná jediný signál, který můžeme dát státu, aby si uvědomil, že to opatření uvrhne spoustu lidí do potíží.“

STEFANO PUZZER mluvčí přístavníc­h

dělníků v Terstu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia