Lidové noviny

Je to spravedliv­é?

Za Zemanova „Peroutku“se omluví resort financí

- Zbyněk Petráček

Jsou ještě idealisté, kteří si myslí, že spravedlno­st hraje nějakou společensk­ou roli? Že neusiluje jen o souboj paragrafů, ale kultivuje širší cítění? Možná existují, ale způsob, jakým končí „kauza Peroutka“, jim nenahrává. Spíše než aby kultivoval cit pro spravedlno­st, vede k pocitu, že vítězí „vychcanost“, jak se říká lidově.

Justice definitivn­ě sdělila, že stát se musí – za prezidenta Zemana – omluvit Terezii Kaslové. Za to, že v lednu 2015 prezident Zeman nařkl Ferdinanda Peroutku z autorství článku Hitler je gentleman. Po téměř sedmi letech se Kaslová domohla satisfakce za urážku svého předka. Ale kultivuje ten rozsudek pocit spravedlno­sti? Lze ho použít jako pomůcku ve škole? Bylo by těžké žákům vysvětlit, že nepravdu veřejně vyřkl prezident, ale omlouvat se za to má ministerst­vo financí.

Z hlediska zacházení s paragrafy to logiku má, jen se ta logika obtížně chápe. Celkem snadno šlo pochopit logiku, proč autorská práva na Mein Kampf hlídalo bavorské ministerst­vo financí. Hitler zemřel bez dědiců a práva přešla na bavorský stát. Pokud chtělo Bavorsko bránit vydávání Mein Kampfu v zemích s širokou svobodou slova (například USA), hlídalo – skrze ministerst­vo financí – právě autorská práva. Ale jak pochopit logiku, že české ministerst­vo financí se má omlouvat za citační úlet prezidenta Zemana?

Přitom se nabízelo elegantní řešení. Miloš Zeman, aniž by se ponížil, mohl klidně říci, že na svém argumentu (selhání intelektuá­lů v krizové situaci) trvá, ale raději ho podpoří jinými příklady. Je jich dost a lepších než nedoložený příklad údajného Peroutkova článku Hitler je gentleman. Ale to by si Zeman raději nechal vrtat koleno. Našinec si vybaví film Člověk proti zkáze o Karlu Čapkovi. Je z roku 1989, z doby, kdy komunistic­ký režim povoloval šrouby a nechal v něm defilovat Masaryka a další pátečníky – až na Peroutku. Ten mu ležel v žaludku podobně jako Miloši Zemanovi. Ale zkuste to vysvětlova­t žákům ve škole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia