Lidové noviny

Systém selhal. Bude šišek dost?

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Herec Pavel Liška už nenatočí další televizní reklamu Bohemia Energy. Ale to je ten nejmenší problém, který způsobil pád největšího českého alternativ­ního dodavatele elektřiny a plynu. Téměř milion vyděšených zákazníků firmy miliardáře Jiřího Písaříka, jehož majetek časopis Forbes odhaduje na více než sedm miliard korun, bude muset přejít ke klasickým energetick­ým společnost­em jako ČEZ, Innogy a další.

Kromě rozhořčený­ch zákazníků situaci jistě řeší i banky, které Bohemia Energy úvěrovaly, protože jim nezbyde nic jiného než dluhy odepsat na čistou nulu, ledaže by byly kryty osobním majetkem miliardáře. O tom, že společnost má potíže, se hovoří již delší dobu, proslýchal­o se cosi i o změně majitele, ale převzetí takové firmy by vyžadoval provozní kapitál ve výši mnoha miliard korun, což nikdo z velkých českých podnikatel­ských skupin asi nechtěl risknout. Konec Bohemia Energy je připisován skokovému nárůstu cen energií, avšak je otázka, zda strategie firmy počítala s vytvářením dostatečné finanční rezervy pro špatné časy. Andrej Babiš na adresu společnost­i poznamenal, že její podnikání patrně vykazovalo negativní jevy a obchodní praktiky byly nekalé, klamavé a šmejdské. „Není přece možné prodávat zboží, které nemám nakoupené,“řekl Babiš. Jeho vláda se růstu cen energií snaží zabránit různými nápady, jako například zrušením či radikálním snížením DPH či zastropová­ním cen.

Není vyloučeno, že Brusel v otázce DPH, která vytvoří díru v příjmech státu na daních, vyjde Česku vstříc, ale horší to bude doma, Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) se na nápad zastropová­ní cen netváří vstřícně. Když jsme ale u role ERÚ, ptejme se, zda regulátor ohledně pádu Bohemia Energy nezanedbal povinnosti hlídat ekonomicko­u situaci jednotlivý­ch dodavatelů a předvídat vývoj na trhu. A i kdyby nová vláda uvažovala o změně ve vedení ERÚ, otázka je, zda jí to velcí hráči na trhu dovolí…

Ruské vydírání

Ale zpět k důvodům růstu cen. Začněme situací kolem zemního plynu. Letos byla dlouhá zima a zásobníky byly na jaře 2021 prázdné. V létě se obvykle doplňují, jenže ceny plynu byly relativně vysoké, takže se čekalo na pozdější dobu, že třeba zlevní. To se nestalo. Po nastartová­ní ekonomiky, které nastalo po ústupu pandemie, poptávka po plynu narostla. Zima se blíží a meteorolog­ové předpovída­jí mrazivější měsíce, než byly loni. Rusko snížilo dodávky do západní Evropy a prezident Vladimir Putin důrazně popírá, že by to bylo z politickýc­h důvodů. Rusové však také čekají tuhou zimu, proto si budovali vlastní zásoby, což asi bude pravda.

Zatím nepřiznaný­m důvodem ale nejspíše bude ruský tlak na Německo a EU, aby plynovod Nord Stream 2 byl provozován podle představ Moskvy. Jedná se o tzv. unbundling, tedy oddělení vlastníka od provozovat­ele, a aby byl garantován přístup třetích stran, které by si aukcemi mohly kupovat část kapacity plynovodu. To Rusko nechce, proto prakticky vydírá a nedodává dostatek plynu pro západní Evropu. Ceny plynu zvyšuje i masivní poptávka Číny a dalších asijských zemí. V důsledku toho roste i cena ropy, tedy také benzinu a nafty.

Situaci zhoršil i zelený plán EU s názvem Fit for 55 (snížení skleníkový­ch plynů o 55 procent do roku 2030), což letos v létě zvedlo cenu povolenek CO2. Povolenky začali nakupovat i obchodníci, přesněji řečeno spekulanti, aby na vyšší ceně v budoucnu vydělali. Vyšší ceny plynu a povolenek automatick­y zdražily elektřinu. Vysoká cena proudu opět více pouští do hry uhelné elektrárny, které sice za povolenky platí více (na jednu MWh elektřiny z uhlí je potřeba dvojnásobn­é množství povolenek než ze zemního plynu), ale kvůli vysoké ceně plynu jsou znovu v provozu, což dále tlačí poptávku po povolenkác­h ještě výš. Aby toho nebylo málo, cena uhlí stoupá hlavně kvůli zvýšené poptávce v Číně. Proti tomu letos v Evropě méně foukalo a produkce elektřiny z větru byla výrazně nižší než v minulých letech, což dál podvázalo nabídku elektřiny. A mohl bych pokračovat…

Všechny tyto skutečnost­i, které se vzájemně ovlivňují, v konečném důsledku vedou k bláznivému kolotoči, z něhož se běžnému spotřebite­li, který složitým procesům na trhu s energiemi v podstatě není schopen porozumět, pořádně zatočí hlava. A politici mohou jen doufat, že se situace na jaře uklidní a že občané kvůli vysokým cenám elektřiny, plynu a pohonných hmot nepůjdou před Vánocemi do ulic, ale půjdou do lesa sbírat šišky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia