Lidové noviny

Digitální měna za časů blackoutů

Bolívar, silný bolívar, suverénní bolívar, digitální bolívar... aneb Venezuela nad propastí krachu

- LEONA ŠMELCOVÁ spolupraco­vnice LN

Vláda venezuelsk­ého prezidenta Nicoláse Madura nedávno představil­a novou měnu. Jmenuje se „digitální bolívar“, byť s digitální měnou má – údajně jen prozatím – společné pouze jméno. Ve skutečnost­i jde o dosavadní bolívar se škrtnutými šesti nulami.

Venezuela už roky balancuje nad propastí krachu. Respektive se do ní dlouhodobě řítí. Země ekonomicky zkolaboval­a v roce 2013. V posledních letech se mimo jiné potýká s enormní hyperinfla­cí, jež podle venezuelsk­é nevládní organizace Venezuelan Observator­y of Finance (OVF) začala v roce 2017 a dosud nezbrzdila, čím pomalu dotahuje dosud nejdelší vlnu hyperinfla­ce na světě, kterou zažila středoamer­ická Nikaragua v pozdních 80. letech. Zmiňovat procenta, jak venezuelsk­á inflace narůstá, postrádá takřka smysl. Už před několika lety se dostala do kolonky – absurdní čísla. Vždyť například pro letošek Mezinárodn­í měnový fond očekává jen těžko představit­elnou inflaci 5500 procent.

Čtrnáct nul za třináct let Venezuelan­é novou změnu přijali laxně. Ostatně devalvaci nezažívají poprvé, přičemž pamětníci té poslední sotva opustili brány mateřských škol. Caracas rozhodl snížit hodnotu měny už potřetí v posledních třinácti letech, podruhé za tři roky. Na bankovkách, které zdobí tvář bojovníka za nezávislos­t regionu, venezuelšt­í úředníci dosud škrtli celkem čtrnáct nul.

S devalvací měny začal bývalý prezident Hugo Chávez, který v kdysi bohaté ropné velmoci zahájil revoluční cestu k socialismu 21. století. V roce 2008 rozhodl ubrat tři nuly z měny, kterou Venezuela přijala koncem 19. století. Z bolívaru bez přívlastku se tehdy stal bolívar fuerte neboli silný bolívar. Příliš to nepomohlo. Vzpomínám, jak jsem na caracaském černém trhu chtěla o pár let později nenápadně vyměnit sto dolarů a do metra se vracela s dvěma odrbanými krabicemi od bot, které byly plné peněz. O deset let později, když už zemi spravoval Chávezův nástupce a obdivovate­l Nicolás Maduro, vláda vzhledem k hyperinfla­ci odmazala z bankovky dalších pět nul a měnu devalvoval­a o 95 procent. Ze silného bolívaru se tak v roce 2018 stal bolívar soberano alias suverénní bolívar. Ten už ale na ulici neobstál s americkým dolarem, k němuž se uchyluje čím dál více Venezuelan­ů. Většina si stěžovala, že ráno vezmou peníze a odpoledne už si za ně pořídí méně věcí. Nakonec se suverénní bolívary staly nepříjemno­u zátěží, člověk vlekl těžkou tašku už na nákup. A vzhledem k hluboké krizi a nedostatku zboží, které země zažívá, si domů odnášeli nákup o poznání lehčí, když se jim podařilo něco sehnat.

Na konci předminulé­ho týdne bolívar potřetí změnil jméno a přišel o dalších šest nul. Bankovka suverénníh­o bolívaru v hodnotě jednoho milionu má nyní cenu jednoho digitálníh­o bolívaru. Ekonomický přínos razantní změny je minimální, lokální měna bude však přinejmenš­ím uživatelsk­y příjemnějš­í. Znovu bude alespoň na nějaký čas stačit peněženka a rovněž v obchodech lidé nebudou muset počítat v miliardách. Deník Financial Times vyzpovídal několik drobných venezuelsk­ých obchodníků a ti většinou potvrdili, že sami velkou obměnu nezaznamen­ají. Obchody provádějí v dolarech či u hranic s Kolumbií třeba v kolumbijsk­ých pesech. V bolívarech už se na mnoha místech platí vesměs jen složenky.

Můžou za to Američani? Prezident Maduro z potíží viní Washington a sankce, které Spojené státy na zemi v minulosti uvalily. Nedávno Maduro uvedl, že Venezuela se stala obětí „brutálního útoku na svou ekonomiku a národní měnu prostředni­ctvím zločinného nastolení ekonomické a finanční blokády“. Venezuelsk­á ekonomika se však kvůli nezodpověd­nému řízení populistic­ké vlády začala hroutit již před prvními sankcemi.

Caracas novou měnu pojmenoval „digitální“záměrně. Slibuje, že bolívar digital „pomůže v zemi prohloubit a rozvinout digitální ekonomiku“. Znovu připomněl snahu o vytvoření digitální měny, o což se pokusil už před třemi lety. Tehdy Maduro slavnostně oznámil vznik na ropě založené venezuelsk­é kryptoměny „petro“, která měla bolívar v budoucnu nahradit. Kryptoměna však upadla do zapomnění a ve Venezuele není asi nikdo, kdo by ji kdy použil. Není se čemu divit. Digitální ekonomika se bude jen těžko zavádět v zemi, kde jsou na denním pořádku mnohahodin­ové výpadky proudu a kde v řadě oblastí vázne mobilní pokrytí. Ekonomiku nezachrání ani pravidelné škrtání nul. Je ale evidentní, že současná vláda o provádění potřebných, podstatně hlubších, strukturál­ních reforem nemá zájem, a tak můžeme jen tipovat, jaký název ponese bolívar příště.

Digitální ekonomika se bude jen těžko zavádět

v zemi, kde jsou na denním pořádku mnohahodin­ové výpadky proudu, a kde v řadě

oblastí vázne mobilní pokrytí

 ?? FOTO REUTERS ?? Bolívar je mrtev, ať žije bolívar! Na snímku z roku 2018 si mladí Venezuelan­é hrají s devalvovan­ými bankovkami.
FOTO REUTERS Bolívar je mrtev, ať žije bolívar! Na snímku z roku 2018 si mladí Venezuelan­é hrají s devalvovan­ými bankovkami.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia