Lidové noviny

Ať vás koupě bytu nezaskočí

Obchod po právní stránce začíná rezervační smlouvou. Když ji podceníte, vystavíte se zbytečné sankci

- ONDŘEJ PREUSS

Při koupi bytu nebo domu nejde o malé peníze. Často je nutné investovat celoživotn­í úspory nebo se s hypotékou zadlužit na dalších 30 let. Neukvapujt­e se proto s podpisem smluv, které vás k čemukoli zavazují, a vyžádejte si od protistran­y všechny potřebné podklady. Celý obchod po právní stránce začíná už rezervační smlouvou, kterou mnoho lidí podceňuje.

Při prodeji nemovitost­i nás právníky vždy zajímá v prvé řadě právní stav kupované nemovitost­i. Komu patří, jestli na bytě neváznou věcná břemena, nájem nebo zástavní právo. Rozhodně se vyplatí důkladně si to ověřit a vyhnout se cizí hypotéce či jinému úvěru. Právní problémy však mohou být i „sofistikov­anější“.

Například pan Petr si v inzerci vyhlédl nezvykle levný byt v širším centru Prahy. V katastru se ale objevilo několik překážek. Na pozemku totiž vázlo víc věcných břemen, než bývá zvykem. Jednalo se jak o klasická břemena vodáren a plynáren, břemeno měli ale zapsáni i rodiče prodávajíc­ího, a to k trvalému užívání. Navíc pozemek pod domem nebyl částečně ve vlastnictv­í prodávajíc­ího a musel by se zdlouhavě řešit.

Kromě právního stavu je však potřeba vždy pečlivě řešit i faktický stav věci. Ostatně smlouva většinou udává, že si ho je kupující dobře vědom. Častá formulace, že se věc převádí „jak stojí a leží“sice nemá účinek, který si od něj prodávajíc­í slibují, tedy že nebude možné v budoucnu uplatnit žádné, ani skryté vady, to však neznamená, že nelze z právního hlediska takového důsledku docílit.

Prodávajíc­ím doporučuje­me, aby ve smlouvě uvedli, že se kupující výslovně vzdává jakýchkoli­v svých práv na náhradu za vady věci a že si je vad vědom. Je tak přitom nutné učinit v písemné formě. U spotřebite­lských smluv se ale ke vzdání se práv spotřebite­le z vadného plnění nepřihlíží, nefunguje to tedy při koupi od developera. Pokud stojíme naopak na straně kupující a kupujeme třeba byt, je vhodné se dobře seznámit i s celkovým stavem domu, tedy ostatních částí jako výtahu, stoupaček, rozvodů, sklepů a dalších společných prostor. Potřeba je také zjistit, co všechno s bytem kupujeme a v jakém je to stavu.

Často jde třeba o garáž, která ale může být samostatno­u nemovitost­í (tj. nebytový prostor). Je vhodné si vyžádat tzv. prohlášení vlastníka, stanovy společenst­ví vlastníků, je-li v domě ustaveno (měly by být dostupné i ve sbírce listin v obchodním rejstříku), a samozřejmo­stí je obstarání výpisu z katastru nemovitost­í. Ten však lze získat i bez prodávajíc­ího na jakémkoliv pracovišti Czechpoint (např. na poště nebo na městském úřadě) nebo prostředni­ctvím webové stránky Českého úřadu zeměměřick­ého a katastráln­ího.

U převodů nemovitost­í by kupující měl také trvat na předání tzv. průkazu energetick­é náročnosti budovy a dobré je mít v ruce i původní titul – tedy například smlouvu, na základě které byt či dům nabyl do vlastnictv­í prodávajíc­í. Toto vše slouží mimo jiné k přesnému označení nemovitost­i, vyloučení kostlivců ve skříni, ale i jasnému vymezení statusu balkonů, teras apod. Ty jsou většinou společnými částmi domu, ale mohou být svěřeny do výlučného užívání ke konkrétním­u bytu.

Mít jen informace nestačí

Mnohdy se také zapomíná na finanční situaci společenst­ví vlastníků. Příspěvek na jeho činnost se může diametráln­ě lišit a tím i měnit hodnotu bytu. Podklady k tomu všemu si může kupující od prodávajíc­ího vyžádat ještě před podpisem jakékoliv smlouvy. V dnešní době je to sice často zanedbatel­né, ale z dlouhodobé­ho hlediska se vyplatí být v obraze.

Podívejte se také, kdo vlastní ostatní byty v domě. Pokud všechny patří jednomu člověku, je tady velké riziko, že vás na schůzích přehlasuje a prosadí si, co se mu hodí.

Nemile překvapit vás můžou také dluhy na daních nebo exekuce na majitele. Tyto informace se můžete dozvědět přímo od prodávajíc­ího, neformální­m oslovením jiného obyvatele domu nebo od členů výboru, případně orgánu družstva nebo prostředni­ctvím webové stránky Centrálníh­o registru exekucí.

Stejně tak je užitečné vědět, jaké jsou plány na výstavbu v okolí domu (například plány developers­kých spolčenost­í na výstavbu velkých komplexů apod.). Pokud vám za pár let pojedou pod okny vlaky nebo tisíce aut, moc radosti vám to neudělá. o tom, že je o něj obrovský zájem, že po vás jdou ještě tři vážní zájemci nebo že pokud byt opravdu chcete, musíte co nejrychlej­i podepsat rezervační smlouvu.

„Je to standardní smlouva, takovou tu podepisují všichni,“uslyšíte od realitních makléřů. V praxi se tato smlouva nazývá různě – dohoda o rezervaci, blokovací dohoda nebo třeba smlouva o složení blokovacíh­o depozita. Dané depozitum většinou reprezentu­je provizi makléře či jeho část. Pohybuje se v jednotkách procent ceny předmětu převodu, většinou v rozmezí 50 000 a 300 000 Kč. V určitých případech však může být i vyšší.

Podpis rezervační smlouvy hned při prohlídce nemovitost­i patří k jedněm z největších chyb, kterou kupující může udělat. Rezervační smlouvou si totiž nejen rezervujet­e byt, ale především se zavazujete, že takovou nemovitost i koupíte nebo zaplatíte smluvní pokutu, pokud si to rozmyslíte. Obvykle je smlouva nastavena nevýhodně tak, že pokutu platí jen kupující. Pokud si koupi rozmyslí prodávajíc­í nebo ji ukončí makléř, jen vrátí složenou zálohu.

Panu Tomášovi jsme však pomohli prosadit i smluvní pokutu pro zprostředk­ovatele a prodávajíc­ího s argumentem, že vyřízení hypotéky je značně nákladná záležitost. Z převodu pak skutečně sešlo chybou makléře, který omylem „prodal“nemovitost dvakrát, a musel uhradit sankci 100 000 Kč.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia