Lidové noviny

Chci mít pěkný zadek jako lyžařky

Očima trenéra Tomáše Banka

- MATĚJ TOMÍČEK

Přestože je v týmu Ester Ledecké olympiáda „zakázané slovo“,už za čtyři měsíce bude obhajovat dvě zlaté medaile z Pchjongčch­angu, kde jako první žena historie získala dvě zlata ve dvou různých sportech.

Jako by to bylo včera, co celý svět žasl nad jejím triumfem v superobřím slalomu mezi lyžařkami.

Včera Ester Ledecká (26) mluvila o přípravě i o startu další sezony – olympijské. I když, jelikož jde v jejím týmu o „zakázané slovo“, za jehož vyslovení se účtuje deset eur poplatek, mluvilo se včera o „pekingském přáteláku“.

Přesto zaznělo během hodinového mítinku celkem osmkrát, z toho sama Ledecká jej použila třikrát. „To jsem si na sebe ušila bič, co?“rozesmála se po třetím pochybení. Mrzet ji ale vlastně nemusí, jak přiznala, bank (loni to bylo 500 eur) zamíří na konci sezony do její kapsy. Sama věří, že to nebude to jediné, co jí tam bude cinkat...

Jak jste si užila léto?

Krásně. Možná, kdybyste si pustili loňskou tiskovou konferenci, ty odpovědi budou podobné, protože jsem zase byla v Řecku, kde jsme s Michalem Lešákem zapracoval­i na kondici, abych byla na zimu připravená. Odvedli jsme dobrou práci, teď se zase těšíme na sníh.

Dokázala jste i relaxovat?

To mě nebaví, takže ne. Ani jsem neměla ambice to stihnout teda. (smích)

Je něco nového v přípravě, na čem jste pracovala?

Nemůžu říct know-how od Red Bullu, ale pomohl mi se skvělým plánem. Po sezoně jsem absolvoval­a několik testů celého těla, kde mi zjistili, jak funguje, jak svaly pracují. Pomohli mi sestavit skvělý plán, zlepšila jsem se, cítím se dobře, silná, snad mi to vydrží.

Na jaké partie jste se zaměřili?

Řešili jsme, jakým způsobem zapojovat zadek, protože jsme zjistili, že mám proti sjezdařkám hrozně malý zadek. Na tom musíme zapracovat, aby se mi ostatní lyžařky nesmály. (smích)

Takže jste se snažila přibrat?

Já bych chtěla mít jenom ten hezký zadek, kila moc ne. Tomas (kouč Tomáš Bank) ale vařil neskutečně. („Bral jsem to trochu do vlastních rukou, přidával jsem do jídla víc smetany,“doplnil Bank na tiskové konferenci.) On to není jen trenér, který mě natáčí na video a dělá spoustu dalších věcí, zvládá ještě k tomu fantastick­y vařit. Manželka Martina může být jen ráda, že ho má.

Podobně jako loni se v létě nedalo úplně všude vycestovat. Nemohli jste třeba do Chile, kam jste v předchozíc­h letních přípravách

„Ester je na tom dobře, není to tak fenomenáln­í, jak jsme byli zvyklí, protože toho tréninku nebylo tolik, kolik v minulosti. Ale snad to doženeme do odletu do Kanady... Co se kondice týče, tak je na tom dle testů od Red Bullu lépe než loni. Ale uvidíme, zatím jsme nejeli nic opravdu těžkého, poznáme až při závodech... Díky tomu, že Justin Reiter (druhý trenér) vedl dva roky čínskou reprezenta­ci, tak můžeme mít v Pekingu výhodu, ale Koreu jsme také neznali a jak to dopadlo.“

vždycky moc to chybí?

Nějak se to dá, ale jen díky tomu, že mám takhle organizačn­ě schopný tým. Nahradíme to pak v Americe před závody. Tým mi sestaví takový plán, abych byla na celou sezonu připravená. Chile mi sice chybí, ale spíš z toho pohledu, že to tam mám ráda, že tam jsou skvělé kopce, je to na jednom místě a nemusíte se pořád někam přesouvat. V Evropě furt hledáme počasí, abychom byli ve správný čas na správném místě, je to určitě náročnější. Ale zvládáme to.

létali. Jak

Na sezonu se těšíte pořád stejně jako v minulých letech?

Těším se moc. Jsem závodní typ, takže přes tu přípravu tak nějak trpím. Ale závodím i tak s lidmi, co jsou kolem. S bráchou, Méďou (Lešákem)... V něčem jsem dostala od nich pěkně na zadek. Teď už se těším na závody, na sníh, na pořádné soupeřky. Bude to krásná a dlouhá sezona, snad si ji všichni užijeme.

Máte už v hlavě „pekingský přátelák“?

V hlavě ji mám, ale před ní je ještě spousta závodů. Podle mých informací ještě nejsou uzavřené nominace, takže půjdu krok za krokem. Když se nominuju, zajedu si pár závodů na lyžích i na snowboardu.

Za poslední dvě sezony jste na snowboardu absolvoval­a jen tři závody, což není moc. Máte teď plán jezdit na něm v sezoně víc?

Plán máme, ale víte, jak je to s našimi plány. Něco naplánujem­e, pak se to stokrát změní. Situace se vyvíjí a je to jedna velká improvizac­e, přestože plány máme. Loni mě mrzelo, že jsem jela jen jeden závod, strašně mi to chybělo, takže bych určitě ráda zařadila víc závodů na snowboardu. Celé léto jsem pracovala na tom, aby tělo ty změny vydrželo.

Za vyslovení „olympiáda“se v týmu Ester Ledecké platí poplatek 10 eur. Platí i pro novináře.

Sezonu zahájíte už příští víkend v Söldenu, kde ale nejsou na programu rychlostní disciplíny, je to tak?

Pojedeme to tam odzkoušet. Uvidíme, jak se budu cítit, jak mi to půjde. A když mi to půjde dobře, proč bych závod nejela? Bude to jeden z mála závodů, který se letos nekryje s tím snowboardo­vým, přijde mi to jako skvělé vykopnutí sezony, i když je hrozně brzo proti všem dalším závodům. My tam ale můžeme otestovat spoustu věcí.

 ?? FOTO ČTK ?? Zakázané slovo.
FOTO ČTK Zakázané slovo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia