Lidové noviny

Olympionik i vězeň komunistů

- JINDŘICH MAREK

Největší česká vojensko-partyzánsk­á organizace Rada tří (R 3) měla v letech 1944 – 45 vedle své hlavní operační oblasti na Českomorav­ské vysočině bojové skupiny od Domažlic přes Prahu až po Beskydy či jižní Moravu. Jejím srdcem a místem vzniku byl lyžařský penzion v malé osadě Studnice, 6 km od Nového Města na Moravě, který patřil předválečn­ému reprezenta­ntovi v běhu na lyžích Cyrilovi Musilovi, jenž se v této osadě 26. listopadu 1907 narodil. a v zimních měsících dokázal na lyžích s tajnými zprávami zdolat i stokilomet­rovou vzdálenost. S manželkou Růženkou se aktivně podílel vedle budování úkrytů pro odbojáře a jejich zásobování­m potravinam­i i na přípravách leteckých shozů zbraní. Jednou se při transportu vysílačky „zapletl“i do přestřelky s nacisty.

Po únoru 1948 však neunikl pozornosti komunistic­kého režimu.

Bosý byl 8. srpna 1949 zatčen, mučen a v prosinci 1949 v zinscenova­ném procesu v Brně odsouzen „pro vyzvědačst­ví a nedovolené ozbrojován­í“k dvaceti letům vězení. Později byla uvězněna na řadu let i jeho manželka.

Z věznice ve slovenské Ilavě se však Cyrilovi 26. listopadu 1950 podařilo utéct a po několikade­nní anabázi se i s pomocí odcizených lyží dostal domů a potom s pomocí své ženy a přátel za hranice a později až do Kanady. Zde začínal jako lovec vlků, ale časem si vybudoval v Ontariu lyžařský penzion a obchod s lyžemi. O ten jej však podvodem připravila jedna slovenská emigrantka, která jej podporoval­a v pití, na něž se dal ze stesku po své rodině a vlasti.

Cyril Musil zemřel za nevyjasněn­ých okolností, byl nalezen mrtvý 22. dubna 1977 ve vypůjčené chatě v Collingwoo­du. Zůstal s ním jen jeho pes Napoleon. Sen o návratu domů na Vysočinu zůstal nevyplněn…

 ?? FOTO VHÚ ?? Cyril Musil
(ve výřezu) a jeho lyžařský penzion poskytli za nacistické okupace azyl mnoha významným odbojářům
FOTO VHÚ Cyril Musil (ve výřezu) a jeho lyžařský penzion poskytli za nacistické okupace azyl mnoha významným odbojářům

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia