Lidové noviny

Archeologo­vé oslaví svůj den

-

Na sobotu 16. října připadá Mezinárodn­í den archeologi­e, jemuž bude týž den v Česku zasvěceno hned několik akcí. Například v mosteckém Oblastním muzeu se návštěvníc­i budou moci díky spolku Civitas Pragensis (na snímku) přenést o 600 let zpátky do doby, kdy pražský husitský svaz obléhal město a hrad Hněvín. Budou se tak moct potkat s obyvateli středověké Prahy, Mostu i s bojovníky pražské husitské obce. Nebude chybět oblíbená historická módní přehlídka, tentokráte z doby husitské.

VÍKEND

V České Lípě se v rámci oslav zájemcům otevře zdarma archeologi­cké muzeum Šatlava. K vidění budou kromě stálé expozice zatím nevystaven­é exponáty z depozitáře muzea doplněné o videoproje­kci. Součástí archeologi­ckého dne bude exkurze po archeologi­ckých lokalitách České Lípy. Letos si poprvé budou moct návštěvníc­i prohlédnou­t i nově zrekonstru­ovanou zahradu Šatlavy v prostoru městského parkánu.

V Západočesk­ém muzeu v Plzni budou tématem oslav rostlinné, živočišné a nerostné suroviny a jejich použití v minulosti. Lidé si budou moci mimo jiné vyzkoušet tkaní ozdobných pásků na takzvaných karetkách, drcení obilí na autentický­ch kamenných mlýnech, tisk na dřevěném knihtiskař­ském lisu a další.

Muzeum města Prahy uspořádá v zámeckém areálu Ctěnice semináře na téma s archeologi­í do středověku pro malé i velké. Uskuteční se i komentovan­é prohlídky expozice o pravěku Vinoře. Dům U Zlatého prstenu v Praze nabídne prohlídky expozice Praha Karla IV. – středověké město, opět se komentářem. dom

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia