Lidové noviny

Vyhlídky a naděje

-

okolností bývám také skeptická, ale teď jsem měla pocit, že okolnosti normální nejsou: vstřícnost, jakou vůči sobě jevili představit­elé vítězných stran, nebyla podle mého soudu na české politické scéně normálním jevem. „Jen počkej, jak se do sebe za chvíli pustěj,“namítali kamarádi. Nebudu ani psát o tom, kolik scénářů vedoucích do vod, na jaké jsme za dlouhé poslední roky zvyklí, jsem vyslechla. Já jsem ale vedla svou: a jakmile přišla řeč na to, co by se dalo v které oblasti zlepšit, ukázalo se, že vůbec nejsem sama, kdo si myslí, že by se ty věci zlepšit daly. Totiž: kdyby ty vítězné strany skutečně držely pohromadě, kdyby se nehádaly a přistoupil­y na to, že skutečná politika je umění kompromisu, že vylučování a kádrování vede jen ke vzájemné zatrpklost­i, kdyby byla korupce opravdu nepřípustn­á. Kdyby politici řešili věcné problémy – třeba jak zabránit tomu, aby dopis z Vinohrad do Braníka šel celý týden –, jistě by přišli na to, že to s naší poštou vůbec není v pořádku. Samozřejmě ten dopis není téma k jednání vlády, ale jistě je to téma k zamyšlení pro nějaký štáb.

My jsme se o tom kolem různých stolů zamýšleli, a protože nikdo z nás nemá politické ambice, vymysleli jsme toho spoustu. A nejen o poště, chutě jsme se pustili i do školství, do toho, že sehnat lékaře není snadné a bez nějaké známosti to skoro nejde, a pak přišla řeč na rozkopanou Prahu, stavbu silnic a mnohé další problémy, které hodně daleko přesahují putování jednoho dopisu přes půl Prahy. A to jsme se nepouštěli do toho, co bude mít ta nová vláda nejtěžší: do stále rostoucího zdražování, které kdekoho naštve a které těžko dokáže nějak ovlivnit.

Není pochyb o tom, že český stát a jeho instituce v mnoha ohledech fungují bídně a že by bylo záhodno to změnit. To ovšem bez souladu vlády, bez její činné spolupráce a vzájemné důvěry nepůjde. A k takovému fungování opravdu nestačí chtít prosadit svou bez ohledu na ostatní a pokoušet se na tom ještě něco trhnout bokem. Nechci předem podezírat žádnou z koaličních stran, že si něco takového přeje. A velice prosím pány politiky, aby měli na paměti, že to fakt záleží na nich.

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia