Lidové noviny

Soucit od nové vlády nečekám

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Převaha pravice ve sněmovně postihne nejvíc všechny zaměstnanc­e, nebudou mít podporu tradiční levice, říká Vladimír Špidla, expremiér a exšéf ČSSD, v rozhovoru LN. „ODS míní, že úspěšný je jen ten, kdo má velké peníze. Moc soucitu od nové vlády nečekám.“

LN Poprvé v historii nebude zastoupen jeden celý názorový segment v parlamentu – tradiční levice. A to dokonce ani v opozici. O čem to svědčí?

O tom, že levice v minulém období byla velmi slabá. A její agendu zdánlivě převzala jiná uskupení, konkrétně ANO. ČSSD se dopustila chyby, když vstoupila s ANO do vlády, kde ale byla z hlediska programu a z hlediska ideového poměrně úspěšná. Jenže ANO je ideově totálně prázdné a sociální demokracie ho svým tlakem a ideovou silou přetvořila v cosi, co bych nazval českým SMER (slovenská politická strana se sociálněde­mokratický­m zaměřením – pozn. red.). Tím vlastně ČSSD přispěla k tomu, že ANO převzalo konzervati­vně levicovou niku a už ji nepustí. Jako SMER na Slovensku.

LN Jak si ale vysvětlit, že ANO, které přetáhlo levicové voliče, chtělo vyjednávat o vládě s pravicovou ODS? Není v tom rozpor?

Není, neboť ANO je ideově zcela prázdné. Není pro něj nic těžkého se koaličnímu partnerovi ideově či programově přizpůsobi­t.

LN Co nyní od ANO očekáváte?

Co může dělat? Levicovou opozici. Pravice je konsolidov­aná, ta tam ANO nepustí, levicový prostor je ve sněmovně zcela volný, tak ho bude vyplňovat Andrej Babiš. Pravicovou politiku bude kritizovat zleva. Ale bude to pseudolevi­ce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia