Lidové noviny

Nechte se očkovat. Vakcína je cestou z krize

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

„Kdo se rozhodne pro testování, bude se muset připravit na to, že se bude testovat prakticky každý den,“říká v rozhovoru pro LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Lidi vyzývá, aby se v co největší míře nechali očkovat.

LN Jak ještě lze motivovat nerozhodné k tomu, aby se očkovali? Má vaše ministerst­vo připraveno­u nějakou strategii?

Teď jsou tady opatření, která navrhujeme. Jako zkrácení lhůty pro platnost testů, ať už PCR, nebo antigenníc­h. Myslím, že i podle vyjádření odborníků to může být jistá motivace. Zkrátka ten, kdo se rozhodne pro testování, bude se muset připravit na to, že se bude testovat prakticky každý den. Samozřejmě je to věc, která není úplně snadná, nemůžeme zaručit, že se všichni naočkují, ale myslím si, že část lidí to může motivovat. Co se týče obecně zrušení antigenníc­h testů, tam o tom budeme debatovat v případě, pokud by se situace zhoršila natolik, že by vyžadovala další opatření. Pak by mohly být platné pouze PCR testy. Není to věc, která by v tuto chvíli byla rozhodnuta.

Druhé opatření, tedy zrušení úhrady preventivn­ích testů z veřejného zdravotníh­o pojištění, ale musí být také v konsenzu s budoucí vládou. To je primárně otázka finanční a možná též otázka toho, na co mají být vynakládán­y prostředky veřejného zdravotníh­o pojištění. Do jisté míry je to ale i otázka motivační a toho, že tím zkrátka říkáme, že preferujem­e očkování jakožto dlouhodobé řešení. Testování není dlouhodobé řešení, není to cesta z krize. Cestou z krize je očkování.

To jsou teď opatření, která jsou na stole. A další opatření, o kterých můžeme spíše spekulovat, teď nejsou ve hře. Pokud budou zmíněné návrhy posvěcené budoucí vládní koalicí a jejími experty, budou zavedeny v termínech, které jsme uvedli.

LN Jak za končící kabinet hodnotíte prozatímní jednání s rodící se novou vládní koalicí?

Mám pocit, že panuje shoda. S profesorem Vlastimile­m Válkem (poslanec TOP 09 a kandidát na post ministra zdravotnic­tví ve vznikající­m kabinetu – pozn. red.) máme dlouhodobě korektní vztahy. Známe se navzájem a známe svoje názory. Mám pocit, že v zásadě tak, jak jsme o tom debatovali, nemá s těmi návrhy problémy. Ale sám řekl, že musí vše projednat se svými kolegy ve vládní koalici. Teď tedy čekáme na celkové stanovisko, ale jinak ta jednání jsou poměrně konsenzuál­ní a nevnímám žádný zásadní rozpor.

LN Čím dál častěji se debatuje o tom, jak ke kontrole šíření koronaviru přistupují úspěšné země. Zvažovalo by ministerst­vo třeba izraelskou cestu, při níž se za plně očkovaného bude považovat pouze člověk, který podstoupí všechny potřebné dávky, tedy včetně té dodatečné – posilující?

V tuto chvíli nikoliv. To je věc, která by měla být rozhodnuta na evropské úrovni. Máme tady certifikát­y, které jsou určeny pro cestování a vnitřní použití v rámci Evropské unie. Pro zavedení takových změn proto musí být shoda v rámci celé EU, není možné, aby někde uznávali dvě dávky, jinde tři. V případě, že by člověk cestoval do jiné země, mohl by to být problém. Zkrátka to není jen na rozhodnutí České republiky, ale pokud máme evropský certifikát, musíme mít sjednocené podmínky.

LN Zmínil jste, že se již neschyluje k celostátní­mu testování ve školách. Proč tomu tak je? Existuje scénář, kdy by se k této taktice případně znovu přistoupil­o, když vysoký počet případů nákazy covidem připadá na mladé lidi?

V tuto chvíli vycházím ze stanoviska odborníků: hlavní hygieničky a klinické skupiny. Ti nevidí plošné testování jako správnou cestu. Stanovisko je takové, že je třeba testovat indikované případy, symptomati­cké, samozřejmě i epidemiolo­gické kontakty pozitivníc­h. Ale plošné testování teď na pořadu není.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia