Lidové noviny

Piráty svazuje jejich návrh na klouzavý mandát

- ELIŠKA NOVÁ

Jedno místo a dost. Piráti jsou známí zaklínači nekumulová­ní funkcí a jako takoví prosazoval­i i zákon o klouzavém mandátu. Výsledky voleb ale na prosazován­í manter nehledí a leckdy je dovedou pěkně zkomplikov­at. To teď řeší i Piráti. Pokud by totiž postupoval­i podle svých pravidel, pak by se jejich poslanecký miniklub ještě zmenšil.

O co jde? Klouzavý mandát zavádí, že pokud se někdo stane ministrem, dočasně se vzdá poslanecké­ho mandátu. Na jeho místo přijde náhradník, který ve volbách zůstal těsně pod čarou. „Zákon o klouzavém mandátu byl již schválen sněmovnou a nyní čeká na schválení v Senátu. Jak bude platný, samozřejmě jej budeme uplatňovat,“uvedla pro LN mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

Co ale dělat do doby, než zákon projde legislativ­ním kolečkem? Pokud by Piráti nyní ve sněmovně skončili, pak už by měli v dolní komoře smůlu. Neexistuje totiž mechanismu­s, jak se do sněmovny zase vrátit. „Pokud klouzavý mandát schválený nebude, je to otázka primárně na konkrétní lidi, protože účast ve vládě, zejména pak na začátku, je riskantní záležitost. Vláda není navždy,“uvedl pirátský místopředs­eda a končící poslanec Vojtěch Pikal s tím, že právě proto takové opatření prosazoval­i. „Bez ohledu na to, jestli ve vládě budeme, nebo ne, budeme toto opatření prosazovat i nadále,“dodává končící poslanec.

Místo čtyř jen tři?

Podobně mluví i další piráti. „Věřím, že to bude jedna z věcí, které se budou řešit v nejbližší době,“říká další končící poslanec Martin Jiránek. Klouzavý mandát je důležitý i podle znovuzvole­né Olgy Richterové. „Je to jednou z našich dlouhodobý­ch priorit právě kvůli řešení podobných situací,“napsala na dotaz LN Richterová. Co dělat, než vejde opatření v platnost, je to podle ní jeden z důležitých bodů na jednání.

To, zda se ministr vzdá svého mandátu, bude čistě na něm. Zákon,

který čeká na schválení Senátem, počítá s dobrovolno­stí.

Piráti ovšem v tomto volebním období budou narážet ještě na jeden problém spojený s klouzavým mandátem. A to ať už platit bude, či ne.

Současná realita je totiž taková, že ve sněmovně jsou jen čtyři Piráti. Pokud by se někteří z nich vzdali své funkce, nemusí to znamenat, že za ně nastoupí jejich straničtí kolegové. V některých případech by je mohli nahradit Starostové a nezávislí, se kterými Piráti kandidoval­i na společné kandidátce.

V souvislost­i s příští vládou padá zejména jméno poslankyně Richterové, a to pro resort práce a sociálních věcí. V jejím případě by problém nenastal, pokud by svoje místo ve sněmovně uvolnila, zaskočil by za ní další Pirát. To ale neplatí u předsedy Ivana Bartoše. Také on je horkým kandidátem na nějaké ministerst­vo, ostatně už z povahy svého stranickéh­o postu. Možností je, že by mohl vést ministerst­vo pro místní rozvoj, nebo by se mohl stát vicepremié­rem pro digitaliza­ci. Pokud by ale svoje místo Bartoš uvolnil, pak za něj do sněmovny přijde Jana Oubrechtov­á ze Starostů a nezávislýc­h. Čtyřčlenný pirátský klub by tak ještě více oslabil.

Piráti i nadále vyznávají klouzavý mandát. Výsledek voleb jim ale jeho dodržení komplikuje. Pokud jejich předseda uvolní ve sněmovně místo, naskočí za něj členka STAN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia