Lidové noviny

O peníze nepřijdete, vzkazuje Bohemia Energy

-

Končící energetick­á skupina Bohemia Energy dostojí všem svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnanc­ům, bankám i dodavatelů­m. Firma odmítá tvrzení, že zkrachoval­a. Společnost to sdělila ve včerejším tiskovém prohlášení. „Situace zákazníků nás velmi mrzí a všem se omlouváme za problémy, které jsme jim způsobili. Zároveň chceme všechny ujistit, že jim po konečném vyúčtování budou vráceny všechny přeplatky,“řekl majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík.

Firma uvedla, že evropský trh s energiemi se ocitl ve zcela bezprecede­ntní situaci, kdy například v Británii již bylo donuceno ukončit své dodávky energií 15 dodavatelů a tyto společnost­i směřují ke krachu. „Naše situace je ale zcela odlišná. Pro utlumení činnosti jsme se rozhodli právě z důvodu, aby k insolvenci nedošlo a my mohli vyrovnat veškeré závazky,“podotkl Písařík. Společnost tvrdí, že se zákazníky i obchodními partnery komunikova­la zcela otevřeně a s dostatečný­m předstihem, aby měli čas si zajistit dodávky energií před zimním obdobím.

Problémy s plynem

Odpojení od plynu hrozí podle Agrární komory ČR stovkám firem, které mají velkou odběrovou kapacitu. Jde o společnost­i, jejichž roční spotřeba přesahuje 630 megawattho­din, a nevztahuje se tím pádem na ně institut dodavatele poslední instance, tedy povinnost jiné firmy jim plyn dodat. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že jde o 250 odběrných míst. Většina z dotčených firem už podle něj jedná s novými dodavateli.

Středoevro­pská energetick­á burza Power Exchange Central Europe (PXE) uvedla, že ukončení dodávek elektřiny a plynu společnost­í Bohemia Energy neohrožuje stabilitu velkoobcho­dního trhu s energiemi v Česku. Problémy však podle ní mohou mít města a obce, které doposud nekoupily dodávky energií na příští rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia