Lidové noviny

Nepoučitel­ní

-

Ministr Vladimír Mlynář. Primátor Kladna Milan Volf. Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Celé zastupitel­stvo města Jaroměře. Náměstkyně ministra Věra Jourová. Ministryně Vlasta Parkanová.

Zdaleka ne úplný seznam politiků, kteří byli dlouhé roky trestně stíhaní, jejichž kariéra se ocitla v troskách a kteří byli nakonec plně očištěni, občas bohužel až u odvolacích soudů. Jedinou výjimkou je Věra Jourová, která putovala do vazby relativně mladá a které se podařilo díky nově vzniklému hnutí ANO kariéru restartova­t.

Seznam bychom mohli rozšířit o spoustu dalších víceméně známých jmen, mimo jiné třeba libereckéh­o hejtmana a kdysi předsedu hnutí STAN Martina Půtu, jenž je také poměrně absurdně stíhán a byl, byť zatím nepravomoc­ně, osvobozen. A nebylo by od věci přidat i premiéra Petra Nečase či poslance Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu, kteří byli stíháni za „úplatek“v podobě práce pro státní (polostátní firmy).

Zatímco v devadesátý­ch letech byli nejvyšší politici takřka nedotknute­lní, v poslední dekádě zažíváme pravý opak. Policejní

a novinářská podezření, či dokonce pouhé spekulace jsou brány jako čirý fakt, obhajobu politiků pak bere málokdo vážně. Politici jsou gangsteři a priori a stačí maličkosti, aby je veřejnost zavrhla.

Stačí vzpomenout na ministra životního prostředí Pavla Drobila, jenž neprovedl ani neřekl nic špatného, natož kriminální­ho – jen si vzal s sebou na ministerst­vo za poradce jednoho bájivého obchodníka s teplou vodou. Drobil byl odejit coby záludný korupčník, ačkoli se mu nikdy neprokázal ani náznak čehosi nemravného – nebyl nikdy ani obviněn, natož obžalován, přesto z politiky s hanbou odešel.

Prokurátor­skou posedlost stíháním nejlépe definovala soudkyně Martina Binderová právě v případě Vlasty Parkanové, té obžaloba kladla za vinu nevypracov­ání expertního posudku na nákup letadel CASA. „ ,V jiné trestní věci byla k zdejšímu soudu naopak podána obžaloba na pracovníka ministerst­va obrany, který se naopak na externí subjekty obracel, čímž se měl dle státního zastupitel­ství dopustit nehospodár­ného nakládání s penězi státu,‘ poukázala ale na rozpolceno­st požadavků státního zastupitel­ství Binderová,“citovalo Aktuálně.cz v roce 2016 ze soudní síně…

Můžeme jen tiše doufat, že policie a státní zástupci začnou konečně pracovat profesioná­lně, nebudou k dokázání údajných škod používat pofidérní experty, nebudou posílat k soudu naprosto absurdní případy, nebudou se snažit stíhat kohokoli za každou cenu. Ale tato naděje není příliš veliká: vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, která opakovaně ostudně selhala v kauze Vlasty Parkanové, se již nechala slyšet, že navzdory pravomocné­mu osvobození ministryně požádá nejvyššího státního zástupce Igora Stříže o mimořádný opravný prostředek: dovolání k Nejvyššímu soudu.

PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Zatímco v 90. letech byli

nejvyšší politici takřka nedotknute­lní, v poslední dekádě zažíváme pravý opak.

Policejní a novinářská podezření, či dokonce pouhé spekulace jsou brány jako čirý fakt, obhajobu politiků pak

bere málokdo vážně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia