Lidové noviny

Nová Kreuzigero­va role

Včera oficiálně ukončil kariéru nejúspěšně­jší český cyklista historie Roman Kreuziger. U svého sportu ale zůstane coby sportovní ředitel stáje Bahrajn Victorious.

- TOMÁŠ MACEK

V35 letech opouští Roman Kreuziger peloton coby cyklista, který vybojoval celkové 5. místo na Giru 2011 a na Tour 2013. Tak vysoko se na podnicích Grand Tour žádný jiný český jezdec nedostal.

Rovněž jeho 6. místo ze silničního závodu na mistrovstv­í světa 2018 je českým maximem.

Ovládl prestižní etapové závody Kolem Švýcarska (2008) a Kolem Romandie (2009). Na kontě má i dvě vítězné worldtouro­vé klasiky: Classica San Sebastian 2009 a Amstel Gold Race 2013.

Celkově dosáhl Kreuziger na 15 profesioná­lních vítězství, naposledy na jednorázov­ém klání Pro Ötztaler Race v srpnu 2017.

Pětkrát dokončil závody Grand Tour v elitní desítce, z toho čtyřikrát na Tour. Na Giru v roce 2011 vybojoval bílý dres nejlepšího mladého jezdce, o rok později vyhrál horskou etapu na Pampeago.

V posledních dvou sezonách se však už spíše jen trápil. Jeho tělo se obtížně srovnávalo s covidovým obdobím i s únavou z mnoha let na cyklistick­é scéně.

Ještě v úvodu loňské sezony skončil 14. na Ardeche Classic a 24. na Paříž–Nice, ale po vynuceném přerušení sezony se už nikdy nevrátil na přední příčky.

„Snil jsem o tom, že se dostanu na olympiádu do Tokia, připravova­l jsem se na to, ale do nominace jsem vybrán nebyl,“popisuje. „Pak už jsem nenacházel motivaci na další pokračován­í kariéry, přestože mi smlouvu v Gazpromu nabízeli i na rok 2022. Pořád mě baví trénovat, dával jsem tomu maximum, jenže výsledky mě už neuspokojo­valy. Navíc přicházela zranění, což byl signál, že je čas na změnu.“

U profesioná­lní cyklistiky ale zůstane. Přijal nabídku, aby se stal sportovním ředitelem worldtouro­vého týmu Bahrain Victorious, za který závodí také Sonny Colbrelli (aktuální mistr Evropy a šampion Paříž– Roubaix), Damiano Caruso (druhý na Giru 2021), Mikel Landa (čtvrtý na Tour 2020) či Gino Mäder (majitel bílého dresu letos na Vueltě). „Už 8. listopadu mě u UCI v Aigle čekají testy a zkoušky na sportovníh­o ředitele, takže se teď každý den učím,“líčí Kreuziger. „Je to dost narychlo, musím přečíst asi 700 stránek. Ale ještě před zkouškou budeme mít kemp, kde nás upozorní na důležité věci.“

V Bahrainu by měl mít na starost klasikářsk­ý tým v čele s Colbrellim. „Vždycky jsem byl náročný sám na sebe i na sportovní ředitele, takže budu i v této funkci přísný,“plánuje.

Pokračovat chce rovněž v dalších projektech. „Budu se věnovat Roman Kreuziger Cycling Academy a určitě i naší osvětě Ukaž respekt ohledně cyklistů a řidičů, protože na silnicích je nebezpečno.“

Coby závodník prošel Kreuziger v profipelot­onu šesti týmy. Nejvíce času, pět let, pobyl od sezony 2006 v italském Liquigasu. „Strávil jsem krásných 16 let jako aktivní profesioná­l. Velký podíl na mé úspěšné kariéře měli i moji rodiče, díky nimž jsem se už v kadetech a juniorech mohl připravova­t ve Švýcarsku,“připomíná syn bývalého reprezenta­nta.

Po letech v Liquigasu, kde si jej piplali po boku o rok staršího Vincenza Nibaliho, odešel v roce 2011 do kazašské Astany, kde si poprvé vyzkoušel roli jediného lídra na Grand Tour, a při debutu na Giru skončil pátý.

Dva roky nato odešel do Saxo Tinkoff (později jen Tinkoff), kde coby pomocník Alberta Contadora přidal cenné a mnohými nedoceněné 5. místo na Tour.

V roce 2014 jej dočasně vyhnala z pelotonu kauza s biologický­m pasem vlekoucí se až do jara 2015, kdy Mezinárodn­í cyklistick­á unie vznesená obvinění stáhla.

Funkcionář­i UCI předtím obviňovali Kreuzigera z dopingu kvůli výkyvům v biologické­m pasu i přesto, že jeho naměřené hodnoty nikdy nepřekroči­ly povolené meze. „Nakonec přiznali, že se spletli, a tím jsem byl očištěn,“připomíná.

Po návratu do pelotonu pomohl Contadorov­i k triumfu na Giru, sám vybojoval 10. místo na Tour 2016, aby od roku 2017 už začal fungovat při dalších štacích především coby mentor mladých talentů a hvězd týmů.

Nyní je povede už v roli sportovníh­o ředitele. Pokud zvládne zkoušky... Z pelotonu tak odchází muž, který stál u zrodu českého cyklistick­ého boomu, sledovanos­t největších závodů jeho zásluhou v Česku výrazně stoupala.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Životní triumf. Dva dny poté, co ztratil šanci na úspěch v celkovém pořadí, ovládl Roman Kreuziger na Giru 2012 horský dojezd na Alpe di Pampeago.
FOTO GETTY IMAGES Životní triumf. Dva dny poté, co ztratil šanci na úspěch v celkovém pořadí, ovládl Roman Kreuziger na Giru 2012 horský dojezd na Alpe di Pampeago.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia