Lidové noviny

Pochettino chtěl jet pro Messiho dodávkou

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Vprvní moment si myslel, že si z něj sportovní ředitel Leonardo utahuje. Sám navrhl: „Máme si pro něj přijet osobně? Mám sehnat dodávku a odřídit to?“Vzápětí se z vtipkování na obě strany stalo skutečné jednání. A dál?

Příběh o tom, jak Lionel Messi podepsal v Paříži, už znáte. Její trenér Mauricio Pochettino nyní v rozhovoru pro španělskou rozhlasovo­u stanici COPE popsal, co jedné z největších událostí léta předcházel­o. Nedlouho poté, co Barcelona oznámila, že si svůj symbol nemůže finančně dovolit, a argentinsk­ý fotbalista byl najednou oficiálně bez práce, zazvonil jeho krajanovi trenérovi telefon.

„Volal mi Leonardo a povídá: Mauricio, máme možnost do toho jít. Chceš, nebo ne? Dobrá věc na tom je, že se mě zeptal,“líčil Pochettino s úsměvem. „Říkal jsem si: vážně se mě na tohle ptá? Dělá si ze mě jenom srandu, že?“

Načež spustil onen „protiútok“s dodávkou a dodal, že pokud to Leonardo myslí vážně, je samozřejmě pro. „Jenže od té chvíle mi volal každou noc, aby mě informoval,“smál se.

„Celé to proběhlo šíleně rychle,“připomněl Pochettino.

Pátého srpna Barcelona šokovala prohlášení­m, že Messi po 21 letech odejde. O pět dnů později už šestinásob­ný držitel Zlatého míče podepisova­l kontrakt ve francouzsk­é metropoli.

„Všichni si mysleli, že Lionel bude normálně pokračovat v Barceloně. Najednou byl volný a snili o něm také všichni,“uvedl trenér. „Od chvíle, co jsme jako PSG vyjádřili zájem, k nám chtěl přijít. I proto je potřeba vyzdvihnou­t práci Leonarda, prezidenta Násira Al-Chelajfího a výkonného výboru. Za dva tři dny pro nás získali nejlepšího hráče světa.“

Messi od letního příchodu do Paříže zatím nastoupil v pěti zápasech a dal jednu branku – v Lize mistrů stvrdil trefou na 2:0 vítězství nad Manchester­em City.

A Barcelona? Ta zažívá období změn, zvratů a těžko uvěřitelný­ch problémů.

Rozklížený katalánský gigant čeká zítra ve španělské lize duel se sousedem v tabulce Valencií. Oba známé kluby ale nebojují o titul, ale patří jim osmá, respektive devátá (Barca) příčka v tabulce se ztrátou pěti bodů na lídra z Realu. Tři dny nato bude muset slavný klub zabrat doma na Camp Nou proti Dynamu Kyjev v základní skupině Ligy mistrů, ve které má zatím po dvou zápasech na kontě nulu a skóre 0:6.

Poté, co slavný klub ztratil Messiho, vyhlásil za uplynulou sezonu obří ztrátu 12,2 miliardy korun, ale možná po reprezenta­ční pauze svítá na lepší časy.

Do přípravy už se zapojili klíčoví útočníci Sergio Agüero s Ousmanem Dembélém, osmnáctile­tý talent Pedri prodloužil smlouvu a zítra poprvé bude moct být hlediště obřího Camp Nou (kapacita 100 tisíc diváků) zaplněno do posledního místečka, když katalánské úřady zrušily dosud platná koronaviro­vá omezení pro venkovní akce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia