Lidové noviny

Ojetiny dohánějí cenou nová auta Průměrná cena ojetých vozů meziročně stoupla o víc než devět procent. Prodejem staré octavie lze vydělat

- ROMAN ŠITNER

Automobil Škoda Fabia může být v dnešní době investicí. Kdo si ho ve verzi kombi pořídil nový před rokem či dvěma, může ho nyní i s desítkami tisíc najetých kilometrů prodat, za kolik ho koupil. Stačilo dostat u dealera alespoň drobnou slevu.

Kdo si vyjednal výhodnější nabídku, případně auto koupil levněji jako předváděcí, tomu se jeho investice dokonce zhodnocuje.

Dnešní ceny ojetin jsou totiž prakticky stejné jako dřívější ceny nových vozidel. „Koupi ojetého vozu v loňském roce lze díky nárůstu cen považovat za investici,“stojí například v nové analýze společnost­i Cebia.

Průměrná cena ojetin na českém trhu meziročně vzrostla o 9,4 procenta a zdražování pokračuje i v posledních měsících. Kdo loni koupil pět let starou octavii, letos ji prodá o 20 tisíc dráž. I když je o rok starší a přibyly jí tisíce kilometrů na tachometru. „Na růst má vliv především nedostatek ojetých vozů na trhu,“uvádí Cebia.

Nouze se přelévá i do nabídky čtyř- až pětiletých vozů. Když firmy nedostanou nová auta do svých flotil, prodlužují leasing těch stávajícíc­h. Ta se pak na trhu neobjevují.

Automobilk­y trápí dodávky dílů a nedokážou vyrobit tolik aut, kolik by byly schopné prodat. Zájemci proto musejí počítat s vyšší cenou, menšími slevami a dlouhou čekací dobou. Kdo nechce čekat, sáhne právě po ojetině.

Situaci na trhu dokládají i data serveru www.sauto.cz, množství nabídek vozů k prodeji je proti loňsku o desetinu nižší. Naopak počet hledání vzrostl o 13 procent. „Inzeráty se příliš neohřejí a výhodné nabídky rychle mizí,“říká Pavel Kolář z firmy Seznam.cz, která portál provozuje. „Předváděcí vozy si kupce nacházejí zdaleka nejrychlej­i,“dodává.

Obdobná čísla mají i bazary AAA Auto. Podle nich se počet dostupných ojetin ve střední Evropě od začátku roku snížil o dvě stě tisíc na zhruba dva miliony.

Výsledkem převisu poptávky je, že například ojetá Kia Sportage meziročně zdražila při podobném stáří a nájezdu o 12 procent, u Škody Rapid se průměrné ceny nemění, i když auta na trhu v průměru o rok zestárla a přibylo jim 25 tisíc kilometrů. „Pokud má zákazník vůz z roku 2014–2016 a používá jej běžným způsobem s nájezdem do 20 tisíc kilometrů ročně, jeho hodnota v dnešních dnech neklesá,“říká mluvčí AAA Auto Martin Houška.

Fabia rozhodně není jediný příklad nového vozu, který neztrácí hodnotu. Žádný nebo velmi pomalý pokles je typický pro všechny vozy, jež si lidé koupili před vypuknutím problému s nedostatke­m čipů. Jde i o Škody Octavie. Předváděcí­ch vozů a mladých ojetin je na trhu málo, a pokles hodnoty je proto také velmi malý. Koupit roční vůz s výraznou slevou, jak to šlo v minulosti, je nyní nereálné.

Octavií se v Česku poslední roky prodává 1500 až 2000 měsíčně, letos jich ale tolik Škoda nedokáže vyrobit. V září českým zákazníkům dodala pouze 545 kusů. Na českém trhu tak nepřibývaj­í ani nové, ani mírně ojeté vozy a na většinu potenciáln­ích zákazníků se nedostane. Buď si musí připlatit, hledat jinde, nebo čekat.

Na pokles ceny nečekat Poslední zmíněná skupina lidí podle expertů dělá chybu. Stále více zákazníků bazarů nyní vyčkává a doufá, že se situace změní. A že ojetin na trhu zase přibude a ceny klesnou. To je ale nepravděpo­dobné. S tím, jak prodeje nových aut dál klesají, nových ojetin rozhodně přibývat nebude.

„V průběhu následujíc­ích tří měsíců klesne nabídka vozů dostupných k prodeji o dalších pět až deset procent a ceny přitom nadále porostou. Zájemci, kteří vhodně zvolí model auta, tak reálně mohou na jeho koupi vydělat,“popisuje šéf společnost­i Carvago Jakub Šulta.

V Česku z nabídek zmizelo podle dat AAA Auto 14 procent ojetých vozů a ceny vzrostly o 13 procent. V Polsku a na Slovensku sice došlo k ještě výraznější­mu poklesu nabídky na hlavních inzertních serverech, ovšem růst cen nebyl takový – platí ale, že v těchto dvou zemích se prodávají v průměru starší auta než v Česku.

Zatím nic nenasvědču­je tomu, že by se situace měla změnit. Automobilk­y nemají důvod nabízet u nových aut výraznější slevy, když ani nedokážou naplno vyrábět. A o předváděcí či zánovní

vozy se nyní přetahují nejen domácnosti, ale už i firmy, které potřebují obnovit své flotily. Nabídka dál řídne.

Hlavně ceny mladších ojetin se tak krok za krokem zvyšují. Na Škodu Skala z roku 2019 v plné výbavě a s nájezdem do 30 tisíc kilometrů stačilo ještě letos na jaře 430 tisíc korun. Nyní už je to o čtyřicet tisíc více. Silná poptávka je i v zahraničí a tak,

pokud auto nenajde kupce v Česku, rázem se převeze do jiné země.

Lidé, kteří si auto koupili zavčasu, tedy mají důvod k radosti. Už neplatí, že s novým vozem stačí vyjet branou autosalonu a cena prudce klesne – nyní může dokonce i růst. Vydělat se na tom ale dá jen obtížně. Kdo by své auto se ziskem prodal, jen stěží si výhodně koupí nové.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia